The Man in the High Castle – Επεισόδια 5-10: Μία από τις καλύτερες σειρές της σεζόν - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

The Man in the High Castle – Επεισόδια 5-10: Μία από τις καλύτερες σειρές της σεζόν

TV | 16-12-2015 |

Οι σειρές που βγάζουν όλα τα επεισόδια τους μαζί αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για μας που θέλουμε να τις δούμε – καθώς ο χρόνος δε φτάνει ποτέ – αλλά το ίδιο πρόβλημα έχουμε και όταν πάμε να γράψουμε γι’ αυτές γιατί άλλες φορές γράφουμε για κάθε λίγα επεισόδια και άλλες πάλι περιμένουμε να τελειώσουμε ολόκληρη την σεζόν για να πούμε την γνώμη μας. Στην περίπτωση του The Man in the High Castle, του Amazon, έγραψα για τα δύο πρώτα, και στην συνέχεια για τα επεισόδια 3 και 4 και από κει και πέρα ήρθε το χάος καθώς είδα τα υπόλοιπα έξι επεισόδια μονοκοπανιά χωρίς να μπορώ να σταματήσω.

Και η αλήθεια είναι ότι η σειρά θέλει λίγο να την χωνέψει κανείς, αν την δει μια και κάτω. Σίγουρα πάντως ότι δε μπορούσα να σταματήσω και ήθελα να δω την σειρά μέχρι το τέλος, καλό σημάδι είναι για την σειρά, που όπως είπαμε πολλές φορές είναι αδιαμφισβήτητα από τις καλύτερες της σεζόν. Η εικόνα της Νέας Υόρκης με την σημαία των Ναζί, είναι σίγουρα κάτι που μας φαίνεται κάπως και η μεταφορά του αριστουργηματικού βιβλίου του Dick στην τηλεόραση, είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά και οι δημιουργοί της σειράς δείχνουν να τα καταφέρνουν μια χαρά μέχρι στιγμής σε αυτήν την πρώτη σεζόν. Έχοντας αρχίσει να διαβάζει το βιβλίο, η βασική διαφορά είναι ότι οι ταινίες του The Man in the High Castle, είναι στην πραγματικότητα βιβλία στο βιβλίο, όμως το να βάζει κάποιος ταινία μέσα σε ταινία, αντί του βιβλίο μέσα σε βιβλίο, είναι σίγουρα μια μάλλον φυσική αλλαγή που δίνει άλλον αέρα στην σειρά. Επίσης οι στιγμές που βλέπουν το φιλμ του Man in the High Castle oι πρωταγωνιστές, είναι στιγμές έντονης κινηματογραφικής μελαγχολίας και μαγείας, για μας τους λάτρεις του φιλμ, αλλά και έντονης συναισθηματικής φόρτισης για την σειρά. Αυτές οι σκηνές είναι απλά ότι καλύτερο έχει δώσει μέχρι ώρας η σειρά, ενώ το φιλμ που αποκαλύπτεται στα τελευταία επεισόδια, είναι σίγουρα ανατριχιαστικό – δεν θα πω παραπάνω για αποφυγή spoilers.

Αυτά τα φιλμ είναι και το κεντρικό σημείο της σειράς και της όλης μυθολογίας της, ενώ η αναζήτηση και νέων φιλμ καθώς και του ίδιου του Man in the High Castle να είστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει το κεντρικό πυρήνα της σειράς στις επόμενες σεζόν της. Παρεμπιπτόντως το πλάνο της σειράς είναι για τρεις σεζόν, συνεπώς μάλλον λογικό ήταν που δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του Man in the High Castle από την πρώτη. Επιπλέον επειδή μίλησα και πριν για το βιβλίο, η σειρά είναι καθαρό ότι έχει αλλάξει πάμπολλα στοιχεία από το βιβλίο και συνεπώς ακόμη και να γράψουμε εδώ τι γίνεται στο βιβλίο – δε θα το γράψουμε μην ανησυχείτε – σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει και στην σειρά, ειδικά σε βάθος τριών σεζόν.

TH-02

Στα καλύτερα της σειράς θα μετρήσω πέρα από τα φιλμς και την πρωταγωνίστριά της  Alexa Davalos, που παίζει αρκετά καλά και σε κάποια σημεία μοιάζει πραγματικά σαν να ο κόσμος γύρος της να είναι αληθινός. Τα περισσότερα εύσημα βέβαια πηγαίνουν στο σενάριο που είναι καλογραμμένο αλλά και στην φωτογραφία που κάνει τις εντυπωσιακές εικόνες των εναλλακτικών ιστορικών κτιρίων και πόλεων να μοιάζουν αληθινά (ακόμα και στα σημεία που το CGI είναι φτωχό), καθώς και στα κουστούμια και την όλη παραγωγή. Όσον αφορά το σενάριο βέβαια, ίσως να μπορούσε να επικεντρώσει λίγο λιγότερο σε κάποια από τα μικρά-μικρά των χαρακτήρων και να εστιάσει λίγο περισσότερο και στα ιστορικά, αναπτύσσοντας την πλούσια μυθολογία του κόσμου που έπλασε ο Dick. Όταν αυτό βέβαια γίνεται, δηλαδή στα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς, εκείνη γίνεται καθηλωτική.

Τέλος ο παραλληλισμός που γίνεται με τον ψυχρό πόλεμο ΗΠΑ-Σοβιετικών, όταν παρουσιάζεται η τιτανομαχίες Ιαπώνων-Γερμανών, είναι τουλάχιστον εμπνευσμένος ιστορικά, ενώ στην πλοκή της σειράς θέτει τεράστια διλήμματα, όπως όταν κάποιος από τους πρωταγωνιστές βλέπει ότι η εναλλακτική στο Ναζιστικό εφιάλτη, είναι η σοβιετική (κυρίως) και αμερικάνικη προπαγάνδα και η ισορροπία του τρόπου που έζησε ο πλανήτης στα 60’s και 70’s. Είναι μάλλον λυπηρό για την ιστορία μας, να βλέπει κανείς κάτι τέτοιο και να κάνει τέτοιες διαπιστώσεις μέσα σε ένα τέτοιο σενάριο εναλλακτικής ιστορίας, είναι όμως και πάρα πολύ ενδιαφέρον και διδακτικό.

LP-06

Τέλος θα πείτε όσοι δεν έχετε δει ακόμα την σειρά, τι μόνο τις ΗΠΑ βλέπουμε με τόσο ενδιαφέροντα πράγματα να γίνονται στην πολιτική σκακιέρα της εποχής; Στο τελευταίο απολαυστικό επεισόδιο η σειρά μας αποζημιώνει και μας ταξιδεύει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο προπύργιο των Ναζί, δηλαδή το Βερολίνο, όπου ζει ακόμα ο Χίτλερ. Από κει είναι και η παραπάνω φώτο.

Περισσότερα πράγματα για τον κόσμο του The Man in the High Castle σε νέο άρθρο που θα αναλύσουμε όσα ιστορικά βλέπουμε την σειρά, φυσικά με πολλά spoilers.

Περισσότερα για την σειρά στο TvFreaks