Εκτός Θέματος 54: Ο Μηνάς Χατζησάββας και το σύμφωνο συμβίωσης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 54: Ο Μηνάς Χατζησάββας και το σύμφωνο συμβίωσης

Eκτός Θέματος | 4-12-2015 |

Ο Μηνάς Χατζησάββας δεν είναι πια κοντά μας, καθώς έφυγε πριν τέσσερις μέρες από αυτόν τον κόσμο μετά από εγκεφαλικό. Είτε του άρεσε κάποιος σαν ηθοποιός, είτε δεν τον πολυσυμπαθούσε, κανείς δεν αμφισβήτησε το πλούσιο ταλέντο του, σε ότι και αν έκανε σε σινεμά, τηλεόραση και κινηματογράφο. Όμως τώρα που έφυγε ο Χατζησάββας έβγαλε στην επιφάνεια ένα μεγάλο θέμα.

Ο Μηνάς ήταν gay. Κάποιοι ίσως να το ξέρατε, κάποιοι όχι. Σημασία έχει όπως έχουμε και άλλες φορές πει από αυτήν εδώ την στήλη, ότι το θέμα δυστυχώς στην Ελλάδα του 2015 θεωρείται ταμπού. Και μακάρι να ήταν μόνο η Ελλάδα… αν και σίγουρα στην χώρα μας είμαστε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τους ουραγούς στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Ήταν δικαίωμα το Χατζησάββα να μας πει κάτι για την προσωπική του ζωή, ή να μην το κάνει. Όπως είναι και δικαίωμα του συντρόφου του, να πει στην κηδεία του Μηνά τα παρακάτω, κάνοντας μια πολιτική κηδεία, πραγματικά πολιτική, με το μέγιστο και ωραιότερο δείγμα πολιτικής, την αγάπη:

«Μηνούλη μου… Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του», είπε.

Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι” αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους»

Όταν ένας άνθρωπος πρέπει να περάσει τα πάνδεινα της γραφειοκρατείας για να κάνει στοιχειώδεις ενέργειες για τον αγαπημένο του, η αντίδραση του ανθρώπου αυτού μάλλον το ελάχιστο είναι από όσα πρέπει να ειπωθούν. Ειδικά μετά από όλα αυτά που ειπώθηκαν από γνωστούς τηλεαστέρες και φασιστοειδή. Αλλά ας τα αφήσουμε να ειπωθούν κάποια άλλη στιγμή. Για τώρα ας κρατήσουμε μόνο αυτό το “Μηνούλη μου” και την αγάπη που βγάζει και αυτήν την κραυγή για το αυτονόητο… και ας πούμε Καλό Ταξίδι Μηνά.

O Μηνάς Χατζησάββας παίζει στην τελευταία του ταινία, το Ένας Άλλος Κόσμος του Παπακαλιάτη στις 17 Δεκεμβρίου.