Mr Robot - Season 1: αναμφισβήτητα από τις καλύτερες σειρές της σεζόν - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Mr Robot – Season 1: αναμφισβήτητα από τις καλύτερες σειρές της σεζόν

TV | 18-9-2015 |

Ο Γιάννης έγραψε για τα πρώτα δύο επεισόδια του Mr Robot, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι είναι μια σειρά που πρέπει να της δώσουμε χρόνο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχο σχόλιο για αυτό το μικρό αριστούργημα του Sam Esmail (όχι δεν είμαι υπερβολικός στον χαρακτηρισμό). 

Ας θυμηθούμε το βασικό στόρι της σειράς, χωρίς να αποκαλύπτουμε spoilers.

Ο Elliot είναι ένας μοναχικός, εσωστρεφής νεαρός hacker με αρκετά ψυχολογικά προβλήματα. Όταν δεν δουλεύει στην εταιρεία ασφάλειας λογισμικού (ή καμιά φορά ακόμα κι όταν δουλεύει εκεί) χακάρει γνωστούς και ανθρώπους, με στόχο να βρει ευάλωτα σημεία τους και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος δικό του άλλα κυρίως των αγαπημένων του και της κοινωνίας. Δεν τον ενδιαφέρει να σηκώσει τα χρήματα ενός παχυλού τραπεζικού λογαριασμού και να τα βάλει σε έναν δικό του, όσο να στείλει τα ενοχοποιητικά στοιχεία για έναν παιδόφιλο στην αστυνομία και αυτός να συλληφθεί. Κάποια στιγμή τον πλησιάζει ο μυστηριώδης Mr. Robot και τον βάζει στο κόλπο της ηλεκτρονικής επίθεσης απέναντι στην E Corp, της εταιρείας μεγαθήριο, που ουσιαστικά “κυβερνά” τον κόσμο ασκώντας μια οικονομική – με τις όποιες προεκτάσεις –  εξουσία, που απέκτησε με μάλλον αθέμιτα μέσα. Εξ’ου και ο χαρακτηρισμός “Evil Corp”. Στόχος της ομάδας του Mr. Robot και του πρωταγωνιστή μας Elliot να διαγράψουν όλα τα δεδομένα της εταιρείας, που σημαίνει ότι χάνονται τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα χρέη ενός πολύ σημαντικού μέρους του πληθυσμού (αν όχι όλου με δεδομένη τη διείσδυση της εταιρείας στην αγορά). Με λίγα λόγια, η χαρά εκείνου, που χρωστάει, και ο εφιάλτης του κάθε τραπεζίτη.

robot

Όσοι περιμένετε ότι θα δείτε μια σειρά με χάκερ να πληκτρολογούν αστραπιαία, ενώ τους κάνουν στοματικό έρωτα (κάτι τέτοια έκανε πριν αρκετά φεγγάρια ο Hugh Jackman στο Swordfish αν θυμάσαι) ή κυνηγητό σε αμερικανικές μεγαλουπόλεις συνοδευόμενο από ασταμάτητο πιστολίδι, τότε θα απογοητευτείτε. Το Mr. Robot είναι μια, ως επί το πλείστον, δραματική σειρά, που μέσα από το δράμα των βασικών χαρακτήρων, σε βάζει σε διαδικασία να σκεφτείς πολλά για τον ρόλο των εταιρειών και της τεχνολογίας στην σύγχρονη κοινωνία.

Οι μονόλογοι του Elliot ή ο διάλογος του με τον αόρατο φίλο-συνοδοιπόρο του στην ιστορία (που δεν είναι άλλος από εσένα, τον θεατή της σειράς), η αφήγηση της ιστορίας γενικότερα και η δόμηση των χαρακτήρων, η σκηνοθετική άποψη και η μουσική επένδυση της σειράς διαμορφώνουν ένα περίεργο περιβάλλον, κάπως λυρικό και μερικές φορές σουρεαλιστικό. Αναμφισβήτητα, η σειρά δεν είναι για όλες τις κατηγορίες θεατών. Είναι εύκολο να την θεωρήσεις κουραστική και να την αφήσεις στα πρώτα δύο ή τρία επεισόδια. Μα αν προσπεράσεις αυτό το “εμπόδιο” σε ανταμείβει σταδιακά με ενδιαφέρουσες ανατροπές και εξελίξεις, με αποκορύφωμα το 9ο επεισόδιο, που σε έναν βαθμό ανατρέπει πράγματα, που έχεις δει στα προηγούμενα.

Διαβάστε γιατί αναβλήθηκε η προβολή του 10ου και τελευταίου επεισοδίου της πρώτης σεζόν

Τα δυνατά σημεία του Mr. Robot; Σενάριο, φωτογραφία και εξαιρετικές ερμηνείες, με κορυφαίο ίσως τον πρωταγωνιστή Rami Malek, που μετά από μια σχετικά αδιάφορη πρώτη δεκαετία της καριέρας του, κάνει ίσως το πιο γερό του βήμα στη βιομηχανία του Hollywood.