Εxcalibur Soundtrack - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εxcalibur Soundtrack

Soundtracks, Στήλες | 28-10-2015 |

Ναι, βρωμάει 80ίλα από χιλιόμετρα. Μόνο το εξώφυλλο να δει κανείς προσανατολίστηκε στο χρόνο. Τότε, η επική αφήγηση δοκιμάζει τα όριά της με το Excalibur, μια ταινία που σημάδεψε αυτή τη γενιά φέρνοντάς τη κοντά στο θρύλο του βασιλιά Αρθούρου και που μέχρι σήμερα έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα πρόσωπα και σκηνικά.

Φυσικά, τώρα αποτελεί την πλέον καλτ επιλογή. Την περίοδο της προβολής του όμως, το Excalibur αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία που – όπως όλες – δίχασε τη γνώμη των κριτικών. Από την άποψη ειδικών εφέ αποκλήθηκε εκπληκτικό υπερθέαμα, από όλες τις άλλες ένας σαματάς. Ιστορία χωρίς συνέπεια, χαρακτήρες που έχουν εξισωθεί σεναριακά, ανόητοι διάλογοι, φτωχές ερμηνείες, και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα που είχε ο σκηνοθέτης John Boorman για την βρετανική παράδοση. (Διαφωνώ καθέτως, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκθειάσω πάλι τον Gabriel Byrne.)

25 χρόνια μετά όμως, θα παρακαλούσαμε να δούμε το Excalibur στο Mega μια Κυριακή μεσημέρι, για να θυμηθούμε τα παλιά αλλά, κυρίως για να ξανακούσουμε την υπέροχη μουσική που – επιτέλους – βρήκε το κατάλληλο περικείμενό της. Στη μουσική σύνθεση βρίσκεται ο Trevor Jones. Συμπεριλαμβάνοντας δημοφιλή κλασικά κομμάτια τα οποία σε μεγάλο μέρος της σύγχρονης νεολαίας έγιναν γνωστά μέσω αυτού του φιλμ (βλ. το O Fortuna από τα Carmina Burana του Orff). Πετάμε μέσα και λίγο Wagner για το επιβλητικό του ύφος – και για να μπερδέψουμε το κοινό που παρακολουθεί αγγλική μυθολογία με γερμανική μουσική υπόκρουση – και το μόνο που μας λείπει είναι το άκουσμα του folklore. Ε εντάξει, αυτό το κατάφερε μόνος του ο Jones, επιτυχώς θα έλεγα, δημιουργώντας μια μουσική ατμόσφαιρα που πραγματικά μας ταξιδεύει στο χρόνο και συγκεντρώνει όλο το δραματικό και παραμυθικό στοιχείο.