22 χρυσοί κανόνες σεναρίου από καταξιωμένο σεναριογράφο της Pixar - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

22 χρυσοί κανόνες σεναρίου από καταξιωμένο σεναριογράφο της Pixar

Inside Cinema, Στήλες | 24-10-2015 |

Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει το internet πλέον είναι δωρεάν βιβλία. Ειδικά όμως όταν οι συμβουλές και οι καθοδηγήσεις, έρχονται από έναν δημιουργό, όπως εν προκειμένω τον Stephan Vladimir Bugaj, ένα όνειρο για εμάς τους αναγνώστες, γίνεται πραγματικότητα.

Ο κύριος Bugaj έχει εργαστεί πάνω από 12 χρόνια σε μοναδικές ιστορίες για την ομάδα της Pixar και αποφάσισε να δώσει ελεύθερα στο κοινό, 22 χρυσούς κανόνες στην συγγραφή ενός καλού σεναρίου.

Μερικά από τα δημιουργήματα – βοηθήματα έχουν γραφτεί σε αρκετά επίσημο λόγο, ενώ άλλα ακολουθούν πιο χαλαρούς ρυθμούς. Θα βρείτε επίσης και σελίδες που θα έχουν και κενά ανάμεσα στις φράσεις, ώστε να αυτεργήσετε και εσείς οι ίδιοι όπως προστάζει η φαντασία σας!

Ο δημιουργός τόνισε πως σκοπός του βιβλίου δεν είναι να δείξει πως αυτό που μελετάτε είναι το «μυαλό» της Pixar, αλλά απλώς μια μεγάλη ιστορία ανάλυσης και εμπειρίας σε ένα μεγάλο σχολείο όπως η Pixar, όπου οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί συνεχώς εξελίσσονται και αλληλοβοηθούνται.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, μπορείτε να βρείτε παρόμοιες ιδέες που να πλησιάζουν την γραφή των: Syd Field, Robert McKee, Blake Snyder, Chris Vogler, John Truby και Lew Hunter.

Αφεθείτε στην μαγεία των 75 σελίδων που θα δείτε προς το τέλος του κειμένου, ενώ εγώ θα κλείσω το κείμενο με μερικά tips που προσδίδουν επιτυχία και πάνω από όλα, εξέλιξη!

Θαυμάζεις ένα χαρακτήρα περισσότερο για την προσπάθεια του, παρά για τις επιτυχίες του.
Γράφοντας ένα σενάριο, μη ξεχνάς πως το πράττεις γιατί καταβάθος αγαπάς πολύ τις ταινίες.
Μελέτα πάντα το τέλος της ιστορίας, και όχι την μέση. Το τέλος είναι πάντα πιο δύσκολο, οπότε βάλε τα δυνατά σου.
Απλοποίησε το σενάριο σου, συνδύασε πράγματα και πήγαινε το πάλι από την αρχή.
Πάντα να προσπαθείς να σκεφτείς αν αυτό που γράφεις, δεν αρέσει μόνο σε σένα, αλλά θα αρέσει και στον αναγνώστη.
Οι συμπτώσεις που φέρνουν τους χαρακτήρες σε μπελάδες, είναι ωραίες. Συμπτώσεις που τους διώχνουν από το σενάριο, δεν είναι καλοί! Με απλά λόγια, μην παρα-μπερδεύεις τις καταστάσεις.
Όταν σκέφτεσαι τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις που βιώνουν, θα πρέπει να σκεφτείς αν θα μπορούσες και εσύ να κάνεις αυτά που κάνουν.

Και τέλος, νομίζεις πως γνωρίζεις τι θέλεις να γράψεις εξ αρχής, αλλά θα συμβεί τελικά όταν το τελειώσεις. Μετά θα πρέπει να ξαναγράψεις ότι δημιούργησες από την αρχή!

pixars-22-rules-to-phenomenal-storytelling-1-638

Για περισσότερες όμορφες πληροφορίες, τσεκάρετε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,