Αφιέρωμα: Όλα για την καρέκλα! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Αφιέρωμα: Όλα για την καρέκλα!

Viral | 23-9-2015 |

Όχι, δεν αναφερόμαστε στις εκλογές, αλλά σε κάτι που πιθανόν μόνο λίγοι έχουν αντιληφθεί παρακολουθώντας ταινίες: το πόσο σημαντική και συμβολική είναι η παρουσία του συγκεκριμένου επίπλου στην 7η τέχνη.

Όλοι ξέρουμε ότι το σκηνικό και τα κοστούμια λειτουργούν ουσιαστικά ως ένας έξτρα χαρακτήρας σε κάθε σκηνή. Δείχνουν τον τόνο της εποχής, της διάθεσης των χαρακτήρων, και αν μη τι άλλο, δημιουργούν πολλές φορές έναν κόσμο από το πουθενά. Η καρέκλα όμως είναι ένα αντικείμενο που δεν είναι απλά στο background, αλλά έρχεται σε άμεση επαφή με τον εκάστοτε ήρωα.

Στο παρακάτω video, ο  Tony Zhou συλλέγει στοιχεία και αποσπάσματα από διάφορες ταινίες και μας αποδεικνύει πώς ακούσια αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε, όταν η ομάδα του production design κάνει καλά τη δουλειά της και διαλέγει τη σωστή καρέκλα για την κάθε σκηνή. Αλλού λειτουργεί ως στοιχείο για να αντλήσουμε συμπεράσματα για το lifestyle του ήρωα και αλλού για την ψυχολογία του. Άλλες φορές είναι επίκεντρο ενός κωμικού gag, ενώ άλλοτε αποτελεί προέκταση κάποιου χαρακτήρα, ή ακόμα και ταύτιση μαζί του!

[vimeo 129242528 w=500 h=281]