Top 10 - Όταν το κακό υπερτερεί - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Όταν το κακό υπερτερεί

Top-10 | 11-8-2015 |

Από τις απαρχές της αφήγησης, όχι μόνο της κινηματογραφικής, οι αναγνώστες ή θεατές, αναζητούν το νόημα, και την δικαίωση των πραγμάτων. Για αυτό και οι περισσότερες ταινίες με happy ending, είναι και οι αγαπημένες του κοινού.

Σκεφτείτε όμως το εξής: όταν μία ταινία δεν έχει το φινάλε που περιμένουμε, τότε ίσως να μας αρέσει και περισσότερο, και σίγουρα θα μας ακολουθεί για περισσότερο καιρό.

Αυτές οι ιστορίες περιλαμβάνουν συνήθως εγκλήματα, ψυχωτικούς χαρακτήρες, ταμπού, και τις περισσότερες φορές, ένα καλό κίνητρο.

Διότι καλά τα happy endings, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που ένα φαινομενικά unhappy endings, μας κάνει εμάς happy, κυρίως για την κινηματογραφική μας εμπειρία. Πάμε λοιπόν να δούμε 10 τέτοια παραδείγματα, όπου οι κακοί μίας ταινίας, ξέφυγαν, ή και όχι, για την δική μας ευχαρίστηση.

Προειδοποίηση: ακολουθούν μέγιστα SPOILERS…

10. Στη Φωλιά του Κούκου – One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975)

nurse-ratched

Ο Jack Nicholson ενσαρκώνει τον R.P. McMurphy, ο οποίος επικαλείται παράνοια για να γλυτώσει τη φυλακή, και βρίσκεται σε μία ψυχιατρική κλινική. Γνωρίζει ένα εύρος από ενδιαφέροντες αλλά παράφρονες χαρακτήρες, και μέσα σε αυτούς η νοσοκόμα Ratched, την οποία ενσαρκώνει η καταπληκτική Louise Fletcher.

Ο McMurphy προσπαθεί να κάνει το περιβάλλον του ένα πιο ευχάριστο μέρος, αλλά όλα του τα σχέδια βρίσκουν εμπόδια από την Ratched. Σε κάποιο σημείο αναγκάζει έναν από τους ασθενείς να μαρτυρήσει τα πάντα, και όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι τα πάντα είναι ιδέα του McMurphy, αυτοκτονεί από τις τύψεις, πράγμα που αναγκάζει τον McMurphy να επιτεθεί στην Ratched.

Γιατί είναι σε αυτή τη λίστα: Αυτή η μισητή, και χειριστική νοσοκόμα, κερδίζει ενάντια στους επαναστάτες τρόφιμους. Ο McMurphy θα υποστεί λοβοτομή, δεν θυμάται τίποτα, και εκείνη συνεχίζει σαν να είναι εκείνη το θύμα. Αγαπημένη.

9. Se7en (1995)

large_seven_blu-ray_8

Δύο ντετέκτιβς του ανθρωποκτονιών, οι Sommerset και Mills (Morgan Freeman και Brad Pitt, αντίστοιχα), κυνηγούν ένα κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος επιλέγει τα θύματά του με βάση τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο και ευφυή τρόπο για να τους σκοτώνει, ξεκινώντας με το αμάρτημα της Λαιμαργίας, όπου αναγκάζει έναν υπέρβαρο άνδρα να πεθάνει από το φαγητό.

Ο δολοφόνος, John Doe (Kevin Spacey), όνομα που δίνουν οι αστυνομικοί στις Η.Π.Α. όταν δεν γνωρίζουν τα στοιχεία ενός δράστη ή θύματος, διαπράττει όλα τα εγκλήματα, εκτός από δύο, πριν παραδοθεί στις αρχές. Συμφωνεί να ομολογήσει υπό έναν όρο: Να οδηγηθεί από τους δύο αστυνομικούς εκεί που βρίσκονται τα 2 τελευταία θύματα.

Στο προκαθορισμένο σημείο, ένα φορτηγάκι φτάνει με ένα μυστηριώδες πακέτο. Ο Sommerset το ανοίγει και σοκαρισμένος βλέπει το περιεχόμενό του. Προσπαθεί να πείσει τον Mills να κρύψει το όπλο του, αλλά ο Doe προλαβαίνει να του πει ότι μέσα στο κουτί υπάρχει το κεφάλι της γυναίκας του, που ήταν και έγκυος. Ο Doe, είναι ο Φθόνος, και ο Mills ο Θυμός. Μπορεί ο «κακός» εδώ να μην γλυτώνει με την καθορισμένη έννοια του όρου, αλλά πετυχαίνει το σκοπό του, με οποιοδήποτε κόστος. Άρα και εδώ νικητής. Επίσης αγαπημένος.

8. Memento (1990)

memento3

Ο Leonard Shelby δέχεται επίθεση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον βιασμό και θάνατο της γυναίκας του, και ένα χτύπημα στο δικό του κεφάλι, από το οποίο πλέον δνε μπορεί να δημιουργήσει καινούριες αναμνήσεις.

Σε μία σειρά αφήγησης που δεν έχουμε ξαναδεί σε δουλειά του Christopher Nolan, στο Memento βλέπουμε δύο ιστορίες: μία με χρώμα, που πηγαίνει από το τέλος προς την αρχή από τη στιγμή που ο Leonard σκοτώνει τον φίλο του Teddy, και μία ασπρόμαυρη που μας δείχνει μία τηλεφωνική συνομιλία του Leonard με έναν μυστηριώδη άνδρα, σε κανονικό χρόνο. Καθώς οι δύο ιστορίες φτάνουν σε ένα κοινό σημείο, ο Leonard σκοτώνει έναν άνδρα που πιστεύει ότι σκότωσε τη γυναίκα του.

Στην ταινία, ο κακός γλυτώνει, όταν καταλαβαίνουμε ότι ο Leonard κατηγόρησε τον φίλο του για τον βιασμό και φόνο της γυναίκας του, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δεν ευθύνεται εκείνος. Η ανικανότητα της μνήμης του δημιουργεί ένα παιχνίδι για τον ίδιο, για να βοηθηθεί στην επιθυμία του για εκδίκηση. Ο καλός πρωταγωνιστής, γίνεται ο κύριος κακός, και το αποτελέσματα είναι απογειωτικό σινεμά.

7. Το μωρό της Ρόζμαρι – Rosemary’s Baby (1968)

picture-of-rosemarys-baby-photo

Οι ταινίες τρόμου είναι από το είδος που συνήθως βλέπουμε τον «κακό» να γλυτώνει, αλλά τίποτα καλύτερο από το ψυχολογικό θρίλερ του Roman Polanski.

Η ταινία περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό ζευγάρι που μετακομίζει σε ένα νέο διαμέρισμα, το οποίο παλιότερα φιλοξένησε κανιβάλους, σατανιστές και μάγισσες. Περίεργοι γείτονες εμφανίζονται, η Rosemary μένει έγκυος, και αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι γείτονες έχουν σχέδια για  το παιδί της.

Το μωρό της Rosemary είναι τελικά η μετενσάρκωση του Σατανά, και εκεί που περιμένεις να σκοτώσει το μωρό στην κούνια, ξυπνάνε μέσα της τα μητρικά ένστικτα, και απλά χαμογελάει στο μωρό, γιατί η μάνα είναι μάνα. Και εμείς με το στόμα ανοιχτό σε μία από τις καλύτερες ταινίες ever.

6. Η Σιωπή των Αμνών – The Silence of the Lambs (1991)

Hannibal_zps68b6b0f9

Ο Buffalo Bill σκοτώνει και γδέρνει γυναίκες. Η εκπαιδευόμενη του FBI, Clarice Starling θα επισκεφθεί τον Hannibal Lecter, έναν φημισμένο κανίβαλο και κατά συρροή δολοφόνο, για να μπορέσει να βρει την ταυτότητα του Bill.

Οι δύο τους θα αναπτύξουν μία σχέση αλληλοπληροφορίας, με τον Hannibal να της δίνει πληροφορίες για τον δολοφόνο, και η Clarice του δίνει πληροφορίες για την προσωπική της ζωή. Η ανάγκη για λύση του μυστηρίου εκτοξεύεται όταν θα πέσει θύμα απαγωγής η κόρη μιας γερουσιαστή. Κατά την κράτηση του Hannibal από αστυνομικούς σε μεταφορά του σε άλλη φυλακή, εξαιτίας του ότι θέλει να δώσει πληροφορίες στη γερουσιαστή, ξεφεύγει σκοτώνοντας 2 αστυνομικούς.

Η Clarice βρίσκει το σπίτι του Bill, τον σκοτώνει, και παίρνει προαγωγή για πράκτορας. Κατά την τελετή δέχεται τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Hannibal, ο οποίος κάνει διακοπές περιμένοντας έναν φίλο για φαγητό. Ή μάλλον περιμένει έναν φίλο για να τον κάνει φαγητό.

5. Συνήθεις Ύποπτοι – The Usual Suspects (1995)

the_usual_suspects_58133-1920x1080

5 άνδρες συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο τμήμα για ανάκριση. Δεν βρίσκουν κανένα ένοχο, αλλά και πάλι αποφασίζουν να εκδικηθούν την αστυνομία. Συμφωνούν στο να κάνουν μία ληστεία, η οποία και πετυχαίνει, και μετά ανταλλάσσουν τα κλοπιμαία με κάποιον που τους προσφέρει περισσότερη δουλειά. Πίσω από αυτό κρύβεται ο Keyser Soze, ένας μυθικός εγκληματίας.

Η παρέα αποφασίζει να δουλέψει για αυτόν, αλλά το χρέος τους ανεβαίνει, και τώρα πρέπει να τον ξεπληρώσουν με ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν τον καθένα στον θάνατό τους. Ο Verbal Kint, ενός ήσυχος άνθρωπος ο οποίος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε να βγει ζωντανός από μία επίθεση που είχε 27 θύματα. Ο Kint εξιστορεί τα γεγονότα σε έναν πράκτορα, ο οποίος καταλαβαίνει ότι ο Keyser Soze είναι ένας από τους εγκληματίες.

Ο Kint αφήνεται ελεύθερος, αλλά γρήγορα ο Kujan καταλαβαίνει ότι η ιστορία είναι φτιαχτή. Το κακό προσωποποιείτε στον Verbal Kint, καθώς ο Kujan δέχεται ένα fax με το σκίτσο του εγκληματία, που δεν είναι άλλος από τον Verbal.

4. Spoorloos – The Vanishing (1988)

spoorloos-bernardpierre-donnadieu1

Άδικο φινάλε; Ατιμώρητες πράξεις; Μην ψάχνεις άλλο. Η ιστορία ακολουθεί ένα ζευγάρι, τους Rex και Saskia σε μία ρομαντική εξόρμηση στο Παρίσι. Σταματούν σε μία περιοχή ανεφοδιασμού, όπου και η Saskia εξαφανίζεται χωρίς ίχνος.

Ο Rex μετά από τρία χρόνια ερευνών λαμβάνει ένα γράμμα από τον απαγωγέα της. Ο άνδρας αυτός, ο Raymond, συναντά τον Rex και ομολογεί την πράξη του, συμπληρώνοντας πως θα του εξηγήσει τα πάντα, όταν ο Rex θα τον συνοδεύσει σε μία βόλτα με αυτοκίνητο. Εξηγήσει στη συνέχεια ότι κάποτε έσωσε ένα μικρό κορίτσι από πνιγμό, πράγμα που τον οδήγησε να αποκτήσει εμμονές, και πρέπει για κάθε καλή του πράξη να κάνει και κάτι κακό, για να εξισορροπεί τα πράγματα.

Αργότερα πάει τον Rex στο σημείο όπου απήχθει η Saskia, και τον  αναισθητοποιεί. Ο Rex ξυπνάει σε ένα φέρετρο, και κανείς δεν μπορεί να τον ακούσει. Η ταινία τελειώνει με έναν ήρεμο Raymond, να διαβάζει εφημερίδα σχετικά με την εξαφάνιση του Rex.

3. Brazil (1985)

brazil

Σε αυτή την περίεργη ταινία επιστημονικής φαντασίας, μας παρουσιάζεται μία εναλλακτική πραγματικότητα παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, όπου η κοινωνία ελέγχεται από ένας σκληρό οργανισμό, και οι κάτοικοι είναι σχεδόν όλοι παρανοϊκοί από το φόβο τους.

Ο ήρωας είναι ο Sam Lowry (Jonathan Pryce), ένας απελπισμένος άνδρας που δουλεύει στο τερματικό ενός υπολογιστή. Ο Sam θα μπλεχτεί σε έναν χαμό που περιλαμβάνει την κοπέλα των ονείρων του, τον διευθυντή του και μία ομάδα από επαναστάτες. Ο αγαπημένος με άλλα λόγια, Terry Gilliam, έφτιαξα μία ταινία που δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις. Λογικά.

Σαν δημόσιος κίνδυνος, πλέον, ο Sam συλλαμβάνεται και βασανίζεται, αλλά η ομάδα κατά της κυβέρνησης τον σώζει, για να ζήσει με την κοπέλα του στην εξοχή. Ευχάριστο δεν ακούγεται; Βεβαίως. Με τη διαφορά ότι τα πάντα είναι στο μυαλό του Sam, κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων του.

2. Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους – No Country For Old Men (2007)

download-adventure-movies-for-free-2

Βασισμένο στη ομώνυμη νουβέλα του Cormac McCarthy, το δημιούργημα των Joel και Ethan Coen είναι ένα αριστούργημα για τις ιστορίες που το κακό υπερτερεί του καλού. Εδώ το κακό είναι ο Anton Chigurh (Javier Bardem), ένας ψηλός μαυρομάλλης, με περίεργο χαμόγελο, ο οποίος ταξιδεύει στο Τέξας, σκοτώνοντας κόσμο.

Έχουμε ακόμα 2 κύριους χαρακτήρες: τον σερίφη Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) και τον Llewelyn Moss (Josh Brolin), έναν φτωχό άνδρα που βρίσκει αυτοκίνητα στην έρημο με πτώματα ολόγυρα, καλοτοποθετημένες σακούλες με ναρκωτικά και μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Chigurh προσπαθεί να πάρει χρήματα από τον Moss και ο Bell προσπαθεί να τον σταματήσει.

Ο Anton αναζητά τα λεφτά και σκοτώνει όποιον θεωρεί απαραίτητο. Ή και όχι. Ο Moss σκοτώνεται, ο Bell αποσύρεται και ο Chigurh παίρνει τα λεφτά και φεύγει. Το καλό δέχεται ήττα, και ο κακός, καλό του δρόμο.

1. The Cabinet of Dr. Caligari (1920)

caligari

Η κλασσική ταινία του Robert Wiene αφηγείται την ιστορία του Dr. Caligari και του πιστού υπνοβάτη φίλου του, Cesare, και την σύνδεσή τους με μία σειρά φόνων σε ένα γερμανικό χωριό.

Η ταινία είναι ένα από τα πιο παλιά παραδείγματα παρουσίασης της ιστορίας σαν flashback, η οποία παρουσιάζεται από ένα αφηγητή, τον Francis. Εκείνος και ο φίλος του Alan επισκέπτονται ένα πανηγύρι στο ίδιο χωριό, και εντοπίζουν το δίδυμο, με τον Cesare, να παρουσιάζεται από έναν γιατρό σαν έκθεμα, και ότι έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον.

Ο Alan τον ρωτά πόσο θα ζήσει, στο οποίο εκείνος απαντά ότι θα πεθάνει την επόμενη αυγή. Πράγμα και αλήθεια. Μαζί με την κοπέλα του Jane, ο Francis αρχίζει να ερευνά το δίδυμο, πράγμα που οδηγεί στην απαγωγή της Jane από τον Cesare, ο οποίος θαμπώνεται από την ομορφιά της. Αργότερα ο Francis ανακαλύπτει ότι ο Caligari είναι ο επικεφαλής ενός άσυλου ανιάτων και ότι έχει εμμονή με την ιστορία του προηγούμενο Dr.Caligari, ο οποίος χρησιμοποιούσε την υπνοβασία για να σκοτώνει κόσμο.

Οι κάτοικοι του χωριού κυνηγούν τον Cesare, ο οποίος βρίσκει τον θάνατό του, μόνο για να ανακαλύψουν ότι ο Caligari είχε δημιουργήσει μία κούκλα που έμοιαζε στον Cesare για να αποπροσανατολίσει τον Francis. Ο Caligari παραδέχεται τα πάντα και δέχεται να νοσηλευτεί. Κι όμως η έκπληξη είναι ότι τα πάντα είναι στο μυαλό του Francis καθώς ο ίδιος είναι τρόφιμος στο άσυλο, και ετοιμάζεται να δεχτεί τις θεραπείες του δόκτορα.