Πόσα βραβεία περιλαμβάνει η επίσημη "Περίοδος των Βραβείων"; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πόσα βραβεία περιλαμβάνει η επίσημη “Περίοδος των Βραβείων”;

Βραβεία | 1-12-2015 |

Χτες εκεί πέρα στο Hollywood, ξεκίνησαν τα βραβεία της περιόδου. Και όπως πολύ χαρακτηριστικά έγραψε το “The Hollywood Reporter”, “μιλάμε για μία περίοδο που ο ένας θα ευχαριστεί τον άλλο, ανάμεσα σε πιάτα γεμάτα με κοτόπουλο.”

Διάβασε εδώ όλους τους νικητές των βραβείων Gotham, που δόθηκαν χτες.

Κάθε χρόνο, εμείς εδώ στο cinefreaks, αλλά και χιλιάδες ακόμα έντυπα σχετικά με τον κινηματογράφο, ασχολούμαστε με τα βραβεία σαν να μην υπάρχει αύριο. Ξέρουμε όμως ποια είναι αυτά τα βραβεία; Ποιος τα δίνει;

Πάμε να δούμε κάθε μήνα ποιες τελετές γίνονται και ποια βραβεία δίνονται. Να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε για φεστιβάλ.

Νοέμβριος

Gotham Awards:

GothamAwardsLogo2012-Blue-HiRes-648

Τα βραβεία Gotham, δίδονται σε δημιουργούς του ανεξάρτητου σινεμά, με την τελετή να γίνεται στη Νέα Υόρκη. Πήραν την ονομασία τους προς τιμήν του Washington Irving, ο οποίος έδωσε αυτό το όνομα στην πόλη το 1807. Ο οργανισμός πίσω από τα βραβεία είναι ο IFP (Independent Feature Project), ο οποίος ιδρύθηκε το 1979, και αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό ανεξάρτητων ταινιών στις Η.Π.Α.. Η πρώτη φορά που έγινε η απονομή ήταν το 1991, και αρχικά αφορούσε μόνο ταινίες που έχουν γυριστεί στις Η.Π.Α.

Hollywood Film Awards:

Hollywood-Film-Awards-StyleFT-760x440

Τα εν λόγω βραβεία συμβαίνουν κάθε χρόνο στο Los Angeles, από τον οργανισμό HFA, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εδώ και 19 χρόνια για να τιμήσει όλες τις ταινίες του έτους που κατάφεραν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού και της βιομηχανίας.

Δεκέμβριος

New York Film Critics Circle:

O New York Film Critics Circle (NYFCC) είναι ένας αμερικανικός οργανισμός κριτικών κινηματογράφου, και ιδρύθηκε το 1935, και τα μέλη της αποτελούνται από περισσότερους από 30 κριτικούς κινηματογράφου από εφημερίδες, περιοδικά και sites. Τον Δεκέμβριο κάθε χρονιάς, ο οργανισμός ψηφίζει τα New York Film Critics Circle Awards, τα οποία τιμούν ταινίες από όλο τον κόσμο. Επίσης μέσα στην απονομή δίνονται και βραβεία σε άτομα και οργανισμός, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στον κινηματογράφο, με παραλήπτες κριτικούς και ιστορικούς, και θεωρούνται από τα σημαντικότερα της περιόδου. 

National Board of Review of Motion Pictures:

Το National Board of Review of Motion Pictures (NBR) ιδρύθηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη, 13 χρόνια μετά τη γέννηση του σινεμά, σαν μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στον τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης, George B. McClellan, Jr., ο οποίος ήταν απόλυτα αρνητικός με την δημιουργία αυτού του τρόπου διασκέδασης. Πλέον είναι εκείνος ο οργανισμός που μπορεί να λογοκρίνει ταινίες. Αποτελείται από κριτικούς, ιστορικού, καθηγητές κινηματογράφου, αλλά και μαθητές από αντίστοιχες σχολές.

Los Angeles Film Critics Association:

LAFCA-Los-Angeles-Film-Critics-Assocation-2014-awards-winners-nominees-marion-cotillard-oscars-season-oscar-serving-cinema-joey-nolfi-film-news-726x400

O Οργανισμός Κριτικών Κινηματογράφου του Los Angeles, (Los Angeles Film Critics Association-LAFCA) ιδρύθηκε το 1975, και αποτελείται από κριτικούς κινηματογράφου με έδρα την πόλη των Αγγέλων. Τα βραβεία τιμούν τα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα στο έτος, αλλά και τους βετεράνους του κινηματογράφου.

Ιανουάριος

Critics Choice Awards:

critics.choice.movie_.awards

Τα Critics’ Choice Movie Awards είναι βραβεία που δίνονται από τον Οργανισμό Κριτικών Κινηματογράφου Δικτύων, για να τιμήσουν τα κινηματογραφικά κατορθώματα της σεζόν. Οι νικητές ψηφίζονται στο αυστηρό πλαίσιο μίας εβδομάδας, και ανακοινώνονται τον Ιανουάριο. Ο οργανισμός πίσω από τα βραβεία είναι ο Broadcast Film Critics Association (BFCA).

Golden Globe Awards:

goldenglobelogo

Οι αγαπημένες μας Χρυσές Σφαίρες, θα κλείσουν τον ερχόμενο Γενάρη, τα 73 τους χρόνια. Διοργανωτής της βραδιάς είναι ο Οργανισμός Ξένων Συντακτών του Hollywood (Hollywood Foreign Press Association – HFPA), με σκοπό την αναγνώριση σε κινηματογράφο και τηλεόραση, παγκοσμίως. Το δείπνο και τα βραβεία συμβαίνουν κάθε χρόνο, και θεωρούνται προπομπός των Oscar.

Writers Guild of America Awards:

To Σωματείο των Σεναριογράφων, βραβεύει κάθε χρόνο, από το 1949, τα καλύτερα σενάρια σε κινηματογράφο, τηλεόραση, ραδιόφωνο, και από το 2008, και τα videogames. Το 2004, ήταν η πρώτη χρονιά που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Producers Guild of American Awards:

Το Σωματείο των Παραγωγών, ιδρύθηκε το 1990, με σκοπό να τιμήσει εκείνους που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή και εκτέλεση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προϊόντων.

Screen Actors Guild Awards:

SAG-Award

Το Σωματείο των Ηθοποιών, (με ακριβές όνομα “Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA)”, δίνει κάθε χρόνο τα αγαπημένα μας SAG, από το 1995. Αποτελείται από 2 επιτροπές, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, και αποτελείται από 165.000 ηθοποιούς.

Φεβρουάριος

Directors Guild of America Awards:

Τα βραβεία του Σωματείου των Σκηνοθετών, ξεκίνησαν από το 1938, όπου δόθηκε μόνο ένα τιμητικό βραβείο στον D. W. Griffith. Η ψηφοφορία γίνεται από τα μέλη του σωματείου, το οποίο αποτελείται από σκηνοθέτες με έδρα της Ηνωμένες Πολιτείες.

Satellite Awards:

Τα Satellite Awards δίνονται ετησίως από την Ακαδημία Διεθνούς Τύπου, και αποτελείται από μέλη τα οποία γράφουν σε περιοδικά και blogs που αφορούν τον κινηματογράφου.

British Academy Film Awards:

o-BAFTA-TV-AWARDS-facebook

Τα Βρετανικά Oscars, δίνονται κάθε χρόνο από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών (British Academy of Film and Television Arts – BAFTA). Τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα κλείσουν τα 68 τους χρόνια.

Independent Spirit Awards:

Τα Independent Spirit Awards (γνωστά και ως FINDIE – Friends of Independents Awards), ιδρύθηκαν το 1984, και είναι αφιερωμένα στους ανεξάρτητους κινηματογραφιστές. Πίσω από τα βραβεία βρίσκεται ο Film Independent, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφιερωμένος στον ανεξάρτητο κινηματογράφο.

Academy Awards:

Academy-Awards1

Το βαρύ πυροβολικό, και επισήμως τα βραβεία που λήγουν την σεζόν των βραβείων. Τα Oscar θεωρούνται το ανώτερο κινηματογραφικό βραβείο του κόσμου, και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα κλείσουν τα 87 τους χρόνια, με ένα σύνολο 2970 βραβείων να έχουν δοθεί σε όλη την ιστορία του θεσμού. Ο οργανισμός πίσω από τα χρυσά αγαλματίδια, είναι η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS).