Ο κόσμος των Ναζί το 1962 όπως τον είδαμε στο The Man in the High Castle - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο κόσμος των Ναζί το 1962 όπως τον είδαμε στο The Man in the High Castle

TV, Αφιερώματα | 26-12-2015 |

Τα είπαμε για το The Man in the High Castle προχτές, Spoiler Free εδώ, όμως η μυθολογία της σειράς δε μας αφήνει να ηρεμήσουμε οπότε είπαμε να αναλύσουμε εδώ όλα όσα είδαμε στην σειρά – από το κομμάτι της εναλλακτικής ιστορίας – και μας έκαναν εντύπωση. Προφανώς εδώ ακολουθούν spoilers.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο 1960’s και οι ΗΠΑ είναι χωρισμένη στα τρία, το Greater Nazi Reich, δηλαδή τις Ανατολικές πολιτείες που ελέγχονται από τους Ναζί, τις δυτικές πολιτείες ή Pacific States που ελέγχονται από τους Γιαπωνέζους και την κεντρική ουδέτερη ζώνη. Βέβαια όλη αυτή η ιστορία είναι μια μεταφορά του ότι έγινε στην Γερμανία μετά τον πόλεμο, με τις δύο Γερμανίες να ελέγχονται από ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση και τις δύο μεγάλες νικήτριες του πολέμου να βρίσκονται σε έναν άτυπο πόλεμο τεχνολογίας, εξοπλισμών, βομβών και να βρίσκονται σε μια ισορροπία του τρόμου. Μόνο που τώρα έχουμε τις Γερμανία και Ρωσία να χωρίζουν τις ΗΠΑ και η σκληρότητα να είναι ακόμα μεγαλύτερη!

TM-28

Χαρακτηριστικό το παραπάνω ποστερ που προειδοποιεί τους Γιαπωνέζους ότι είναι οι επόμενοι. Επόμενοι στην χρήση βόμβας υδρογόνου που χρησιμοποίησαν οι ναζί ισοπεδώνοντας την Ουάσιγκτον και κερδίζοντας τον πόλεμο. Στον κόσμο του The Man in the High Castle ο Χίτλερ ζει ακόμα, και μάλιστα είναι ο καλός γεράκος που δεν πολυθέλει την συνέχιση του πολέμου, αυτή τη φορά με του Γιαπωνέζους. Αντίθετα οι επόμενοι στην ιεραρχία, είναι πολύ πιο σκληροί και όταν εκείνος πεθάνει, ο κόσμος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μια νέα σύρραξη που θα ισοπεδώσει τις δυτικές πολιτείες της Αμερικής.

TM-21

Κάπως έτσι η Times Square της Νέας Υόρκης…

LP-04

Και κάπως έτσι είναι η πρεσβεία των Ναζί στο Σαν Φρανσίσκο, που ανήκει στις Γιαπωνέζικες πολιτείες. Σημαντικό για την ιστορία, είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε 15 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, έτσι οι λαοί έχουν πλέον συνηθήσει την νέα τάξη πραγμάτων και Γερμανοί με ντόπιους Αμερικάνους, αλλά πολύ περισσότερο οι πιο φιλικοί Γιαπωνέζοι με τους Καλιφορνέζους, συνυπάρχουν κανονικά.

LL-02

Κάπως έτσι είναι η Νέα Υόρκη με το κεντρικό κτίριο διοίκησης των Ναζί να δεσπόζει. Ο κόσμος πηγαίνει σινεμά, όπου όμως οι περισσότερες ταινίες είναι προπαγάνδα για το πόσο δυνατό είναι το Ράιχ, και το πως οι Ναζί έσωσαν τις ΗΠΑ από την απειλή των Εβραίων.

Η τεχνολογία είπαμε ότι είναι πολύ σημαντική στο όλο παιχνίδι μεταξύ Ιαπωνίας και Γερμανίας. Και η Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την αντίπαλό της. Συγκεκριμένα στη σειρά υπονοείται ότι οι Σλάβοι της Ρωσίας έχουν κι αυτοί όπως οι Εβραίοι εξαφανιστεί από τον χάρτη, ενώ η Μεσόγειος έχει αποξυρανθεί και έχει γίνει ένα τεράστιο χωράφι, την ίδια ώρα που οι Ναζί έχουν φτιάξει υπερηχητικά αεροσκάφη που περνάνε τον Ατλαντικό σε λίγες ώρες, ενώ έχουν αρχίσει ένα τεράστιο προτζεκτ αποικισμού πλανητών, όπως η Σελήνη και ο Άρης!

LS-03

Το αεροπλάνο των Ναζί που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και μοιάζει με το Concorde.

LS-04

Τα υπερσύγχρονα τραίνα των Ναζί.

Παρόμοια, όχι όμως τόσο εξελιγμένα είναι τα πράγματα στο Σαν Φρανσίσκο, κάτω από τους Ιάπωνες, που μοιάζει κάπως έτσι:

TM-23

Στο μεταξύ οι Γιαπωνέζοι έχουν ανακηρυχτεί από τον Χίτλερ επίτιμοι Άριοι και έχουν υιοθετήσει τον φυλετικό νόμο των Ναζί. Όταν ο Φρανκ, ένας από τους πρωταγωνιστές της σειράς, θα αποκαλυφθεί ότι είναι Εβραίος, θα έχει αυτήν την τύχη:

LL-02hh

Με τους περισσότερους στην θέση του, να καταλήγουν είτε στο κομμάτι που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, είτε σε αυτό που ελέγχεται από την Ιαπωνία, κάπως έτσι:

LK-06

Την ίδια ώρα οι μυστικές υπηρεσίες των Ναζί και των Ιαπώνων παρακολουθούν τηλεφωνικές γραμμές και λίγο πολύ τα πάντα, σημειώνοντας τις σημαντικές πληροφορίες που συγκεντρώνουν, για παράδειγμα όταν κάποιος μιλά για τις ταινίες που φτιάχνει ο Man in the High Castle:

LK-01

Την ίδια ώρα οι Γιαπωνέζοι που αποτυγχάνουν στο να κάνουν σωστά την δουλειά τους, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χαρακίρι:

LL-03

Ενώ ο αρχηγός των στρατιωτικών των ελεγχώμενων από τους Ναζί ΗΠΑ, έχει αυτήν την φωτογραφία στο γραφείο του. Αναγνωρίζεται τον Χίτλερ έτσι;

LS-02

Σίγουρα όμως το πιο ενδιαφέρον επεισόδιο του Man in the High Castle, μέχρι το επόμενο βέβαια, καθώς ανανεώθηκε ήδη για δεύτερη σεζόν, είναι το τελευταίο, όπου φεύγουμε από τις ΗΠΑ και βλέπουμε το Βερολίνο της εποχής, που είναι το κέντρο του κόσμου των Ναζί. Εντυπωσιακά είναι τα frame που βλέπουμε από την πρωτεύουσα των Γερμανών Ναζί:

LP-05

LP-06

Ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι βλέπουμε ένα από τα πιο διάσημα κάστρα της Βαυαρίας να έχει σημαίες των Ναζί:

LP-08

Και να είναι η εξοχική κατοικία του Hitler, ενός Hitler που βλέπουμε μετά από μια ολόκληρη σεζόν που τον ακούμε μπροστά στα μάτια μας να ζωντανεύει και να είναι ίσως ο πιο πετυχημένος Hitler που έχουμε δει ποτέ, όντας βέβαια ένας γηρασμένος ηγέτης της πιο μεγάλης αυτοκρατορίας που είδε ποτέ ο κόσμος.

LP-13

Σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς, είναι η άψογη μεταφορά, αυτής της εναλλακτικής πραγματικότητας, καθώς και οι παραλληλισμοί της με τον Ψυχρό πόλεμο που ζήσαμε στα 60’s. Την ίδια ώρα έχουμε εντυπωσιακούς διαλόγους και στιγμές, αρκετά καλογυρισμένες για σειρά και που σίγουρα θα έκαναν ακόμη καλύτερο το The Man in the High Castle αν ήταν περισσότερες.

Κλείνουμε με την τελευταία σκηνή της πρώτης σεζόν, όπου ο Γιαπωνέζος Υπουργός Εμπορίου, κλείνει τα μάτια του και βρίσκεται στα πραγματικά 60’s στις ΗΠΑ, βλέποντας την εναλλακτική γι’ αυτόν, αλλά πραγματική Αμερική για μας, της εποχής. Τα ερωτήματα για το αν είναι αυτός ο Man in the High Castle, ποιος ο ρόλος του και τι θα απογίνουν οι χαρακτήρες μας, στην επόμενη σεζόν.

LP-15