Πως ο χρόνος μπορεί να αλλάξει μια σκηνή: Το Polytechnique του Denis Villeneuve - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πως ο χρόνος μπορεί να αλλάξει μια σκηνή: Το Polytechnique του Denis Villeneuve

Inside Cinema | 24-9-2015 |

To πόσο χρόνο θα αφιερώσει μία ταινία σε μια σκηνή καθώς και το πόσο γρήγορα αυτή εξελίσσεται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τι είναι και τι εκπροσωπεί η ίδια η σκηνή τελικά. Οι σιωπές τα μεγάλα πλάνα, οι διαφορετικές γωνίες λήψης, τα πρόσωπα που επικεντρώνει η κάμερα και φυσικά το μοντάζ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το τελικά αποτέλεσμα μιας σκηνής γεμάτης ένταση.

Βρήκαμε λοιπόν στο internet μία σκηνή από το Polytechnique, του Denis Villeneuve, το οποίο παρακολουθεί το ίδιο γεγονός από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, μία γενική και άλλη μία από την οπτική της πρωταγωνίστριας της ταινίας. Η σκηνή λοιπόν που προβάλλεται δύο φορές στην ταινία, έχει σημαντικές διαφορές και ο χρόνος που διαρκεί παίζει εντυπωσιακό ρόλο στο πως μοιάζει τελικά η σκηνή στις δύο διαφορετικές λήψεις, καθώς η δεύτερη σκηνή ενώ αναφέρεται στα ίδια ακριβώς γεγονότα, διαρκεί πολύ λιγότερο.

Ο Villeneuve στην δεύτερη εκδοχή παρουσιάζει τα πάντα πιο γρήγορα και με τέτοιο τρόπο που ο θεατής είναι εγκλωβισμένος σε όσα γίνονται. Σημαντικό είναι να πούμε ότι στο Polytechnique, έχουμε την εισβολή σε μία τάξη ενός ενόπλου, ενώ η ταινία αναφέρεται στην δολοφονία από τον ένοπλο 14 γυναικών. Δείτε το βίντεο με τις δύο εκδοχές, αλλά και την πρώτη εκδοχή μονταρισμένη ώστε να είναι ίδια σε διάρκεια με την δεύτερη:

Το Sicario του Denis Villeneuve (Prisoners, Enemy, Incendies, Maelström) κάνει πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα με τους Emily Blunt, Josh Brolin και Benicio Del Toro. Δείτε την κριτική μας