Η συμμετοχή των γυναικών στο Hollywood, μικρότερη από ποτέ - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η συμμετοχή των γυναικών στο Hollywood, μικρότερη από ποτέ

Ειδήσεις | 27-10-2015 |

Η Jennifer Lawrence μιλάει για μισθολογικό κενό ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες ηθοποιούς. Επίσημες αρχές ερευνούν πιθανές φυλετικές διακρίσεις στη βιομηχανία. Και ηθοποιοί, όπως η Ashley Judd, μιλούν πλέον ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση που έχουν δεχτεί καθώς προσπαθούσαν να μπουν στον χώρο.

Παρ’ όλη τη συζήτηση σχετικά με την απουσία ευκαιριών για τις γυναίκες, η κινηματογραφική βιομηχανία συνεχίζει να κυριαρχείτε από άντρες, όπως δείχνει μία καινούρια έρευνα. Το 2014, το 85% των ταινιών δεν είχε γυναίκες σκηνοθέτιδες, το 80% δεν είχε γυναίκες συγγραφείς, το 33% δεν είχε γυναίκες παραγωγούς, το 78% δεν είχε γυναίκες μοντέρ και το 92% δεν είναι γυναίκες ως διευθύντριες φωτογραφίας, σύμφωνα με το “Κέντρο Μελέτης για τις γυναίκες στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση”, του Πανεπιστημίου του San Diego.

Η συγγραφέας της μελέτης, Martha Lauzen, ερευνά την παρουσία των γυναικών μπροστά και πίσω από τις κάμερες, σχεδόν για 20 χρόνια τώρα. Δηλώνει ότι, μπορεί  το θέμα τον τελευταίο καιρό να έχει προσελκύσει περισσότερη προσοχή συγκριτικά με την αρχή της μελέτης της, αλλά τα γεγονότα παραμένουν πεισματικά τα ίδια:”Η κουλτούρα μας αυτή τη στιγμή θέλει να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι αριθμοί δεν μετακινούνται. Ο δημόσιος διάλογος έχει αυξηθεί, με ηθοποιούς σαν τις Patricia Arquette και Meryl Streep να μιλούν ανοιχτά, αλλά δεν έχουμε δει ακόμα αλλαγή στους αριθμούς.”

Σίγουρα είναι ένα θέμα που πλέον είναι έντονα στην επικαιρότητα. Τελευταίο δείγμα, η Jennifer Lawrence, η οποία εξέφρασε ανοιχτά και εγγράφως τον θυμό της για το γεγονός ότι πληρώθηκε λιγότερα από τους συμπρωταγωνιστές της στο “American Hustle”, δήλωση που υποστήριξαν επίσης ανοιχτά οι Jessica Chastain και ο Bradley Cooper.

Το πρόβλημα της διάκρισης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών στην Εργασία. (ναι υπάρχει και αυτό!). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διενεργεί τον τελευταίο καιρό συνεντεύξεις για να “ανακαλύψει” γιατί οι γυναίκες σκηνοθέτιδες δεν έχουν τόσο έντονη παρουσία στη βιομηχανία.

Και μπορεί η Lauzen να πιστεύει πως αυτές οι κινήσεις θα αλλάξουν τα πράγματα σε βάθος χρόνου, είναι απογοητευμένη για το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν δέχονται ίδιες ευκαιρίες όπως οι άντρες συνεργάτες τους. Μαζί με την ομάδα της, ανέλυσαν τις 700 μεγαλύτερες σε εισπράξεις παραγωγές στην ιστορία, για να ανακαλύψουν ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε μικρότερες παραγωγές, οπότε μιλάμε για λιγότερα χρήματα.

Και πάμε στους αριθμούς: Οι γυναίκες αποτελούν το 13% των σκηνοθετών στις κορυφαίες 700 ταινίες, με 7% στις κορυφαίες 250. Επίσης, 13% των συγγραφέων είναι γυναίκες στην πρώτη 700άδα, με 11% στις κορυφαίες 250. 27% των παραγωγών είναι γυναίκες στις πρώτες 700, ενώ 23% στις πρώτες 250. Σε ότι αφορά τους διευθυντές φωτογραφίας, μόνο 9% αποτελείτε από γυναίκες στις κορυφαίες 700 films, με ένα ακόμα πιο απογοητευτικό 5% στις πρώτες 250.

Ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι όταν υπάρχουν γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, τότε είναι πιο πιθανό να δούμε περισσότερες γυναίκες να εργάζονται στην βιομηχανία. Και αυτό το αποδεικνύει η ίδια έρευνα. Σε ταινίες με γυναίκες σκηνοθέτιδες, το 52% είχε γυναίκες συγγραφείς, το 35% γυναίκες στο μοντάζ, και το 26% γυναίκες στη φωτογραφία. Αντίθετα όταν σκηνοθετούν άνδρες, οι αριθμοί πέφτουν: στο 8% για τις συγγραφείς, στο 15% για τις μοντέρ, και στο 5% για τις διευθύντριες φωτογραφίας. Και όχι μόνο αυτό.

Και μπορεί να αποτελέσματα τις έρευνας να είναι απογοητευτικά, αλλά απογοήτευση προκαλεί σε εμάς, άλλο ένα γεγονός.

Οι άνδρες επιλέγουν άνδρες, και οι γυναίκες γυναίκες. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να να αναρωτηθούμε αν υπάρχει αξιοκρατία. Μήπως ο σεξισμός γεννά σεξισμό; Και μήπως εξαιτίας όλου αυτού, δεν έχουμε το μεγαλύτερο ταλέντο, στην κατάλληλη θέση;

Και η συζήτηση, μόλις ξεκίνησε…

Εσείς τι λέτε;

Διαβάστε περισσότερα για: , , , ,