Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015-2016 στο Σχολείο του Σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015-2016 στο Σχολείο του Σινεμά

Ειδήσεις | 24-9-2015 |

Τα σεμινάρια στο Σχολείο του Σινεμά συνεχίζονται και τη νέα σεζόν με ένα μεγάλο σεμινάριο για Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να το ντεκουπάρουν και προσεγγίζουν σκηνοθετικά. Ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους έως 7 λεπτά θα γυριστεί από τους συμμετέχοντες.

Στόχος του θεωρητικού αλλά κυρίως πρακτικού κινηματογραφικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για την ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου, τα εκφραστικά μέσα και τη γλώσσα του, τη μορφή και το ύφος μιας ταινίας, το ύφος του κινηματογραφικού δημιουργού, την παραγωγή, το σενάριο, την κινηματογραφική υποκριτική, τη φωτογραφία, την ηχοληψία, την σκηνογραφία και το μοντάζ.

Αυτό θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες. Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες να καταλάβουν πως κατασκευάζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

Ύλη του σεμιναρίου αποτελούν οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας , διεύθυνσης παραγωγής, σεναρίου, υποκριτικής μπροστά και πίσω από την κάμερα, διεύθυνσης φωτογραφίας-εικονοληψίας, ηχοληψίας, σκηνογραφίας.

Μια επίλεκτη ομάδα διδασκόντων θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα καθοδηγώντας τους σπουδαστές σε κάθε βήμα τους.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015-2016 έχει διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες (12 εβδομάδες, 24 συναντήσεις, 72 ώρες διάρκεια).

Η έναρξή του προγραμματίζεται στα μέσα Οκτωβρίου του 2015 και η πρώτη ανοιχτή παρουσίασή του την Κυριακή 27.9.2015 στις 17.00 (Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια)

Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις ή σχετικός εξοπλισμός.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου)

Κόστος: 260€ | Έκπτωση για φοιτητές, για άνεργους , για σπουδαστές προηγούμενων ετών, για ζευγάρια, για συγγενείς, για μέλη πολιτιστικών ερασιτεχνικών ομάδων, για σπουδαστές δραματικών ή κινηματογραφικών σχολών, για εκπαιδευτικούς.

Πληροφορίες–Εγγραφές: Τηλ.: 2130159816 κιν: 6996112050, e-mailschoolofcinemagr@gmail.com