Το Ιράν καταδικάζει κινηματογραφιστή σε 6 χρόνια φυλακή και 223 μαστιγώματα - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το Ιράν καταδικάζει κινηματογραφιστή σε 6 χρόνια φυλακή και 223 μαστιγώματα

Ειδήσεις | 28-10-2015 |

Ένας βραβευμένος Ιρανός κινηματογραφιστής, του οποίου οι δημιουργίες επικεντρώνονται γύρω από τις ωδίνες της σύγχρονης ζωής και της πολιτικής έκφρασης στην Ισλαμική Δημοκρατία, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και σε 223 μαστιγώματα για τις ταινίες του.

Η καταδίκη του Keywan Karimi είναι η συνέχεια παρόμοιων γεγονότων που συμβαίνουν σε καλλιτέχνες και δημοσιογράφους στο Ιράν, παρόλο που η συντηρητική κυβέρνηση κινείται προς μια ύφεση της έντασης της με την Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η υπόθεση επισημαίνει ταυτόχρονα τα θολά όρια της ελεύθερης έκφρασης στο Ιράν και τους σκληροπυρηνικούς στην εξουσία.

“Δεν ξέρω τι έγινε και πρέπει να πάω στη φυλακή για 6 χρόνια. Εκφράζομαι για την κυβέρνηση, εκφράζομαι για την κοινωνία, για τα γκράφιτι, για τον εργάτη. Δείτε τις ταινίες μου και μετά να με κρίνετε.” είπε ο Karimi στο πρακτορείο The Associated Press.

Αυτός και ο δικηγόρος του δήλωσαν ότι ένα δικαστήριο το Σάββατο καταδίκασε τον κινηματογραφιστή με την κατηγορία της προσβολής προς τα ιερά του Ιράν. Το κινηματογραφικό υλικό αποτελείται από ένα video clip και ένα φιλμ με τον τίτλο “Writing on the City”, σε αναφορά την τέχνη των γκράφιτι στο Ιράν σχετικά με την πολιτική ζωή από το 1979 όπου έγινε η Ισλαμική Επανάσταση ως τις εκλογές του 2009. Το κρατικό κανάλι ενημέρωσης καθώς και αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση του Karimi ακόμα, ο δικηγόρος του οποίου θα ασκήσει έφεση. Προς το παρόν ο δημιουργός κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο Karimi έγινε γνωστός από τις διεθνείς κριτικές το 2013 για το ασπρόμαυρο μινιμαλιστικό του φιλμ The Adventure of the Married Couple. Μία μικρού μήκους ταινία βασισμένη σε μια ιστορία του Ιταλού συγγραφέα Italo Calvino που μας παρουσιάζει την ψυχοφθόρα καθημερινότητα ενός παντρεμένου ζευγαριού που εργάζονται αντίθετες βάρδιες. Κανείς τους δεν μιλάει και ο μόνος ήχος είναι η βουή της πόλης τους. Η ταινία προβλήθηκε σε 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ και κέρδισε βραβεία στην Ισπανία και στην Κολομβία.

Η υπόθεση του Karimi έρχεται σε συνάφεια με τις κατηγορίες των σκληροπυρηνικών προς τον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν ότι απέτυχε να εμποδίσει την εξάπλωση του πολιτισμού της παρ ακμάζουσας Δύσης μέσα στη χώρα. Το Μάη του 2014 οι αρχές συνέλαβαν μια ομάδα αντρών και γυναικών για ένα βίντεο όπου χόρευαν το τραγούδι του Pharrell “Happy”. Ενώ οι συλλήψεις έτυχαν μεγάλης αποδοκιμασίας όλοι οι συμμετέχοντες καταδικάστηκαν σε 6 μήνες με αναστολή και 91 μαστιγώματα. Εν τω μεταξύ, ένας Ιρανο-αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post κρατείται στο Ιράν 14 μήνες και καταδικάστηκε πρόσφατα με κατηγορίες ακόμα και κατασκοπείας. Ενδεχομένως να φυλακιστεί ως και 20 χρόνια.

Το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης είχε υποστηρίξει την δημιουργία του Karimi στην κινηματογράφηση και στην παραγωγή του Writing on the City περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Από τότε όμως που οι αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του και κατέστρεψαν αρχεία και υπολογιστές του, δήλωσε ο Karimi ότι οι συμφοιτητές του τον αποφεύγουν.

“Δεν ξέρω τι θα συμβεί, είμαι εντελώς συγκλονισμένος από την δικαστική απόφαση.” είπε ο Karimi και συμπλήρωσε ότι οι αρχές μπορεί να έχουν εξοργιστεί και με μια άλλη ταινία του, ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο Broken Border που προβάλλει το λαθρεμπόριο του επιδοτούμενου πετρελαίου πάνω από τα χιονισμένα όρη  Ζαγρός που χωρίζουν το Ιράν από το Κουρδιστάν του Ιράκ. Η δεκαοχτώ λεπτών ταινία έχει μόνο μια σκηνή διαλόγου όπου διαδραματίζεται σε μια σχολική τάξη της επαρχίας και δίνει όλο το νόημα του ντοκιμαντέρ.

“Τι είναι ένα σύνορο;” ρωτάει ένας δάσκαλος.

“Σύνορο είναι εκεί που τα αγαθά γίνονται λαθραία” απαντάει ένας νεαρός μαθητής.

Διαβάστε περισσότερα για: