Συνέντευξη της Αθηνάς Τσαγγάρη για το Chevalier στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Συνέντευξη της Αθηνάς Τσαγγάρη για το Chevalier στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο

Συνεντεύξεις | 2-9-2015 |

Η Αθηνά Τσαγγάρη και ο Chevalier τα πήγαν περίφημα στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο όπου η ταινία διαγωνίσθηκε φεύγοντας με δύο από τα μεγαλύτερα βραβεία ενός από τα πιο σημαντικά Φεστιβάλ των Βαλκανίων.

Το Chevalier έκανε πρεμιέρα τον Αύγουστο σχεδόν ταυτόχρονα στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σαράγεβο. Και στα δύο άφησε καλές εντυπώσεις με τις περισσότερες κριτικές να μιλάνε θετικά για τη νέα δημιουργία της σκηνοθέτη του Attenberg. Μάλιστα η ταινία θα είναι στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI του Λονδίνου.

Μάλιστα οι κριτικές από το Λοκάρνο περιγράφουν την ταινία σαν διασκεδαστική, αλληγορική και αρκετά ενδιαφέρουσα, στο στυλ που έχει συνηθίσει η Τσαγγάρη. Κάποιοι είδαν στην ταινία διακριτικούς πολιτικούς υπαινιγμούς που θα φέρουν τόσους θεατές σε αμηχανία όσους και θα κάνουν να διασκεδάσουν, αποτελώντας μια αλληγορία για την κρίση στην Ελλάδα. Πολλοί μάλιστα δεν διστάζουν να πουν την ταινία φεμινιστική παρά το ότι το καστ της αποτελείται εξ ολοκλήρου από άντρες.

Δείτε: Το trailer και ότι πρέπει να ξέρετε για το Chevalier

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σαράγεβο λοιπόν η Τσαγγάρη βρέθηκε μπροστά από την κάμερα του Φεστιβάλ και απάντησε σε ερωτήσεις, με το Φεστιβάλ να κάνει διαθέσιμο το βίντεο της συνέντευξης. Δείτε το:

Κάποιες σημειώσεις από το βίντεο:

– Η Τσαγγάρη ενοχλείται με τον όρο female filmaker δηλαδή γυναίκα κινηματογραφιστής, καθώς το filmaker αποδίδεται πρακτικά μόνο στους άντρες.

– Θα ήθελα το Chevalier να μην μείνει σαν μια ταινία με 100% αντρικό cast από μία γυναίκα σκηνοθέτη, όμως φαίνεται ότι αυτό είναι αναπόφευκτο.

– Όλες οι ταινίες μας είναι μέρος της αυτοβιογραφίας μας. Το σινεμά και η ζωή είναι πολύ συνδεδεμένα μεταξύ τους.

– Με κάθε νέα ταινία, θέλω να μαθαίνω, να βάζω στον εαυτό μου νέες προκλήσεις, νέες καταστάσεις. Η ιδέα να γυρίσουμε μια ταινία σε ένα πλοίο, τον χειμώνα ήταν κάτι το νέο.

– Έχω εμμονή με το ποιος ειναι ο εαυτός του καθενός και τι περιμένει από αυτόν η κοινωνία να είναι. Είναι κάτι που είδαμε στο Attenberg και το βλέπουμε και στο Chevalier

– To μοντάζ είναι από τα πιο δύσκολα αλλά και τις πιο χρήσιμα μέρη της όλης διαδικασίας του να φτιάξεις μια ταινία. Για μένα είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπω όλα όσα έχω κινηματογραφήσει και πολλές φορές εντυπωσιάζομαι, καθώς στο γύρισμα χρησιμοποιώ περισσότερο το ένστικτο μου. Είναι σαν να ξυπνάω από ένα όνειρο και να καταλαβαίνω τι έκανα.

– Άρχισα να ασχολούμαι με το σινεμά σχετικά αργά και στα 30 έκανα την πρώτη ταινία για το δίπλωμά μου. Δύσκολα κάποιος μεγαλώνει ξέροντας ότι θα γίνει κινηματογραφιστής, ειδικά αν είσαι γυναίκα και στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει μία επίσημη σχολή σινεμά. Νομίζω ότι οδηγήθηκα στο σινεμά σχεδόν από τύχη.