Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 5 (Τρίτη 10 Νοεμβρίου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 5 (Τρίτη 10 Νοεμβρίου)

Φεστιβάλ | 10-11-2015 |

Τρίτη σήμερα και οι ταινίες του φεστιβάλ συνεχίζουν να είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Σε βοηθάμε να διαλέξεις τι θα δεις μόλις τελειώσεις τις δουλειές σου.

Από το Διαγωνιστικό ένα ελλειπτικό συγκινητικό δράμα για τις σχέσεις γονέα παιδιού, η Γυάλινη Χώρα θα προβληθεί στη 13:30 στο Ολύμπιον. Ο Τζον είναι ένας νεαρός οδηγός ταξί, με μια μάλλον μίζερη καθημερινότητα, όπου δουλεύει την νυχτερινή βάρδια στο Δουβλίνο και φροντίζει την αλκοολική μητέρα του. Η κατάσταση, όμως, φθάνει στο απροχώρητο, καθώς η μητέρα του κινδυνεύει να χάσει την ζωή της, ενώ παρά τις προσπάθειες του για να αντεπεξέλθουν οικονομικά, εκείνη περνά τις μέρες της πίνοντας και αδιαφορώντας τόσο για εκείνον, όσο και για τον μικρότερο αδερφό του, έναν 18χρονο με σύνδρομο Down. Αποφασίζει λοιπόν να την πάει σε μια κλινική αποτοξίνωσης, κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται.

Αμέσως μετά στις 15:45 στην ίδια αίθουσα η ταινία Μποξ διηγείται την ιστορία μιας αναπάντεχης ερωτικής συνάντησης. Συνεχίζοντας στο Ολύμπιον στις 18:00 προβάλλεται η Εύα Νόβα, βασικό θέμα της οποίας είναι -για άλλη μια φορά- οι εύθραυστοι οικογενειακοί δεσμοί και η σημασία της δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμη, στη Φρίντα Λιάππα στις 15:30 προβάλλεται ο Κισσός, ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο του 2015 και από τότε έχει ταξιδέψει σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Αμέσως μετά στις 18:00 ο Ζωολογικός Κήπος από το Βερολίνο σχολιάζει την εφηβική εγκυμοσύνη και την έκτρωση.

eva-nova-tiff-2015

Οι ελληνικές ταινίες της μέρας είναι αρκετές. Στο Ολύμπιον στις 20:30 προβάλλεται το πολυσυζητημένο Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, ενώ στην Τόνια Μαρκετάκη έχουμε από τις 15:00 μια σειρά ελληνικών προβολών. Η Ειμαρμένη στις 15:00, το αρκετά ενδιαφέρον Το Ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη στις 17:00, το Μέλος Οικογενείας στις 19:30 και οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου στις 22:00.

1820344

Υποψήφια για το βραβείο LUX είναι μεταξύ άλλων η ταινία Το Μάθημα, την οποία παρακολουθήσαμε και στην περσινή διοργάνωση. Μια γυναίκα με πολλά ιδανικά και ένα στέρεο ηθικό κώδικα αφιερώνει χρόνο και σκέψη προκειμένου να διδάξει στους μαθητές της το ορθό και το δίκαιο. Την ίδια στιγμή έρχεται αντιμέτωπη με μία μακρά αλυσίδα «ατυχών» γεγονότων στην προσωπική της ζωή, όπου η μία καταστροφή φέρνει την άλλη, από τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι της εξαιτίας του μέθυσου συζύγου της, μέχρι την ανάγκη να μαζέψει κέρματα από το συντριβάνι μιας πλατείας για να ξεπληρώσει το χρέος των 2.40 λέβα (!) στην τράπεζα. Η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει τη σωρεία ατυχίας παραμένοντας πιστή στον εαυτό της, στα πιστεύω της και στις αρχές που ενστερνίζεται απέναντι στους μαθητές της. Θα αντέξει; Διαβάστε την κριτική μας εδώ.Όσοι και όσες δεν είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν τότε, μπορούν να το κάνουν σήμερα, στις 12:45 στον Παύλο Ζάννα

Επίσης έχουμε, σήμερα, ειδική προβολή για την τελευταία ταινία μυθοπλασίας της Βελγίδας Σαντάκ Ακερμάν, Η μωρία του Αλμάιερ η οποία διετέλεσε και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

THE LESSON - Still 6

Από τα Βαλκάνια και το αφιέρωμα στον Ντανελιούκ έχουμε στον Σταύρο Τορνέ το Κυνήγι Αλεπούδων στη 13:00, την Κρουαζιέρα στις 18:00, τη Συζυγική Κλίνη στις 20:30 και, στις 23:00 μια σειρά βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους.

Τέλος, μεγάλη ποικιλία επιφυλάσσουν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Η Κόκκινη Γη ξυπνά μια οικολογική συνείδηση στην Τόνια Μαρκετάκη στις 13:00, την ίδια ώρα τα Τέκνα, τέσσερις ταινίας μικρού μήκους, διερευνούν τις σχέσεις γονιών-παιδιών στη Φρίντα Λιάππα ενώ στις 12:30 στον Κασσαβέτη η ταινία Τικούν ψηλαφίζει μια θρησκευτική ηθική αναζήτηση. Μένοντας στη ίδια αίθουσα, στις 15:00 έχουμε τη Βασίλισσα της Γης, στις 17:15 Το τραγούδι των ανθρώπων, στις 19:30 Το μεγάλο αφεντικό και στις 22:00 την Παουλίνα, που θριάμβευσε στις Κάννες.

paulina_still4

Στη Φρίντα Λιάππα στις 20:30 θα προβληθεί η Τελευταία κούρσα για το Ντάργουινένας ύμνος στη ζωη και τον θάνατο, ενώ στον Παύλο Ζάννα στις 17:30 έχουμε το τρίτο μέρος μιας τριλογίας, με την ταινία Χίλιες και μία νύχτες ΙΙΙ: Ο μαγεμένος και, αμέσως μετά, στις 20:00 την ταινία Όρος. Έπειτα θα προβληθεί και η ταινία Ένας πολύ συνηθισμένος πολίτης, για την ακρότητα του έρωτα στις 22:00 στην ίδια αίθουσα, ενώ στις 23:00 στο Ολύμπιον θα δούμε την ταινία Η ωραία εποχήστο Παρίσι του ’71, με το φεμινιστικό κίνημα στο προσκήνιο.

Όταν τελειώσουν οι προβολές συζητάμε για αυτές στo lounge της Fischer στην Αποθήκη Γ! Eπίσης μπορείτε να διεκδικείτε δωρεάν προσκλήσεις προβολών σε ένα από τα 29 σημεία της πόλης: παραγγέλνετε μια Fischer και αυτόματα κερδίζετε μια πρόσκληση. Μετά την προβολή, επιστρέφετε με το απόκομμα του εισιτηρίου σε ένα από τα σημεία, που συμμετέχουν στην ενέργεια, παραγγέλνετε μια Fischer και σας κερνούν ακόμη μία! Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των προσκλήσεων.

Δες ποια σημεία συμμετέχουν στην ενέργεια

Δες το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του #tiff56

Το πρόγραμμα προβολών της ημέρας

Δες ποιες ταινίες δεν πρέπει να χάσεις στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: