Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 7 (Πέμπτη 12 Νοεμβρίου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 7 (Πέμπτη 12 Νοεμβρίου)

Φεστιβάλ | 12-11-2015 |

Σιγά-σιγά οδεύουμε προς το τέλος της εβδομάδας και του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην 7η ημέρα προβολών έχουμε μόλις τρεις προβολές από το Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσα τους και μια ελληνική ταινία.

Ο Γιώργος Γκικαπέππας επιστρέφει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου πριν λίγα χρόνια είδε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία να βραβεύεται με το Βραβείο FIPRESCI και το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας, αυτή την φορά με το Silent, που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και επικοινωνία, στις 18:00 στο Ολύμπιον. Λίγο πριν, στις 15:30, στην ίδια αίθουσα προβάλλεται το Η γη και η σκιά (Land and shade) του Cesar Acevedo, ενώ στις 18:00 στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα θα προβληθεί ξανά το πολύ καλό Ο δρόμος για το Λα Πας (Road to La Paz) του Francisco Varone.

silent

Από τις ελληνικές ταινίες, εκτός από το Silent, έχουμε ακόμη τέσσερις προβολές στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, που ξεκινούν από τις 15:00: Στην κουζίνα του Σπύρου Αμοιρόπουλου, Σύμπτωμα του Άγγελου Φραντζή, Smac του Ηλία Δημητρίου άλλα και το Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου, που έχει ήδη προβληθεί κανονικά και στις ελληνικές αίθουσες. Εκεί ο Στέλιος Δημητρακόπουλος έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα – από το τζαζ μπαρ που με πολύ κόπο εξακολουθεί να διατηρεί εδώ και χρόνια, μέχρι την ίδια του την οικογένεια. Ο ρουμάνος γκάνγκστερ που του έχει δανείσει χρήματα, απαιτεί να εξοφληθεί το χρέος τώρα. Ο μεσολαβητής και πρώην φίλος του Στέλιου τον υποχρεώνει σε διάφορα παράνομα θελήματα. Η σύζυγος σκέφτεται σοβαρά να τον εγκαταλείψει και ένας ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, σηκώνει επιτέλους το ανάστημά του. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χρόνος τρέχει και το έλατο στο σπίτι του Στέλιου πρέπει να στολιστεί.

mustang

Σήμερα προβάλλεται επίσης, το πολύ ενδιαφέρον Από πάνω μας ο ουρανός (The Sky Above Us) του Marinus Groothof, που πραγματεύεται τις ζωές των κατοίκων του Βελιγραδίου και πως άλλαξε δραματικά η καθημερινότητά τους με το ξεκίνημα των βομβαρδισμών το 1999. Η ταινία προβάλλεται στις 18:00 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές για να ακολουθήσει στην ίδια αίθουσα στις 20:30 το Ατίθασες (Mustang) του Deniz Gamze Erguven, υποψήφιο για βραβείο LUX και η υποψηφιότητα της Γαλλίας για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ. Βρισκόμαστε σε ένα χωριό της Βόρειας Τουρκίας, στις αρχές του καλοκαιριού. Η Lale και οι τέσσερις αδερφές της περπατάνε στο σπίτι από το σχολείο, παίζουν αθώα με τα αγόρια. Αυτό το παιχνίδι θα ξεσηκώσει ένα σκάνδαλο με μη προβλέψιμες συνέπειες. Το σπίτι της οικογένειας σύντομα θα μετατραπεί σε φυλακή, το σχολείο θα γίνεται πλέον στο σπίτι, ενώ γάμοι αρχίζουν να κανονίζονται για τις κόρες της οικογένειας. Οι πέντε αδερφές, με βαθιά αίσθηση της ελευθερίας, θα βρουν τρόπους να ξεφεύγουν από τους περιορισμούς και τους κανόνες που τους επιβάλλονται.

umimachi-diary1

Στην Θεσσαλονίκη έρχεται και ο βραβευμένος στις Κάνες, πριν από λίγα χρόνια, Hirokazu Kore-Eda, με το Η κόρη του πατέρα μας (Our Little Sister), που επίσης διεκδίκησε τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών και θα προβληθεί στις 20:30 στο Ολύμπιον. Πρόκειται για μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο manga (Umimachi Diary) το οποίο αφηγείται την ιστορία τεσσάρων αδερφών, τριών από την ίδια μητέρα και η τέταρτη από διαφορετική, αλλά από τον ίδιο πατέρα που γνωρίζονται στην κηδεία του πατέρα τους. Οι τρεις πιο μεγάλες αδερφές προσκαλούν την μικρότερη να ζήσει μαζί τους και έτσι αρχίζει μια ιδιότυπη συγκατοίκηση κοριτσιών. Η μεγαλύτερη κόρη που δουλεύει στο νοσοκομείο σαν νοσοκόμα έχει την συνολική ευθύνη και επίβλεψη της οικογένειας ενώ οι άλλες δύο μεγαλύτερες αδερφές φαίνεται να περνούν ωραία την ώρα τους μαγειρεύοντας, φλερτάροντας και πίνοντας αλκοόλ. Διαβάστε την κριτική μας εδώ.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών της ημέρας

Όταν τελειώσουν οι προβολές συζητάμε για αυτές στo lounge της Fischer στην Αποθήκη Γ! Eπίσης μπορείτε να διεκδικείτε δωρεάν προσκλήσεις προβολών σε ένα από τα 29 σημεία της πόλης: παραγγέλνετε μια Fischer και αυτόματα κερδίζετε μια πρόσκληση. Μετά την προβολή, επιστρέφετε με το απόκομμα του εισιτηρίου σε ένα από τα σημεία, που συμμετέχουν στην ενέργεια, παραγγέλνετε μια Fischer και σας κερνούν ακόμη μία! Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των προσκλήσεων.

Δες ποια σημεία συμμετέχουν στην ενέργεια

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του #tiff56

Δες ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσεις στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: