Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο Rams! Το κοινό βράβευσε Γιάνναρη, Τσαγγάρη. Όλα τα βραβεία του #tiff56 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Χρυσός Αλέξανδρος στο Rams! Το κοινό βράβευσε Γιάνναρη, Τσαγγάρη. Όλα τα βραβεία του #tiff56

Βραβεία, Φεστιβάλ | 14-11-2015 |

Το Rams (Δεσμοί Αίματος) του Grímur Hákonarson ήταν μια από τις ταινίες, που συζητήθηκε αρκετά στα πηγαδάκια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μοιραία, μετά τις βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ, με σημαντικότερη εκείνη του Un Certain Regard του Φεστιβάλ των Κανών, η ταινία απέσπασε και το μεγάλο βραβείο της Θεσσαλονίκης, τον Χρυσό Αλέξανδρο.

scandi-film-06

Τα περισσότερα βραβεία, ωστόσο, απέσπασε μια πολύ καλή άλλα αναμφισβήτητα “βαριά” ταινία του φεστιβάλ, το Η γη και η σκιά του César Augusto Acevedo. Η ταινία βραβεύθηκε με τον Αργυρό Αλέξανδρο, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων “Ανθρώπινες Αξίες” άλλα και το βραβείο κοινού FISCHER για το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα!

 

La-tierra-y-la-sombra-06

Τον Χάλκινο Αλέξανδρο, απέσπασε ο Δρόμος για το Λα Παζ, ενώ στα υπόλοιπα βραβεία, ο Gabriel Ripstein βραβεύθηκε για την σκηνοθεσία του 600 μίλια, ο Lorenzο Vigas για το σενάριο του Desde Alla, και οι Devon Keller του Petting Zoo και Alfredo Castro του Desde Alla, απέσπασαν τα βραβεία γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας. To Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απέσπασε το Sparrows του Runar Runarsson.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε δύο ελληνικές ταινίες. Από το Διεθνές Διαγωνιστικό το Silent του Γιώργου Γκιγκαπέππα και από το Ελληνικό Πρόγραμμα την ταινία Καύσωνας της Τζόις Α. Νασαουάτι.

ImageHandler

Περνάμε στα Βραβεία Κοινού, στα οποία για ένατη συνεχή χρονιά επίσημος χορηγός είναι η Fischer, και όπου είχαμε πραγματική μάχη. Εκτός από το Η Γη και Σκιά του Διεθνούς Διαγωνιστικού, στο Ελληνικό Πρόγραμμα το βραβείο πήραν εξ’ ημισείας Το Ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη. Επιπλέον το υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης (για την Γαλλία) και βραβείο LUX, Mustang της Deniz Gamze Ergüven πήρε το Βραβείο Κοινού FISCHER για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, ενώ από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες το βραβείο απέσπασε το επίσης εξαιρετικό Me, and Earl and the Dying Girl του Alfonso GomezRejon.

Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το βραβείο της στην ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.

Περισσότερα από την τελετή λήξης του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις επόμενες ώρες.

Θυμηθείτε τους διεκδικητές του Χρυσού Αλέξανδρου

Θυμηθείτε τους νικητές των Βραβείων Κοινού Fischer τα προηγούμενα χρόνια

Όλα όσα γράψαμε για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


To Cinefreaks.gr σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Fischer, χορηγού των Βραβείων Κοινού του φεστιβάλ.


Διαβάστε περισσότερα για: ,