Εκτός Θέματος 52: To Star Wars, o Παπακαλιάτης και η κατακραυγή για την Feelgood - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 52: To Star Wars, o Παπακαλιάτης και η κατακραυγή για την Feelgood

Eκτός Θέματος | 18-11-2015 |

Την Περασμένη Παρασκευή λίγο πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι ετοίμαζα ένα Εκτός Θέματος μετά από μία βδομάδα στιγματισμένη από το social φαινόμενο που ακούει στο όνομα “οι πάντες εναντίον της Feelgood” με σημαία τον Παπακαλιάτη. Οι επιθέσεις του Παρισιού έκαναν το φαινόμενο αυτό να μοιάζει απειροελάχιστο μπροστά τους, και για το πόσο τραγικές ήταν αλλά και για το πως τις είδε και τις σχολίασε το Ελληνικό ιντερνετ, που άρχισε για άλλη μία φορά τους τσακωμούς. Όμως αρκετά ασχολήθηκα με το Παρίσι, οπότε ας πάμε στο Star Wars και τον Παπακαλιάτη.

Αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν ιδέα, μάλλον δεν έχεις facebook ή δεν ακολουθείς την Feelgood Entertainment, μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρίες διανομής, που φέρνει στην Ελλάδα το Star Wars στις 24 Δεκέμβρη, αντί στις 17 Δεκέμβρη που θα γίνει παντού αλλού στην Ευρώπη η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας.

Το θέμα έχει ως εξής. Η Feelgood είχε εδώ και καιρό ανακοινώσει ότι η πρεμιέρα της ταινίας Star Wars: The Force Awakens θα είναι στις 24 Δεκέμβρη. Όταν οι fans ανακάλυψαν την καθυστέρηση για κάποιο λόγο, που δεν μπορεί να μας είναι γνωστός, το διαδίκτυο πλημμύρισε με φήμες για το ότι η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην επικείμενη έξοδο στις αίθουσες της νέας ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη Ένας Άλλος Κόσμος, που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκέμβρη. Το σκεπτικό έλεγε ότι η Feelgood φοβήθηκε ότι θα καεί ένα μεγάλο της χαρτί, αν βγει την ίδια ημερομηνία με την ταινία του Παπακαλιάτη που αναμένεται να κόψει πολλά εισιτήρια, και είπε να αναβάλει για μια εβδομάδα την πρεμιέρα του Star Wars, προσπαθώντας να κόψει παραπάνω εισιτήρια, μένοντας αλώβητη από το φαινόμενο Παπακαλιάτης. Ωστόσο όλα αυτά δεν ισχύουν καθώς η ταινία Ένας Άλλος Κόσμος, καθυστέρησε να βγει στις αίθουσες και η Feelgood είχε προγραμματίσει το Star Wars για τις 24 αρκετά πριν ο Παπακαλιάτης βρεθεί στις 17.

Λίγο όμως οι φήμες αυτές, λίγο η ανυπομονησία των fan του Star Wars για να δουν την ταινία και το θέμα έγινε το μεγαλύτερο σε σχέση με το σινεμά – trend που είδαμε το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε στο facebook page της εταιρίας διανομής του Star Wars χωρίς να βρείτε ένα σχετικό σχόλιο για την καθυστέρηση στην έξοδο της ταινίας της αίθουσες. Ακόμα και σε ποστ άσχετα με την ταινία. Ο κινηματογραφικός “λαός” απαιτεί ακόμα και τώρα την τελευταία στιγμή, η Feelgood να αλλάξει την ημερομηνία και να φέρει το Star Wars μια βδομάδα πριν. Όλα αυτά οδήγησαν πριν λίγες μέρες την εταιρία στο να τοποθετηθεί επίσημα:

H Feelgood αγαπά το Star Wars όσο και εσείς. Καταλαβαίνουμε πως η 24η Δεκεμβρίου σας φαίνεται ότι είναι σε ένα γαλαξία…

Posted by Feelgood Entertainment on Thursday, November 12, 2015

Τα σχόλια κάτω από το post της Feelgood είναι ενδεικτικά του τι γίνεται στα social media σχετικά με το θέμα. Κι όμως το θέμα με το Star Wars δεν είναι κάτι καινούριο.

Η καθυστέρηση προβολής ταινιών στην Ελλάδα είναι μάλλον κανόνας, παρά εξαίρεση

Μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, το Inside Out της Pixar, έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, αντί για τον Ιούλιο που το είδε όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Ομοίως και το Ant-Man. Αυτά από πλευράς Feelgood, ενώ αν πάμε και σε άλλες εταιρίες διανομής κάτι παρόμοιο έγινε και με τα Minions.

Προφανώς αυτό κάτι λέει για το καλοκαίρι. Ελάχιστες μεγάλες πρεμιέρες είχαμε φέτος το καλοκαίρι, ενώ η ιδιαιτερότητα της κατάστασης του συγκεκριμένου καλοκαιριού έκανε τον κόσμο να αδιαφορήσει για το σινεμά και να ασχολείται με την πολιτική… Φυσιολογικό μέχρι ενός σημείου, αλλά από την άλλη οι εταιρίες διανομής μόνο χαρούμενες μπορεί να είναι για την απόφασή τους να καθυστερήσουν τις συγκεκριμένες ταινίες. Όχι ότι σχετίζονται τα πολιτικά γεγονότα με τις καθυστερήσεις βέβαια. Όλες τους και ιδιαίτερα η πρώτη πήγαν αρκετά καλά τον Σεπτέμβρη. Όμως ποιος ξέρει αν θα πήγαιναν καλύτερα ακόμα πιο νωρίς, καθώς τουλάχιστον τα δύο animation κυκλοφορούσαν ήδη online, όταν έκαναν πρεμιέρα στην χώρα μας.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω, θα δούμε ότι η καθυστέρηση προβολής ταινιών στην Ελλάδα είναι μάλλον κανόνας, παρά εξαίρεση. Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιες εταιρίες διανομής αγοράζουν ταινίες, για να τις προβάλουν ακόμα και ένα χρόνο μετά από την πρεμιέρα τους σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σίγουρα υπάρχουν μέσα σε όλα αυτά και κάποια θέματα της βιομηχανίας και άλλα τεχνικά και οικονομικά. Είναι όμως άραγε, υπερβολικά, τα αλλεπάλληλα γεγονότα καθυστέρησης πρεμιέρας ταινιών; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Η ευθύνη των εταιριών διανομής είναι μεγάλη και πολλές φορές η πολιτική τους, έχουν κάνει ταινίες να πατώσουν στο box-office. Όμως όσο ευθύνονται αυτές, άλλο τόσο ευθυνόμαστε και όλοι εμείς, οι σινεφίλ που πάμε σινεμά 2-3 φορές το χρόνο, έχοντας αφήσει την κινηματογραφική βιοτεχνία της χώρας μας να μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο. Τουλάχιστον όσοι μπορούν, καθώς είπαμε το σινεμά είναι πλέον ένα άθλημα μόνο της πρωτεύουσας.

Και γω εκνευρίστηκα που θα δουμε στην Ελλάδα το Star Wars μία βδομάδα μετά. Όμως όπως είπαμε ήδη αυτό είναι ο κανόνας και έχουμε δει πολλά χειρότερα, όπως ταινία υποψήφια (και τελικά βραβευμένη) για Oscar να κάνει πρεμιέρα αντί για τον Γενάρη, τον Απρίλη και σε 1 μόνο αίθουσα στην Αθήνα… Θα ζήσουμε και την μία βδομάδα καθυστέρησης στο Star Wars και μετά το 95% που ωρύεται θα πάει πίσω στο σπίτι του να κατεβάζει με τους υπόλοιπους να συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για ένα σωρό άλλες ταινίες που αργούν ή δεν έρχονται ποτέ…