Οι αιθουσάρχες... τα "πήραν" με το Netflix και (μεταξύ μας) έχουν δίκιο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι αιθουσάρχες… τα “πήραν” με το Netflix και (μεταξύ μας) έχουν δίκιο

Ειδήσεις | 20-10-2015 |

To Netflix κάνει το ίδιο εύκολα φίλους άλλα και εχθρούς. Πριν από χρόνια ήταν οι ιδιοκτήτες των βίντεο κλαμπ (έστω, DVD κλαμπ) στο εξωτερικό, που είδαν τις εισπράξεις τους να μειώνονται κατακόρυφα όταν η εταιρεία ξεκίνησε την υπηρεσία DVD. Τώρα, φαίνεται πως θέλει να βάλει απέναντι του και τους αιθουσάρχες. Αφορμή, η ταινία Beasts of No Nation.  Γιατί;

Αιτία της διαμάχης ήταν η απόφαση του Netflix να διαθέσει στο δίκτυο του την ταινία, την ίδια στιγμή που είχε συμφωνήσει την διανομή της και στις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι αιθουσάρχες διαμαρτύρονται, φυσιολογικά, θεωρώντας πως οι συνδρομητές της πλατφόρμας θα προτιμήσουν να δουν την ταινία στο σπίτι τους και όχι στο σινεμά. Θα αναρωτηθείτε, εύλογα, γιατί ένας αιθουσάρχης να δεχτεί να προβάλει την ταινία, αφού γνωρίζει ότι την ίδια στιγμή θα διατίθεται και στο Netflix. Εδώ είναι το θέμα: η εταιρεία δεν είχε ενημερώσει τους ιδιοκτήτες σινεμά για την απόφαση της, για την ακρίβεια την έμαθαν μέσα από ένα δελτίο τύπου κι όχι επίσημα από εκείνη.

To Netflix δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα, σε αντίθεση με το συνδικάτο των ιδιοκτητών κινηματογράφων, που – επιτρέψτε μας την έκφραση – έχει οργιάσει… Σύμφωνα με τον Patrick Corcoran, αντιπρόεδρο του συνδικάτου, συνήθως υπάρχει μια περίοδος 90 ημερών μεταξύ της πρεμιέρας στις κινηματογραφικές αίθουσες και της κυκλοφορίας μιας ταινίας σε DVD. Ο λόγος είναι προφανής: ποιος θα πάει σινεμά αν με μικρότερο αντίτιμο, μπορεί την ίδια μέρα να δει την ταινία σπίτι του; Σύμφωνα με τον Corcoran, το Netflix υποστηρίζει πως η επιλογή αφήνεται στον καταναλωτή, όμως γιατί οι σειρές του δικτύου δεν κυκλοφορούν σε DVD ή και Blu-ray άλλα αποκλειστικά στην πλατφόρμα; Γιατί, πολύ απλά, η αποκλειστικότητα είναι που φέρνει έσοδα στην εταιρεία, άλλα το ίδιο συμβαίνει και με τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Για ποιον λόγο όμως το Netflix να κάνει αυτή την κίνηση και να μην διαθέσει την ταινία αποκλειστικά στην πλατφόρμα της; Η απάντηση μπορεί να δοθεί με μία μόνο λέξη: Όσκαρ.

Το Beasts of No Nation είναι η πρώτη πρωτότυπη ταινία του Netflix, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί και βραβευτεί στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Ένας από τους όρους, όμως, για να διεκδικήσει η ταινία υποψηφιότητα και – γιατί όχι – ένα βραβείο Όσκαρ είναι να έχει κάνει πρεμιέρα στο σινεμά πριν από την κυκλοφορία της σε DVD ή συναφή υπηρεσία. Το Beasts of No Nation είναι ένα δυνατό προϊόν, αφού πέρα από το βραβείο της Βενετίας έχει ενδιαφέρον cast, με τον Idris Elba για πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Cary Fukunaga, σκηνοθέτη της πρώτης σεζόν του True Detective. Μια καλή πορεία στα Όσκαρ θα ήταν ένα φοβερό εμπορικό πλεονέκτημα για το Netflix, το οποίο προγραμματίζει κι άλλου μεγάλου μήκους παραγωγές, με σημαντικότερη ίσως το sequel του Τίγρη και Δράκου.

Κάτι μπορεί να κερδίζει με όλο αυτό, άλλα το βέβαιο είναι πως έχασε την συμπάθεια μιας σημαντικής μερίδας των επαγγελματιών του σινεμά.

Διαβάστε επίσης για την κινηματογραφο-τηλεοπτική επανάσταση του Netflix, που δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Διαβάστε την κριτική του Cinefreaks για το Beasts of Νο Nation

Διαβάστε περισσότερα για: ,