Εκτός Θέματος 57: Ο Mandy Patimkin (Saul) λέει τα πάντα για το προσφυγικό, την εκπαίδευση και τον δυτικό πολιτισμό - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 57: Ο Mandy Patimkin (Saul) λέει τα πάντα για το προσφυγικό, την εκπαίδευση και τον δυτικό πολιτισμό

Eκτός Θέματος | 31-12-2015 |

Πριν από βδομάδες ο Saul του Homeland, κατά κόσμο Mandy Patimkin, επισκέφτηκε την Λέσβο και είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί βοηθώντας ο ίδιος πρόσφυγες. Το ίδιο έκανε και η Susan Sarandon πρόσφατα, ενώ και άλλοι πολλοί πέρασαν από την Λέσβο, από την Ειδομένη και άλλα σημεία που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες ροές, ενώ ο Benedict Cumberbatch, κάλεσε για συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά πρόσφυγες, ενώ η Angelina Jolie μίλησε στον OHE για την απραξία μας για το θέμα.

Δείτε επίσης: Εκτός Θέματος 44:Το δράμα των προσφύγων, οι χιλιάδες Aylan Kurdi, τα MME, η Angelina Jolie και ο Benedict Cumberbatch 

Ο Patimkin, βρέθηκε στην εκπομπή του Stephen Colbert The Late Show, πριν λίγες μέρες για να επαναφέρει το θέμα, μιλώντας συγκινητικά και λέγοντας πολλές αλήθειες. Δείτε το βίντεο με υπότιτλους για κάποια από τα σημαντικότερα που είπε:

Όσον αφορά την εμπειρία του από το Homeland για την κατάσταση είπε:

“Αυτό που έμαθα από τον Saul είναι, το ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι είναι οι κακοί. Κοίταξα στον καθρέφτη και είπα ‘εσύ είσαι ο εχθρός’. Μέσα στον καθένα μας βρίσκεται και το καλό και το κακό. Όποιος προκαλεί τον θάνατο άλλων ανθρώπων, τοποθετεί τον εαυτό του πάνω από τον νόμο, πιστεύοντας ότι είναι θεός. Κανένας δεν είναι θεός”

Σε μια έντονη στιγμή είπε πως θα πρέπει να βομβαρδίσουμε τους ανθρώπους αυτούς με ευκαιρίες, στοχεύοντας στην καρδιά του προβλήματος και όντας συγκινημένος:

“Δεν δούλεψε η βία του οφθαλμός αντί οφθαλμού. Πρέπει να βρούμε ένα καινούριο παράδειγμα. Έχουν ξοδέψει 4 τρισ. δολάρια στον πόλεμο αυτόν. Τι ξοδεύουμε για να εκπαιδεύσουμε περιθωριακούς ανθρώπους στην ανθρωπιά; Όλοι αυτοί οι Μουσουλμάνοι δεν έχουν ούτε παιδεία, ούτε μόρφωση και αναζητούν κάποιον, να τους δώσει καλύτερη ζωή. Γιατί δεν παίρνουμε αυτά τα 4 τρισ. για να φτιάξουμε σχολεία και νοσοκομεία και σπίτια κι ευκαιρίες

Ενώ το ίδια λόγια είπε και όσον αφορά την εμπειρία του στην Λέσβο:

“Καλέσαμε τη διεθνή κοινότητα, βρήκαμε πού υπάρχουν πρόσφυγες, τους πήραμε ρούχα κι ό,τι χρειάζονται. Κι εσείς μπορείτε να το κάνετε επίσης. Και σας εγγυώμαι, ότι όταν γνωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους, δεν θα νιώθετε πια φόβο. Ζητάω από τους ανθρώπους να εξασκήσουν την ανθρωπιά τους, περισσότερο από όσο φαντάζονται. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, για το πώς μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Και βομβαρδίστε αυτούς τους ανθρώπους με ευκαιρίες. Κανείς δεν το δοκίμασε για να δει, ότι δεν δουλεύει”.

Δείτε και το βίντεο του Patinkin από την Λέσβο:

Cumberbatch