Εκτός Θέματος 51: Η επίθεση στο Παρίσι και η αξία μιας ζωής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εκτός Θέματος 51: Η επίθεση στο Παρίσι και η αξία μιας ζωής

Eκτός Θέματος | 14-11-2015 |

Πάλι τα ίδια, πάλι τρομοκρατία. Πάλι αθώοι νεκροί. Πάλι πόνος. H επίθεση στο Παρίσι έχει μαυρίσει την ψυχή μας, την μέρα μας, τις σκέψεις μας. Ενώ ετοιμαζόμαστε να ακούσουμε τον νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου το βράδυ στην Θεσσαλονίκη, και κανονικά θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε πυρετό Φεστιβάλ, δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι γίνεται στο Παρίσι αυτή τη στιγμή. Όμως η επίθεση στυγνών τρομοκρατών δεν είναι κάτι το νέο, όσο κι αν εμείς οι Ευρωπαίοι σοκαριζόμαστε από τα γεγονότα του Παρισιού. Χτες Παρασκευή, την ίδια δηλαδή μέρα, στον Λίβανο, στην Βηρυτό συγκεκριμένα σε επίθεση του Ισλαμικού κράτους σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι και τραυματίστηκαν παραπάνω από 200 (Πηγή). Το ακούσαμε καθόλου στα δελτία; Το διαβάσαμε στις ιστοσελίδες ενημέρωσης; Δώσαμε συλλυπητήρια στο Λιβανέζικο λαό; Μάλλον όχι ε; Ίσως να μην ήταν αρκετά τα 43 θύματα σε σχέση με τα 150+ του Παρισιού. Όμως είναι μόνο αυτά τα θύματα του Ισλαμικού κράτους (που όντως καλά λένε οι Γάλλοι ότι πολύ κακά κάνουμε και το λέμε κράτος);

Δεν άργησαν οι φωνές δεξιά και αριστερά από τους γνωστούς φασίστες, που θέλουν και πάλι να συνδέσουν τους πρόσφυγες με τι επιθέσεις. Δεν θα αργήσουν οι φωνές των άκρων να πουν ότι πρέπει και μεις να κλείσουμε τα σύνορά μας σε αυτή την απειλή της τρομοκρατίας που έρχεται από τα Ανατολικά. Τι κι αν κατά μεγάλη πιθανότατα ήταν Γάλλοι πολίτες πολλοί από αυτούς που έκαναν τις επιθέσεις; Τι κι αν από αυτούς τους εξτρεμιστές ακριβώς τρέχουν να ξεφύγουν οι πρόσφυγες, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ένα tweet που έγινε viral το πρωί.

Screenshot from 2015-11-14 12:42:27

“Εκείνοι που κατηγορούν τους πρόσφυγες για την επίθεση στο Παρίσι, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι από ανθρώπους σαν τους δράστες προσπαθούν να ξεφύγουν οι πρόσφυγες;”

Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει καλύτερα το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από αυτές τις επιθέσεις. Η Γαλλία δικαιούται εννοείται να λέει ότι χτυπήθηκε σαν σε πόλεμο και θα αντιδράσει. Δεν είναι όμως ακριβώς ίδια αντίδραση, αυτή των προσφύγων, από Συρία, Ιράκ αλλά και Αφγανιστάν, που ζουν καθημερινά εικόνες σαν αυτές τις Γαλλίας. Ο Δυτικός κόσμος δεν πρέπει να κλείσει για άλλη μια φορά τα μάτια και να ριχτεί στην τρομολαγνία και τον φασισμό. Θα πρέπει να δει τους αποκεφαλισμούς, το πέταγμα γκέι ανθρώπων από τα μπαλκόνια, τις γυναίκες που λειτουργούν σαν σκλάβες του σεξ για τους νέους χαλίφηδες-τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους. Όλα αυτά σε Συρία και Ιράκ είναι καθημερινότητα, ειδικά στις περιοχές που ελέγχονται από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού κράτους. Θέλετε να δούμε πόσοι είναι οι νεκροί από την συνολική δράση των τρομοκρατών σε αυτές τις χώρες; Μάλλον κανέναν μας δεν συμφέρει να δούμε κάτι τέτοιο. Μόνο ντροπή θα αισθανθούμε για το ανθρώπινο γένος, που κάποιοι εκπρόσωποί του τολμούν να κατηγορούν ανθρώπους που πάνε να ξεφύγουν από κάτι τόσο βίαιο.

Χαρακτηριστικό και το κόμικ που βρήκαμε στο διαδίκτυο:

image

Στενοχωριόμαστε και πονάμε τους ανθρώπους στο Παρίσι. Όμως στεναχωριόμαστε και πονάμε το ίδιο και περισσότερο τους ανθρώπους στον Λίβανο, γιατί πολύ λιγότεροι θα κλάψουν για αυτούς, σαν να είναι λιγότερο άνθρωποι, για τα παιδιά που πεθαίνουν κάθε μέρα στο Αιγαίο και έχουν γεμίσει τα νεκροταφεία της Μυτιλήνης, για τόσους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους στην Συρία κάθε μέρα. Η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι μεγαλύτερη όταν έχει κάποιος Ευρωπαϊκό ή Αμερικάνικο διαβατήριο. Καλό είναι να μην το ξεχνάμε στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.

Δες επίσης: Το δράμα των προσφύγων, οι χιλιάδες Aylan Kurdi, τα MME, η Angelina Jolie και ο Benedict Cumberbatch