Οι έμφυλες αναζητήσεις ενός Jolie Pitt: η κόρη του ζευγαριού γίνεται γιος του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι έμφυλες αναζητήσεις ενός Jolie Pitt: η κόρη του ζευγαριού γίνεται γιος του

Απόψεις | 18-9-2015 |

Όταν το δημοφιλέστατο ζεύγος Brad Pit και Angelina Jolie βρέθηκε στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της ταινίας “Unbroken” μαζί με τρία από τα έξι παιδιά τους, τα βλέμματα και οι φακοί σκανδαλίστηκαν από μια μικρή λεπτομέρεια: η Shiloh, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, γυναικείου βιολογικού φύλου, δίπλα στα αδέρφια της, Maddox  και Pax με κοστουμάκι  και κοντό μαλλί.

Ήδη ο Pit και Jolie είχαν δηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της Shiloh για την ανδρική ταυτότητα, ενώ σε μια συνέντευξη στην Oprah το 2008 είχε ήδη συζητηθεί το γεγονός ότι θέλει να λέγεται John. Ίσως, βέβαια, κάπου εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο John γεννήθηκε το 2006 πράγμα που θα σήμαινε ότι στα δύο του πρωτο-διεκδίκησε  το δικαίωμά του στον αυτοπροσδιορισμό. Μπράβο του. Από την άλλη βέβαια εγώ, με τις ελλιπέστατες γνώσεις παιδοψυχολογίας που διαθέτω, προβληματίζομαι πάνω στο κατά πόσο μιλάμε ΣΤΑ ΔΥΟ (!) για συνειδητότητα. Τέλος πάντων.

Pax Jolie-Pitt, from left, Brad Pitt, Shiloh Jolie-Pitt and Maddox Jolie-Pitt arrive at the Los Angeles premiere of "Unbroken" at TCL Chinese Theatre on Monday, Dec. 15, 2014. (Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

Το 2010 η Jolie είχε ανακοινώσει την επιθυμία του John να είναι αγόρι, να κόψει τα μαλλιά του και να φοράει αγορίστικα ρούχα. Μια επιθυμία που, όπως φαίνεται, σεβάστηκαν με το παραπάνω τόσο οι γονείς του όσο και τα μέσα, τα οποία στην πλειοψηφία τους τοποθετούνται υπέρ, εξαίροντας την διαχείριση του ζητήματος από τους Pit και Jolie, υιοθετώντας το τρίτο πληθυντικό πρόσωπο για να αναφέρονται στον John μέχρι εκείνος να καταλήξει σε φύλο κτλ.

Η αλήθεια είναι ότι έχω κάποιες αμφιβολίες σε σχέση με τη δημοσιότητα της υπόθεσης. Πόσο ανεπηρέαστο από τη δημοσιότητα μπορεί να μείνει ένα άτομο (πόσο μάλλον ανήλικο, πόσο μάλλον κάτω από δέκα!) το οποίο αναζητά την ταυτότητά του και εξερευνά την σεξουαλικότητά του; Σε ποιο βαθμό μπορεί να διαλέξει την διαδρομή του τη στιγμή που υπάρχει ένα πλήθος κόσμου που χειροκροτεί ξέφρενα τον όποιο πειραματισμό του;

shiloh-jolie-pitt-john

Από την άλλη, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση η δημοσιότητα αξιοποιείται στο έπακρο διότι η ευρεία αναγνώριση των Pit και Jolie δίνει σε όλο και περισσότερο κόσμο το ερέθισμα για προβληματισμό, έστω και πίσω από την κλειδαρότρυπα. Και το ερέθισμα είναι εξαιρετικό. Δυο γονείς που φροντίζουν να εξασφαλίσουν στο παιδί τους τα μέσα για να αναζητήσει και να (ανα)δομήσει την ταυτότητά του όπως θέλει, με τον δικό του ρυθμό και τους δικούς του όρους. Χωρίς προδιαγεγραμμένες πορείες (επιφυλάσσομαι, βέβαια, για τις συνέπειες της μεγάλης δημοσιότητας), χωρίς ταμπού, χωρίς εντάσεις. Εμπνευστικό, το λιγότερο.

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί, την ίδια στιγμή, την καλύτερη πάσα για την ταινίαThe Danish girl”, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας. Ο Eddie Redmayne, πρόσφατα βραβευμένος με Oscar στον ρόλο του ως Stephen Hawking στο Theory of Everything, ενσαρκώνει τον πρώτο άντρα που θέλησε να γίνει γυναίκα, με την ταινία να ακολουθεί πολλές πτυχές αυτής της αναζήτησης. Διαβάστε την κριτική μας εδώ.