Το 1o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Κεφαλονιάς, SeaNema Festival, ολοκληρώθηκε - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το 1o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Κεφαλονιάς, SeaNema Festival, ολοκληρώθηκε

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 17-8-2015 |

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1o Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Κεφαλονιάς, SeaNema Festival, του οποίου χορηγός επικοινωνίας ήταν το cinefreaks.

Η Δανάη Σπαθώνη που παρακολούθησε το φεστιβάλ σε ολόκληρη την τριήμερη δόξα του, μας μεταφέρει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την εμπειρία του σινεμά δίπλα στο κύμα:

“Τρεις νύχτες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Με φόντο το σκούρο μπλε του ουρανού και τις θάλασσας, μια οθόνη είναι σκαρφαλωμένη πάνω στους βράχους του Πλατύ Γιαλού της Κεφαλονιάς. Ξαπλώστρες, καρέκλες και πετσέτες βυθίζονται στην άμμο. Πάνω απο 400 ζευγάρια μάτια στρέφονται προς τη φωτισμένη οθόνη. Για τρεις νύχτες, η παραλία ζωντανεύει για το πρώτο SeaNema Festival. Μια πρωτοβουλία από το σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο που αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε από το Δήμο Κεφαλονιάς.

Απόλυτη ησυχία, το φιλμ αρχίζει.

Η πρώτη βραδυά είναι αφιερωμένη στη διήγηση μικρών ιστοριών  που η καθεμιά ξετυλίγει διαφορετικές εκφάνσεις μιας πολυσύνθετης και άνισης κοινωνίας. Η οθόνη φωτίστηκε από την πρώτη ταινία μικρού μήκους που εγκαινιάζει το φεστιβάλ. Το Spectrum του Δημήτρη Γκότση μας μεταφέρει στα σοκάκια μιας Αθήνας σε κρίση. Η πλοκή επικεντρώνεται στις έκρρυθμες ανθρώπινες σχέσεις και αναδεικνύει τις σκοτεινές πτυχές μιας κοινωνίας που ισορροπεί σε ενα τεντωμένο σκοινί. Τη σκυτάλη παίρνουν οι Ιστορίες για Αγρίους του Damian Szifron. Ο Αργεντίνος σκηνοθέτης μέσα από έξι διαφορετικές ιστορίες και μαύρο χιούμορ μας παρουσιάζει με μικρή υπερβολή και συνάμα ρεαλισμό τα όρια της ανθρώπινης αγριότητας.

Το δεύτερο βράδυ η διάθεσή μας αλλάζει εντελώς. Η Στέλλα Κυριακοπούλου μας ξεκινά μια μελαγχολική Βόλτα στην σκληρή πραγματικότητα και αγγίζει ευαίσθητες συναισθηματικές χορδές. Ύστερα μεταφερόμαστε στα χιονισμένα τοπία της Πολωνίας, όπου ακριβως μας ταξιδεύει η Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι. Ακολουθούμε την Άννα, μια δόκιμη μοναχή, στην πορεία της να ανακαλύψει τις ρίζες, την ιστορία της οικογένειάς της. Η πορεία αυτή αναδεικνύει τα πιο μελανά σημεία της παγκόσμιας ιστοριάς κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αισθητική του Πολωνού σκηνοθέτη με τα ασπρόμαυρα πλάνα και τον αργό ρυθμό, δίνει ξεχωριστή χροιά σε μια βραδυά που ο ήρεμος κι επαναληπτικός παφλασμός των κυμάτων συνοδεύει τις στιγμές σιωπής.

Η τρίτη και τελευταία βραδυά γίνεται πιο προσωπική και ρομαντική. Περιστρέφεται γύρω απο τον έρωτα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι Τρεις Αυγουλιέρες Παρολίγον Τέσσερις του Κωνσταντίνου Σαμαρά μας μιλούν με μελαγχολία και με λυρισμό για αυτά που μπορούν να ενώσουν ή να χωρίσουν δυο ανθρώπους. Στη συνέχεια οι διηγήσεις του Ρένου Χαραλαμπίδη μας κάνουν βόλτα στην έρημη νυχτερινή Αθήνα των Φτηνών Τσιγάρων. Η παραλία αντηχεί απο τα γέλια στις σκηνές με τις ευρηματικές ατάκες του Τσάκωνα ή του Σπυριδάκη. Ο ουρανός καμιά φορά αποσπά την προσοχή μας με κάποιο αστέρι που σιγοσβήνει. Κάπου μακριά, κάποιο άλλο κομμάτι του φωτίζεται από αστραπές και μια μπόρα που φοβηθήκαμε οτι θα μας απειλήσει.

Και χωρίς να το καταλάβουμε, έχουν περάσει τρεις νύχτες πάνω στην άμμο, εκεί που σκάει το κύμα. Το SeaNema Festival κατάφερε να συνδυάσει το καλοκαιρινό μπάνιο με το θερινό σινεμά. Κοινό κάθε ηλικίας αγκάλιασε την ιδέα και στήριξε με την παρουσία του την πρώτη αυτή προσπάθεια.

Ιδέες ήδη γεννιούνται για τη διοργάνωση του φεστιβάλ το επόμενο καλοκαίρι που θα ανανεώσουμε το θερινό αυτό ραντεβού. Ανυπομονούμε και αρχίζουμε απο τώρα να μετράμε αντίστροφα.”

2

6

5

Διαβάστε περισσότερα για: , , ,