Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 10 (Κυριακή 15 Νοεμβρίου) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οδηγός Επιβίωσης #tiff56: Ημέρα 10 (Κυριακή 15 Νοεμβρίου)

Φεστιβάλ | 15-11-2015 |

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία μέρα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μπορώ να πω ότι ήταν μία από τις πολύ καλές χρονιές, με πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές και πλούσια θεματολογία.

Ξεκινάμε με τη μεγάλη νικήτρια του Διαγωνιστικού μέρους, την ταινία Δεσμοί Αίματος (Rams). Όπως θα έχετε διαβάσει σε μία απομακρυσμένη κοιλάδα της Ισλανδίας, δύο αδέρφια έχουν να μιλήσουν σαράντα χρόνια μεταξύ τους. Καλλιεργούν τη γη και εκτρέφουν τα πρόβατά τους, όταν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τα κοπάδια τους. Μία απλή αλλά υπέροχη ταινία που κέρδισε στο Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών και αντιμετωπίστηκε, τελικά, με τον ίδιο τρόπο στην Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το γεγονός ότι στην κριτική επιτροπή έχουμε και τον Corneliu Poromboiu (δείτε συνέντευξη) του οποίου η ταινία διαγωνίστηκε στις Κάννες ενάντια στο Rams. Έχετε την ευκαιρία να δείτε την ταινία σήμερα στις 20:30 τόσο στο Ολύμπιον όσο και στη Φρίντα Λιάππα.

Το ελληνικό τμήμα για σήμερα έχει να μας παρουσιάσει 70 χρόνια Ελληνικό Animation στις 17:00 και στις 19:30 στην Τόνια Μαρκετάκη, ενώ στον Τορνέ, στο πλαίσιο της κατηγορίας ματιές στα Βαλκάνια, θα προβληθεί στη 13:00 μια σειρά Βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους και στη συνέχεια τρεις ταινίες του Ρουμάνου Mircea Daneliuc: Αγανάκτηση, Συζυγική Κλίνη και Ιάκομπ, στις 15:30, 18:00 και 20:30 αντίστοιχα.

fed-up-daneliuc

Οι πολύ ενδιαφέρουσες Ειδικές Προβολές μας δίνουν την ευκαιρία να παραολουθήσουμε σήμερα την ταινία 11 λεπτά που ενθουσίασε τη Βενετία, στις 15:45 στο Ολύμπιον και η ιαπωνική Αν στις 18:00 στην ίδια αίθουσα. Στις 18:00, πάλι, μπορείτε να παρακολουθήσετε στη Φρίντα Λιάππα την ταινία Στη Σκιά των Γυναικών και ένα περίπλοκο ερωτικό τρίγωνο. Αργότερα στον Κασσαβέτη θα προβληθεί το γλυκό οικογενειακό δράμα Η Κόρη του Πατέρα μας στις 20:00 και αμέσως μετά, στις 22:45, ο περίφημος Θησαυρός του Porumboiou.

comoara-cannes-2015

Επιπλέον, η πολυβραβευμένη ταινία Αποδημητικά Πουλιά στις 11:00 στο Ολύμπιον για τους πρωινούς τύπους και μία από τις καλύτερες ίσως ταινίες του φετινού φεστιβάλ, Mediterranea, στις 17:30 στον Κασσαβέτη. Αν προλάβατε να βρείτε εισιτήρια εύγε!Στη 13:00 στην Τόνια Μαρκετάκη μπορείτε να επιλέξετε την ταινία Ο Γκρούμπερ φεύγει, όπου μια ζωή αλλάζει μπροστά στην ιδέα του θανάτου και την ίδια ώρα στον Παύλο Ζάννα Τα Σταράκια και την περιπέτεια μιας ανήσυχης νεαράς ενάντια στη μίζερη μεγαλοαστική ζωή.  Στις 19:30 στον Ζάννα για άλλη μια φορά η ταινία Francofonia εξερευνά τις προεκτάσεις της τέχνης στην ιστορία και την εξουσία. Το βράδυ, από την άλλη, στις 23:00 στο Ολύμπιον οι αναμνήσεις μιας ζωής ξετυλίγονται με την τελευταία ταινία του Desplechin, Τα χρυσά μας χρόνια.

my_1

Ποικιλία στις δεύτερες προβολές προσφέρουν και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Η Βασίλισσα της Γης στη 13:00 στο Ολύμπιον και οι συγκινητικές ταινίες Αναζητώντας την Γκρέις, Κόζα και Στην αγκαλιά σου στον Ζάννα στις 15:00, 17:00 και 22:00 αντίστοιχα. Στην Τόνια Μαρκετάκη στις 15:00 οι Πλανήτες, ένα κοινωνικοπολιτικό δράμα με στοιχεία θρίλερ και το βράδυ στις 22:00  η βραβευμένη από το Πανόραμα της Μπερλινάλε Δεύτερη Μάνα. Απέναντι, στη Φρίντα Λιάππα, θα προβληθεί στις 15:45 το Ηφαίστειο, όπου ξετυλίγεται ένας κόσμος ολόκληρος, αυτός τον Μάγια, μακριά από τον δικό μας κόσμο και στις 23:00 Η ωραία εποχή θα μας φέρει άρωμα από το Παρίσι του 1971 (ειρωνική σύμπτωση με τα τελευταία γεγονότα). Τέλος, στον Κασσαβέτη μια διαλυμένη οικογένεια μαζεύει τα κομμάτια της στην ταινία Έτη φωτός στη 13:00 και ένα μεγάλο μάθημα ζωής δίνεται με την Τελευταία κούρσα στο Ντάργουιν στις 15:00.

Last Cab_Day 15_Lake Eyre etc_2014

Last Cab_Day 15_Lake Eyre etc_2014

Και κάπως έτσι διαμορφώνεται η τελευταία μέρα ενός υπέροχου δεκαημέρου, πλούσιου σε ερεθίσματα και προβληματισμούς που εύχομαι με όλη μου την καρδιά να πιάσουν τόπο και να αλλάξουν έστω ένα χιλιοστό από τη διάχυτη παρακμή της εποχής. Και του χρόνου λοιπόν!


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: