ΕΘ 46: Η τηλεοπτικο-κινηματογραφικη επανάσταση Netflix που δε μπορείς να αγνοήσεις άλλο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ΕΘ 46: Η τηλεοπτικο-κινηματογραφικη επανάσταση Netflix που δε μπορείς να αγνοήσεις άλλο

Eκτός Θέματος | 7-10-2015 |

Πάνε σχεδόν δύο χρόνια που έγραφα για την τηλεοπτική επανάσταση που ζούμε εξαιτίας των πολλών νέων σειρών που έχουν καλό επίπεδο καθώς και των αστέρων που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά φυσικά και των μεγάλων κινηματογραφιστών που κάνουν πλέον τηλεόραση. Πλέον δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί αυτό που είχαμε από αυτή τη στήλη πει πριν τόσο καιρό, ζούμε σε μία τηλεοπτική επανάσταση που πλέον δεν μπορούν ούτε οι πιο “κινηματογραφικοί” από μας να αγνοήσουν.

Screenshot from 2015-10-07 18:51:39

Όμως το ότι τα κανάλια είναι περισσότερα και κάνουν καλύτερες και περισσότερες σειρές με πιο καλούς ηθοποιούς, δεν είναι αυτό που είναι το πιο σημαντικό. Πλέον σειρές δεν κάνουν μόνο τα παραδοσιακά κανάλια της Αμερικής αλλά και οι streaming giants που κι αυτοί πληθαίνουν. Τι είναι οι streaming giants θα ρωτήσετε; Είναι το Netflix, το Amazon και το Hulu (τα κύρια μεταξύ άλλων) που λειτουργούν σαν ηλεκτρονικά βίντεοκλαμπ, που πλέον μπορούν λόγω του γρήγορου ιντερνετ, να streamάρουν δηλαδή να μας αφήνουν να βλέπουμε ταινίες όπως βλέπουμε βίντεο στο youtube, όμως σε άριστη, ακόμα και HD ποιότητα.

Δείτε επίσης: Εκτός Θέματος 10: Netflix – Η τηλεόραση χωρίς την τηλεόραση

Οι σειρές παραγωγής Netflix

Οι σειρές παραγωγής Netflix είναι πλέον μη μετρήσιμες στα δάχτυλα των χεριών. Για την ακρίβεια θα θέλαμε δεκάδες χέρια. Το Netflix σαν παράδειγμα το παίρνουμε μια και το Amazon πλέον μοιάζει να είναι ένας όχι απλά μεγάλος αλλά πραγματικά σημαντικός ανταγωνιστής. House of Cards, Orange is the New Black, Sense8, Bloodline, Marco Polo, Narcos, Daredevil και τόσες άλλες σειρές που πραγματικά δεν προλαβαίνει κάποιος να τις δει και να γράψει. Το Netflix βγάζει κάπου μία σειρά κάθε βδομάδα και όταν λέμε σειρά εννοούμε ολόκληρη την σειρά…

Το Binge-watching

Το Netflix άρχισε λοιπόν τέσσερα χρόνια πριν να βγάζει σειρές, όχι όμως με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο του ενός επεισοδίου την εβδομάδα. Μία ολόκληρη σεζόν από κάθε σειρά, δηλαδή συνήθως 8 με 14 επεισόδια βγαίνουν μαζί, όλα την ίδια μέρα. Ο θεατής του Netflix μπορεί να κάνει κάτι που πολλοί από μας θέλαμε από πάντα και περιμέναμε να τελειώσουν ολόκληροι κύκλοι για να δούμε μια σειρά. Το γνωστό μας binge-watching ή στα ελληνικά… κάψιμο με μια σειρά με παρακολούθηση 2 με 6 επεισοδίων σε μια καθισιά, όπως έχει οριστεί ο όρος.

Το Netflix λοιπόν βγάζοντας σχεδόν μια σειρά κάθε βδομάδα με όλα της τα επεισόδια, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου για σειρές για πάντα. Και όλα αυτά μόνο με τις δικές του σειρές καθώς υπάρχουν και όλες οι άλλες σειρές των συμβατικών καναλιών που παίζουν και στο Netflix και μπορείς να δεις οποιαδήποτε στιγμή! Γιατί να κρατάς σειρά στον σκληρό σου είπαμε;

Οι τιμές και η νομιμότητα

Είναι αλήθεια ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να βλέπουμε τα πάντα παράνομα και η αλήθεια είναι ότι το κόστος και η δυσχρηστία που προσφέρουν τα μέσα με τα οποία μπορείς να δεις σειρές και ταινίες στην χώρα μας είναι απαγορευτικό για πολλούς. Τι γίνεται όμως με το Netflix; Με το Netflix λοιπόν μπορείς να έχεις όλο το περιεχόμενο με αναρίθμητες σειρές και ταινίες που βλέπεις όπως θέλεις όποτε θέλεις, όπου θέλεις (ναι έχει και mobile) και μάλιστα είσαι νόμιμος. Τι κόστος θα έχει αυτό όμως; ΕΛΑΧΙΣΤΟ θα σας απαντήσω! Με μόλις 7 ευρώ μπορείς να έχεις λογαριασμό που παίζει ταυτόχρονα σε δύο υπολογιστές/οθόνες ενώ με ένα ευρώ παραπάνω έχεις υποστήριξη για δύο ταυτόχρονα strems και σε HD!

Netflix-SD-tier

Σκεφτείτε λίγο πολύ μια συνδρομή βιντεο club που έχει μόλις 7 ευρώ το μήνα και το οποίο έχει σχεδόν τα πάντα… plus το δικό του μοναδικό περιεχόμενο που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού! Δεν μιλάμε μόνο για σειρές έτσι, πιστεύω να το καταλάβατε. Ένα τέτοιο βιντεο club έχει καλύτερες ταινίες που κυκλοφορούν σε DVD, online για να τις δεις όσες φορές θες και όποτε θες.

Και εγένετο cine-Netflix

Και κάπου εκεί το Netflix είπε κάνουμε που κάνουμε τόσο γαμάτες σειρές, γιατί να μην κάνουμε και ταινίες. Δικές μας ταινίες με δική μας παραγωγή. Και όντως πριν από δύο χρόνια το Netflix άρχισε να κάνει δικές του ταινίες. Αρχικά υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τον Adam Sandler, κάτι που δεν μας ενθουσίασε, μετά όμως έγινε η πλατφόρμα στην οποία θα κάνει πρεμιέρα το sequel του Τίγρη και Δράκου, η πλατφόρμα στην οποία θα δούμε αποκλειστικά την νέα ταινία του Brad Pitt και το πιο σημαντικό, το Beasts of No Nation, η ταινία που έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ της Βενετίας, που μάλιστα κέρδισε το Βραβείο Marcello Mastroianni. Που ακούστηκε ξανά  και ποιος να το φανταζόταν πριν από ελάχιστο καιρό; Το Netflix όχι απλά να κάνει ταινίες αλλά να πηγαίνει στα μεγάλα Φεστιβάλ κινηματογράφου και να κερδίζει βραβεία!

d75530d3-13ae-4a52-871a-56acd3315228-2060x1236

Κι από κει στην γειτονιά μας 

Και τόση ώρα μιλάμε για το Netflix και θα μου πείτε και σωστά τι να το κάνουμε; Αφού εδώ δεν έχουμε Netflix. Πρώτα από όλα να πούμε ότι όποιος έχει πρόσβαση σε ξένη IP ή κάπως μπορεί να περάσει την κίνησή του μέσα από το εξωτερικό θα μπορεί να έχει και εκείνος Netflix. Προχωρημένα πράγματα όμως οπότε δύσκολα για τους πιο πολλούς.

Υπάρχει ελπίδα να δούμε Netflix στην γειτονιά μας λοιπόν; Το Netflix έχει το καλό αλλά και κακό ταυτόχρονα, ότι έχει σχεδόν εναρμονισμένο περιεχόμενο σε όποια χώρα πάει. Έτσι είδα προσωπικά το Sense8 ας πούμε πιο πριν από οποιονδήποτε άλλον και με υπότιτλους της χώρας από που ήμουν συνδεδεμένος. Το Netflix λοιπόν τρέχει σε όλη την Αμερικάνικη ήπειρο και την νότια Αμερική, στην Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και πλέον την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Έχουμε ελπίδες λοιπόν να δούμε Netflix; Ναι θα έλεγα, όχι γιατί βλέπουν στην Πορτογαλία, γιατί Πορτογαλικά μιλάνε και στην Βραζιλία με ένα τεράστιο κοινό που ήδη είχε το Netflix. Όμως όταν το Netflix επιλέγει να πάει στην Ολλανδία, μια χώρα με όχι και τόσο πιο πολύ πληθυσμό από την Ελλάδα, και γλώσσα που μιλάνε μόνο εκεί, τότε σίγουρα η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μέσα στα πλάνα.

Οι δικές μας σειρές από το Netflix

Σε τι μπορούμε να ελπίζουμε λοιπόν αν έρθει το Netflix Στην Ελλάδα; H εταιρία έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει και κάνει γενναία βήματα χωρίς να φοβάται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Στην Γαλλία λοιπόν το Netflix έχει ήδη σειρές που γυρίζονται και προβάλλονται στην σελίδα του στα Γαλλικά με Γάλλους ηθοποιούς. Το ίδιο γίνεται και στις άλλες χώρες που τρέχει η σειρά, ενώ ακόμα και στην Ιταλία που είναι νέα χώρα στον μαγικό του κόσμο, το Netflix φτιάχνει δική του σειρά στην γλώσσα της χώρας, τα Ιταλικά!

Φαντάζεστε που το πάω έτσι; Σε μια αγορά που πάσχει, σε μια χώρα που δεν πάει σινεμά, σε μια χώρα που η τηλεόραση είναι πολλές δεκαετίες πίσω, φαντάζεστε τι καλό να έκανε στην βιομηχανία αλλά και την τέχνη να έρθει το Netflix προβάλλοντας το περιεχόμενό του, αλλά και κάνοντας δικές του πρωτότυπες σειρές; Μακάρι να το δούμε λοιπόν!

Διαβάστε περισσότερα για: