Τσαγγάρη και αντρικό cast βραβεύονται στο Σαράγεβο για το Chevalier - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τσαγγάρη και αντρικό cast βραβεύονται στο Σαράγεβο για το Chevalier

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 23-8-2015 |

Το Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη έκανε πρεμιέρα σχεδόν ταυτόχρονα στα Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σαράγεβο, πριν λίγες μέρες. Και στα δύο άφησε καλές εντυπώσεις με τις περισσότερες κριτικές να μιλάνε θετικά για τη νέα δημιουργία της σκηνοθέτη του Attenberg.

Οι πρώτες κριτικές από το Λοκάρνο περιγράφουν την ταινία σαν διασκεδαστική, αλληγορική και αρκετά ενδιαφέρουσα, στο στυλ που έχει συνηθίσει η Τσαγκάρη. Κάποιοι είδαν στην ταινία διακριτικούς πολιτικούς υπαινιγμούς που θα φέρουν τόσους θεατές σε αμηχανία όσους και θα κάνουν να διασκεδάσουν, αποτελώντας μια αλληγορία για την κρίση στην Ελλάδα. Πολλοί μάλιστα δεν διστάζουν να πουν την ταινία φεμινιστική παρά το ότι το καστ της αποτελείται εξ ολοκλήρου από άντρες.

Δείτε: Το trailer και ότι πρέπει να ξέρετε για το Chevalier

Αν και στο Λοκάρνο η ταινία δεν κατάφερε να πάρει κάποιο βραβείο, λίγες μέρες αργότερα επισκέφτηκε ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Βαλκάνια και κέρδισε δύο βραβεία!

11934947_10153509313792910_4353331423085823115_n

Το team του Chevalier στο κόκκινο χαλί του Σαράγεβο.

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο Chevalier ήταν η Ειδική Μνεία της Επιτροπής, (τρίτο βραβείο του διαγωνιστικού) και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο σύνολο του ανδρικού καστ (Βαγγέλης Μουρίκης, Σάκης Ρουβάς, Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Πυρπασόπουλος).

Αναλυτικά τα βραβεία που δόθηκαν για το διαγωνιστικό:

Βραβείο Καρδιά του Σαράγεβο

MUSTANG – Η ταινία παίχτηκε στις Κάννες και ήδη έχει αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα όντας και υποψήφια για το βραβείο LUX.
Turkey, France, Germany, Qatar
Director: Deniz Gamze Ergüven

Ειδικό βραβείο της Επιτροπής

SON OF SAUL / SAUL FIA – Το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής στις Κάννες “Ο Γιος του Saul”, κέρδισε το ίδιο βραβειο και στο Σαράγεβο.
Hungary
Director: László Nemes

Ειδική Μνεία της Επιτροπής

Greece
Director: Athina Rachel Tsangari

Καλύτερη ηθοποιός

Güneş Şensoy, Doga Doğuşlu, Tuğba Sunguroğlu, Elit İşcan, Ilayda Akdoğan (MUSTANG / Turkey, France, Germany, Qatar)
Καλύτερος Ηθοποιός
Yorgos Kéntros, Vangelis Mouríkis, Panos Kóronis, Makis Papadimitríou, Yorgos Pyrpassópoulos, Sakis Rouvás (CHEVALIER / Greece)

Στις ταινίες και τους νικητές δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα.

Στους νικητές συγκαταλέγεται και το The High Sun του Dalibor Matanic, που μιλά για ένα θέμα γνωστό στην Βοσνία, το μεταπολεμικό μίσος και την αγάπη που μπορεί να ανθίσει μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Δείτε επίσης: Cannes Συνέντευξη – Dalibor Matanic (The High Sun): “Η αγάπη θα νικήσει το μίσος που πουλάει στην εποχή μας”