Η Jennifer Lawrence για τις σεξιστικές αμοιβές στο Hollywood και την νέα ταινία του Aronofsky - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Jennifer Lawrence για τις σεξιστικές αμοιβές στο Hollywood και την νέα ταινία του Aronofsky

Ειδήσεις | 17-10-2015 |

Δυστυχώς, ακόμα και στις μέρες μας παρατηρούμε προβλήματα ανισότητας να δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Κατά κύριο λόγο, όσον αφορά το σινεμά, το Hollywood αποτελεί την κοιτίδα των φυλετικών και διαφόρων άλλων διακρίσεων, ενώ θρέφει και θρέφεται από το σεξισμό, αρχής γενομένης από τα πρώτα χρόνια της φιλμικής του ύπαρξης. Ως γνωστόν οι επιθυμητές αλλαγές εν γένει αλλά και γενικά ως προς αυτό το καθεστώς της ανισότητας δεν θα επέλθουν αβασάνιστα ούτε ακαριαία. Παρά ταύτα, μια δημιουργική συζήτηση θέτει πάντα γερές βάσεις για μια οποιαδήποτε αλλαγή. Όταν μάλιστα το πρόβλημα είναι η ανισότητα μεταξύ των φύλων στην κινηματογραφική αλλά και σε κάθε είδους βιομηχανία, η συζήτηση κρατάει χρόνια και συνεχίζεται μέσα στις διαφορετικές εποχές με αμείωτο ενδιαφέρον. Στη δική μας περίπτωση, η Jennifer Lawrence είναι η ηθοποιός που έθιξε τελευταία το συγκεκριμένο ζήτημα, με αφορμή ένα κείμενό της για το project “Lenny” της Lena Dunham. Η ίδια παραδέχεται ότι μόνο μετά τις διαρροές των αρχείων της Sony κατάλαβε πόση δουλειά έπρεπε να φέρει εις πέρας προκειμένου να αμειφθεί με ένα αξιοπρεπές ποσό στη βιομηχανία:

“Θύμωσα με τον εαυτό μου. Απέτυχα πλήρως στις διαπραγματεύσεις μου γιατί υποχώρησα πολύ νωρίς. Θα έλεγα ψέματα αν δεν παραδεχόμουν ότι έκλεινα συμφωνίες χωρίς αντιστάσεις ή παζάρια επειδή επεδίωκα να γίνω αρεστή. Δεν ήθελα να χαρακτηριστώ ‘δύσκολη’ ή ‘κακομαθημένη’. Πράγματι αυτή η στάση φαινόταν ότι λειτουργούσε πολύ καλά, μέχρι που είδα στο διαδίκτυο τις αμοιβές άλλων ηθοποιών και συνειδητοποίησα ότι κανένας άντρας συμπρωταγωνιστής μου δεν ανησυχούσε μήπως φανεί ‘απαιτητικός’ ή ‘δύσκολος’. Μάλιστα, βάσει στατιστικών, δεν θεωρώ ότι είμαι η μόνη γυναίκα ηθοποιός που αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα. Άραγε είναι κοινωνικά επιβεβλημένο να συμπεριφερόμαστε με αυτόν τον τρόπο;”

Κλείνοντας, η ηθοποιός ασκεί ακόμα δριμύτερη κριτική:

“Δε νομίζω ότι έχω εργασθεί ποτέ για άντρα υπεύθυνο που αφιέρωσε χρόνο για να σκεφθεί τι γωνία θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για να ακουστεί καλύτερα η φωνή του. Απλώς ακουγόταν. Ο Jeremy Renner, ο Christian Bale και ο Bradley Cooper, όλοι τους πάλεψαν και πέτυχαν πολύ καλά deal στις διαπραγματεύσεις τους. Αν μη τι άλλο είμαι σίγουρη ότι σχολιάστηκε το πείσμα και η στρατηγική τους ως κάτι θετικό στον χαρακτήρα τους, ενώ εγώ ασχολούμουν μην τυχόν και μου κολλήσουν την ταμπέλα του κωλόπαιδου επειδή διεκδικούσα τα νόμιμα. Βέβαια, ίσως αυτό έχει να κάνει με τον δικό μου χαρακτήρα και πιθανόν να είναι άσχετο με το γεγονός ότι έχω αιδοίο αντί πέους, αλλά και πάλι ήρθε να με επιβεβαιώσει ένα ακόμα mail της Sony (σ.σ. από αυτά που διέρρευσαν), το οποίο αποκάλυπτε ότι γνωστός παραγωγός αναφερόταν σε γυναίκα συνάδελφο ως ‘κακομαθημένο παλιόπαιδο’  και για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, δεν μπορώ να φανταστώ να αποκαλούν με τον ίδιο χαρακτηρισμό κάποιον άνδρα ηθοποιό”

Εν τω μεταξύ, το Variety αναφέρει ότι η ηθοποιός είναι σε συζητήσεις για να πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του Darren Aronofsky, η οποία προορίζεται να ξεκινήσει γυρίσματα μέσα στην άνοιξη. Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή, λεπτομέρειες για το σενάριο της οποίας δεν έχουμε ακόμη, εκτός από το γεγονός ότι τη συγγραφή έχει αναλάβει ο ίδιος ο Aronofsky.  Εμείς από την πλευρά μας, θα ευχηθούμε να πάνε όλα καλά μ’ αυτό το μαχητικό κορίτσι, που δεν μασάει πια τα λόγια του και να γενικευθεί αυτό το φαινόμενο αντίστοιχων αντιδράσεων, όσο μάταιο κι αν μοιάζει όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στην καρδιά της πλέον σεξιστικής βιομηχανίας του κόσμου.