Ειδική Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους - Athens Film Lab - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ειδική Προβολή Ταινιών Μικρού Μήκους – Athens Film Lab

Ειδήσεις | 14-12-2015 |

To Athens Film Lab, το παράλληλο τμήμα κινηματογραφικής δημιουργίας που εγκαινίασε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ολοκληρώνεται με την ειδική προβολή των επτά ταινιών μικρού μήκους με θέμα την Αθήνα, τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1, με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).

Η προβολή καθώς και όλες οι ενέργειες του Διεθνούς Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, που κυκλοφορεί στις 17/12, & του www.cinemag.gr.

Οι επτά αυτές ταινίες προέκυψαν από 21 επιλεγμένες ομάδες παραγωγής, οι οποίες συμμετείχαν σε μία σειρά εργαστηρίων γύρω από την παραγωγή, το σενάριο και την σκηνοθεσία. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης ένα σεμινάριο σχετικά με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους θεατές (SDH), καθώς και την Ακουστική Περιγραφή (Audio Description) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα εφόδια για την Προσβασιμότητα στον κινηματογράφο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους και σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας (23/09 – 4/10). Οι επτά ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν επάξια και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αξίας 7.000 ευρώ η καθεμία, για την ολοκλήρωση των ταινιών τους.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

Ακρυλικό του Νίκου Πάστρα, παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη
Αll the Splendid Nightclubs of the West του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, παραγωγός Δέσποινα Σιφνιάδου
-1 της Νατάσσας Ξύδη, παραγωγοί Φένια Κοσοβίτσα, Μάνος Παπαδάκης
Cruiser του Αριστοτέλη Μαραγκού, παραγωγός Βασίλης Χρυσανθόπουλος
Η Ζωή ενός Νεκρού του Ορφέα Περετζή, παραγωγός Κωνσταντίνος Βασίλαρος
HIWA της Ζακλίν Λέντζου, παραγωγός Βίκυ Μίχα
O Εθνικός Κήπος της Σύνης Παππά, παραγωγός Μάρια Ρεπούση

Όλες οι ταινίες θα έχουν Ελληνικούς Υπότιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους (Greek SDH: Subtitles for the Deaf and Hard-of-Hearing), σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Tο Athens Film Lab είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης κινηματογραφικών ιδεών, επεξεργασίας σεναρίων και αναζήτησης συμπαραγωγών με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshop, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας, σε επιμέλεια της παραγωγού Αλεξάνδρας Μπουσίου. Σκοπό του Athens Film Lab είναι η υποστήριξη και η προώθηση των νέων κινηματογραφιστών μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων, ομιλιών και pitching sessions με Έλληνες και ξένους παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Συγχρόνως, στόχος ήταν και η  ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας και η προώθηση των στοιχείων που την καθιστούν διαχρονική μητρόπολη, σταυροδρόμι ιδεών και ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η δράση Αθήνα – Ευρώπη, παιχνίδι για 2 παίκτες, κατά τη διάρκεια της οποίας παράχθηκαν επτά (7) ταινίες μικρού μήκους, με θέμα την Αθήνα και με χρηματοδότηση 7.000 ευρώ η καθεμία.