Ξεκίνησε το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ξεκίνησε το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Φεστιβάλ | 26-11-2015 |

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έκανε χθες, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, έναρξη με την πρώτη προβολή της ταινίας Blood of My Blood του Marco Bellocchio. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, επίσημοι προσκεκλημένοι και κοινό βρέθηκαν στον κινηματογράφο «Άστυ», ανάμεσά τους οι σκηνοθέτες Δήμος Αβδελιώδης, Δημήτρης Αθανίτης, Ανδρέας Θωμόπουλος, Φωκίων Μπόγρης, Γιάννης Οικονομίδης, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Γιάννης Σολδάτος, Αλέξης Τσάφας, και Μάρκος Χολέβας, και οι ηθοποιοί Μυρτώ Αλικάκη, Βαγγέλης Μουρίκης, και Αιμιλία Υψηλάντη.

Τη βραδιά άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, κηρύσσοντας την έναρξη του 28ου Πανοράματος. Ο κ. Μικελίδης ευχαρίστησε τους φορείς και τις εταιρίες που στηρίζουν το φεστιβάλ, καθώς και τους παρευρισκόμενους, ενώ στη συνέχεια προλόγισε την ταινία του Marco Bellocchio, η προβολή της οποίας ακολούθησε.

Το πρόγραμμα του 28ου Πανοράματος ξεκινάει σήμερα Πέμπτη 26/11, με την Ταινιοθήκη να προβάλει τις πρώτες τρεις ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος («Ζενάϊντα», “Babai”, “The Violators”), ενώ στην Ααβόρα θα φιλοξενηθεί σε πρώτη αθηναϊκή προβολή στις 9 μ.μ., η ταινία «Ατίθασες» (Mustang) της Deniz Gamze Ergüven, η οποία τιμήθηκε μόλις προχθές με το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα αποτελεί και την επίσημη γαλλική υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2016,

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, διεξάγεται φέτος από τις 26 Νοεμβρίου, έως και τις 2 Δεκεμβρίου, με τους κινηματογράφους Ααβόρα και Λαϊς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος να μετατρέπονται στο απόλυτο meeting point για τους λάτρεις του καλού σινεμά. Περισσότερες από 50 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία υπόσχονται ανεπανάληπτες εμπειρίες θέασης, ενώ οι Αθηναίοι σινεφίλ θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά έναν από τα πιο ιδιαίτερους και γόνιμους δημιουργούς του γαλλικού σινεμά, τον βετεράνο σκηνοθέτη, Bertrand Tavernier, επίσημο προσκεκλημένο της φετινής διοργάνωσης.

Το αναλυτικό, και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων, βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org.