Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 8 (Παρασκευή 13 Νοεμβρίου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 8 (Παρασκευή 13 Νοεμβρίου)

Φεστιβάλ | 13-11-2015 |

Παρασκευή σήμερα, για μια ακόμη μέρα έχουμε απίστευτο καιρό στην Θεσσαλονίκη και μιας και στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας το πρόγραμμα μας είναι, συνήθως, πιο χαλαρό είναι ευκαιρία να απολαύσουμε όμορφες ταινίες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

pelicannes-dest

Στα πλαίσια του Διεθνούς Διαγωνιστικού έχουμε πέντε προβολές, οι δύο από τις οποίες είναι ελληνικές. Στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη και στις 22:30 στην Φρίντα Λιάππα θα δούμε τα Interruption του Γιώργου Ζώη και το Silent του Γιώργου Γκικαπέππα. Στις 15:30 προβάλλεται η ενδιαφέρουσα ταινία ενηλικίωσης Σπουργίτια (Sparrows) του Runar Runarson και στις 18:00 το Λευκοί Άνθρωποι (White People) της Lisa Aschan, και οι δύο προβολές στο Ολύμπιον, ενώ και πάλι στις 18:00, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα μπορούμε να δούμε το Η γη και η σκιά (Land and Shade) του Cesar Acevedo.

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι ειδικές προβολές της ημέρας! Το Ταξί στην Τεχεράνη (Taxi) του Jafar Panahi στις 20:15 στο Ολύμπιον είναι ένα προσωπικό φιλμ με τον ίδιο να οδηγεί ένα ταξί και διάφορους επιβάτες να μπαίνουν μέσα και να ανοίγουν συζήτηση με τον ίδιο ή μεταξύ τους. Πολιτικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και κινηματογραφικά θέματα συζητιούνται μέσα στο ταξί, με τον σκηνοθέτη να γυρίζει την κάμερα που έχει βάλει στο ταξί δεξιά και αριστερά για να ακολουθήσει τους πρωταγωνιστές, την ίδια ώρα που εφευρετικοί τρόπου όπως η κάμερα της ανιψιάς του δίνουν έξτρα κάμερες στο δύσκολο εγχείρημα του να γυρίσεις μια ολόκληρη ταινία μέσα σε ένα ταξί σε κίνηση στους δρόμους της Τεχεράνης. Η ταινία είχε κερδίσει την Χρυσή Άρκτο και το Βραβείο FIPRESCI στην τελευταία Berlinale και μπορείτε να διαβάσετε την κριτική μας εδώ.

Στην ίδια αίθουσα, στις 22:30, θα δούμε το 11 λεπτά (11 minutes) του Jerzy Skolimowski, μια ταινία που στην προβολή της στη Βενετία, όπου βραβεύθηκε με ειδική μνεία, το κοινό έμεινε ενθουσιασμένο. Στην ταινία ένας άντρας εκτός ελέγχου, η σέξι γυναίκα του που είναι ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης του Hollywood, ένας έμπορος ναρκωτικών, μία νεαρή γυναίκα που δε ξέρει που πηγαίνει, ένας παραγωγός hot dog, ένας φοιτητής σε μια περίεργη αποστολή, ένας καθαριστής παραθύρων, μία ηλικιωμένη καλλιτέχνης, και δύο ομάδες νοσοκόμων και καλογριών, συναντιούνται με κάποιον τρόπο…

body

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες προβολές πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή, από τις 20:30 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα και στην Σταύρος Τορνές. Εκεί θα δούμε αντίστοιχα, το βραβευμένο στο διαγωνιστικό του Βερολίνου Ηφαίστειο (Ixcanul Volcano) του Jayro Bustamante και το Σώμα (Body) της Malgorzata Szumowska, μια ταινία για το σώμα, το θάνατο, τις διατροφικές διαταραχές, για τις ανθρώπινες σχέσεις και το μεταφυσικό. Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές προβάλλεται ξανά το Νύχτα του μέλιτος (Honey Night) του Ivo Trajkov στις 18:00, ένα μείγμα ρομαντικής κομεντί, δράματος και πολιτικού θρίλερ, με την εστίαση να εναλλάσσεται μεταξύ της σχέσης ενός παντρεμένου ζευγαριού και της εξέλιξής της ανά τα χρόνια από τη μία, και το σάπιο πολιτικό σύστημα των Σκοπίων – που κάτι θυμίζει – από την άλλη. Στην ίδια αίθουσα θα δούμε ξανά και το Aferim! του Radu Jude στις 23:00.

Από το ελληνικό πρόγραμμα, πέρα από τις ταινίες που προβάλλονται και στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνιστικού, θα δούμε τον Καύσωνα της Τζόις Α. Νασαουάτι, το Όχθες του Πάνους Καρκανεβάτου και το Invisible του Δημήτρη Αθανίτη, στις 15:00, στις 17:00 και στις 19:30 αντίστοιχα, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη. Στις 17:00 επίσης θα έχουμε προβολές στα πλαίσια του αφιερώματος στα 70 χρόνια Ελληνικού animation, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών της ημέρας

Όταν τελειώσουν οι προβολές συζητάμε για αυτές στo lounge της Fischer στην Αποθήκη Γ! Eπίσης μπορείτε να διεκδικείτε δωρεάν προσκλήσεις προβολών σε ένα από τα 29 σημεία της πόλης: παραγγέλνετε μια Fischer και αυτόματα κερδίζετε μια πρόσκληση. Μετά την προβολή, επιστρέφετε με το απόκομμα του εισιτηρίου σε ένα από τα σημεία, που συμμετέχουν στην ενέργεια, παραγγέλνετε μια Fischer και σας κερνούν ακόμη μία! Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των προσκλήσεων.

Δες ποια σημεία συμμετέχουν στην ενέργεια

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του #tiff56

Δες ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσεις στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: