Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου για τα βραβεία LUX - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου για τα βραβεία LUX

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 11-11-2015 |

Ένας θεσμός, που ξεκίνησε το 2007, διανύει ήδη τον ένατο χρόνο του και έχει ως στόχο την ανάδειξη της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενθάρρυνση Ευρωπαίων κινηματογραφιστών να προασπίζουν τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αξίες, που δεν θα δούμε σε αμερικανικές παραγωγές. Αυτή ήταν η διατύπωση του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τα βραβεία LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αποθήκη Γ, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Στην συνέντευξη, εκτός από τον κ. Αντωνακόπουλο, συμμετείχε και ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, και μέλος της φετινής επιτροπής, που επέλεξε τις ταινίες οι οποίες θα διαγωνιστούν.

Στους νικητές δεν δίνεται κάποιο χρηματικό έπαθλο, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των ταινιών και στις 24 γλώσσες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους,  είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Αντωνακόπουλο, είναι κάθε ταινία να μιλήσει στον θεατή, να τον προβληματίσει για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι που μοιραζόμαστε, για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, που είναι πολύ σημαντικές αξίες για την πορεία της Ευρώπης συνολικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κρασσακόπουλο, η τελική επιλογή έγινε μέσα από 70 ταινίες και κατέληξαν στις δέκα λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά των ταινιών άλλα και το κατά πόσο αυτές θίγουν ζητήματα, που απασχολούν την Ευρώπη του σήμερα.

DSC_0078

Η διαδικασία

Κάθε μέλος της επιτροπής προτείνει πέντε ταινίες, από τις οποίες οι δύο προέρχονται από την χώρα του, ενώ προτάσεις μπορούν να καταθέσουν και οι κινηματογραφιστές. Οι 10 επικρατέστερες ταινίες προβάλλονται στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στη συνέχεια ανακοινώνονται οι τρεις υποψήφιες, που προβάλλονται αρχικά στο φεστιβάλ Βενετίας και έπειτα, τον Νοέμβριο, σε ένα ευρύ δίκτυο φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης.

Την τελική επιλογή θα κάνουν οι Ευρωβουλευτές, που μπορεί να μην ασχολούνται επαγγελματικά με τον κινηματογράφο, άλλα το γεγονός ότι προέρχονται από 28 χώρες και από 100 εθνικά κόμματα, τονίζει την δημοκρατικότητα του θεσμού. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο κ. Αντωνακόπουλος, η διαδικασία αποτελεί μέρος της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτικών για το πόσο σημαντικός είναι ο κινηματογράφος και τι επίδραση έχει στις κοινωνίες, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να συντηρείται το σύστημα αξιών που προβάλλουν οι ταινίες. Ο τελικός στόχος είναι ένας θεσμός που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες σε μια περίοδο δύσκολη για την Ένωση, κατά την οποία χρειαζόμαστε την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Βέβαια, μετά την ανακοίνωση του νικητή, θα ανακοινωθεί και η προτίμηση του κοινού των φεστιβάλ, ως μια αναγνώριση του στην ταινία, που εκείνοι θεωρούν καλύτερη. Ωστόσο εξετάζεται από τους υπεύθυνους των βραβείων, το πώς στο μέλλον το κοινό θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία ανάδειξης των υποψήφιων ταινιών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά και τα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου.

Οι υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προβάλλονται στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο, Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Η επίσημη ιστοσελίδα των βραβείων

Όλα όσα γράφουν οι Cinefreaks από το #tiff56


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: ,