Στο Mustang (Ατίθασες) το βραβείο LUX - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στο Mustang (Ατίθασες) το βραβείο LUX

Βραβεία, Ειδήσεις | 24-11-2015 |

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δόθηκε πριν λίγο το βραβείο LUX, με νικητή φέτος το Τουρκικό αλλά Γαλλικής παραγωγής Mustang (στα Ελληνικά Οι Ατίθασες). Ο θεσμός του βραβείου LUX βραβεύει μία ταινία κάθε χρόνο που αντιπροσωπεύει την Ευρώπη του σήμερα και συνήθως οι ταινίες που επιλέγονται αφορούν μεγάλα σύγχρονα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ήπειρο. Πέρσι στην δεκάδα είδαμε και το Ξενία του Πάνου Κούτρα.

Οι τρεις ταινίες που επιλέχτηκαν για φέτος ήταν πέρα από το Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν και τα Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο, και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), τα οποία προβλήθηκαν και στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Επίσης: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου για τα βραβεία LUX

1448365528827_0756x0530_1448365625487

Η Deniz Gamze Ergüven παραλαμβάνει το βιβλίο από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Mustang είναι μια ταινία για το επίμονο κυνήγι της ελευθερίας. Μέσα σε ένα συντηρητικό, πατριαρχικό περιβάλλον μεγαλώνουν πέντε νέες κοπέλες. Δεν μπορούν να βγουν μόνες τους από το σπίτι, πρέπει να ντύνονται συντηρητικά, απαγορεύεται να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου, αφού οι γυναίκες δεν είναι δυνατό να παρακολουθούν κάτι περισσότερο από σαπουνόπερες. Και, φυσικά, δεν μπορούν να ορίσουν οι ίδιες το μέλλον τους, το ποιον θα παντρευτούν, οι γάμοι τους είναι κάτι που προκύπτει από προξενιό. Όσο διεκδικούν, όμως, περισσότερες ανάσες ελευθερίας τόσο περισσότερο εγκλωβίζονται σε ένα σπίτι, που σταδιακά θα μετατραπεί σε φρούριο, και θα ελαχιστοποιήσει κάθε δυνατότητα διαφυγής. Δείτε περισσότερα και την κριτική μας για την ταινία