Πανελλαδική μαθητική δράση «ΒιντεοΜουσεία – Η Δική μας Γνώμη!» - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πανελλαδική μαθητική δράση «ΒιντεοΜουσεία – Η Δική μας Γνώμη!»

Ειδήσεις | 9-10-2015 |

Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας ΚΑΡΠΟΣ και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την πανελλαδική μαθητική δράση «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής» η οποία απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων (Ε’- Στ΄ Δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών.

Η μαθητική δράση αποτελεί συνέχεια του πανελλαδικού διαγωνισμού μαθητικών ταινιών μικρού μήκους «ΒιντεοΜουσεία 2014» που είχε ως στόχο να δημιουργήσουν οι μαθητές μικρές ταινίες με ντοκιμαντερίστικη ματιά, εργαζόμενοι σε ομάδες και αντλώντας ιδέες από το περιβάλλον, τη γειτονιά και την κουλτούρα τους, κρίνοντας τί αξίζει να διαφυλαχθεί στο χρόνο. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν 117 ολοκληρωμένες μαθητικές παραγωγές από σχολεία όλης της Ελλάδας, από τις οποίες ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν οι έντεκα (11)!

Στο πλαίσιο της τρέχουσας μαθητικής δράσης «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη & Διαγωνισμός Κριτικής», θα προβάλλονται πανελλαδικά οι έντεκα (11) βραβευμένες ταινίες του διαγωνισμού μαθητικών ταινιών «ΒιντεοΜουσεία 2014» σε «φεστιβάλ κινηματογράφου» που θα διοργανώνονται από τα σχολεία. Η προβολή των μαθητικών ταινιών θα πραγματοποιηθεί από τις 2/11/2015 έως τις 11/12/2015.

Μετά την προβολή των ταινιών στα σχολεία οι μαθητές-θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά σχεδιασμένη νεανική διαδικτυακή πλατφόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.karposontheweb.org και να απαντήσουν ηλεκτρονικά και σε ομάδες τριών ατόμων ερωτήματα όπως:

  • Ποια ταινία θα διάλεγα για να δείξω σ’ένα φίλο μου;
  • Ποια ταινία θα άρεσε περισσότερο στους γονείς μου;
  • Ποια θα ήταν η πιο ασυνήθιστη που «σηκώνει συζήτηση;»

Η δράση δεν τελειώνει εδώ! ‘Οσοι μαθητές επιθυμούν, μπορούν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» και να προσεγγίσουν κριτικά μία από τις έντεκα (11) ταινίες που θα έχουν επιλέξει οι ίδιοι. O διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 2/11/2015 έως τις 20/12/2015.

Σκοπός της δράσης είναι οι μαθητές να πάρουν μέρος σε μια δημιουργική συζήτηση για θέματα που τους αφορούν, αναπτύσσοντας επιχειρήματα και απόψεις, και να αναπτύξουν δεξιότητες οπτικοακουστικής παιδείας όπως η «ανάγνωση» της εικόνας.

Οι γραπτές κριτικές θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα οριστεί από τους διοργανωτές. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Γραπτής Κριτικής» θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2015 και οι καλύτερες κριτικές θα βραβευθούν σε ειδικές εκδηλώσεις και θα αναρτηθούν στο www.karposontheweb.org και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης www.i-create.gr.

Πολλά σχολεία που θα πάρουν μέρος στην προβολή ταινιών και την ψηφοφορία θα κερδίσουν βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ενώ από τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» θα βραβευτούν τρεις, λαμβάνοντας ως βραβείο βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συντονίσουν μια προβολή, ή οι μαθητές που θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό «Γραπτής Κριτικής» πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή για τη δράση και την ψηφοφορία, έως τις 23 Οκτωβρίου 2015 στην ιστοσελίδα του «ΚΑΡΠΟΣ»: www.karposontheweb.org

Χορηγός επικοινωνίας της δράσης είναι η ΕΡΤ.

karpos-gnomi poster