Soundtracks: Sucker Punch. Ίσως το καλύτερο soundtrack που μπορείς να ακούσεις - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Soundtracks: Sucker Punch. Ίσως το καλύτερο soundtrack που μπορείς να ακούσεις

Soundtracks | 4-8-2015 |

Και στο καρεκλάκι του σκηνοθέτη ο Zack Snyder. Το έτος 2011, και μέχρι στιγμής ο Snyder έχει κάνει μόλις 4 ταινίες. “Dawn Of the Dead”, “300”, “WatchMen” και “Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole”.

Έρχεται λοιπόν εκείνη την χρονιά το αναπάντεχο “Sucker Punch”, το οποίο από το trailer μπορεί να μην σε έπεισε. Από τους πρώτους σου φίλους που το είδαν ίσως και πάλι να μην σε έπεισε. Και δεν μπορώ να σε κατηγορήσω.

Μία νεαρή κοπέλα μπαίνει σε ένα ίδρυμα εξαιτίας του βίαιου πατριού της, μετά και τον θάνατο της μητέρας της. Όταν θα μπει στο ίδρυμα μαθαίνει ότι κάποια στιγμή θα της γίνει λοβοτομή, για να ξεχάσει τα πάντα. Θα χρησιμοποιήσει την φαντασία της για να αλλάξει την οπτική που έχει για το περιβάλλον της, και να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο απόδρασης.

samurai-art-815019

Ή αλλιώς το “Inception” πριν το “Inception”. Καθώς εκείνη από τη μία χρησιμοποιεί την φαντασία της για να αλλάξει τα δεδομένα της, αλλά μέσα στην φαντασία της, χρησιμοποιεί την φαντασία της για να προβάλει τις δυσκολίες του εγχειρήματος με τρόπο που συνδυάζει τα πάντα.

Αλλά το θέμα μας δεν είναι αν είναι η ταινία καλή (που είναι) αλλά πόσο καλή είναι η μουσική επένδυση της ταινίας. Και η απάντηση είναι εύκολη. Είναι από τα καλύτερα soundtracks που μπορείς να συναντήσεις σε ταινία.

Όπως και παλιότερα με το soundtrack των Watchmen, ο Zack Snyder αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο η μουσική επένδυση να γίνει με covers και διασκευές, παρά με πρωτότυπα τραγούδια. Και εξηγεί: “Αν φτιάξεις καινούρια κομμάτια, απλά κερδίζεις τη στιγμή. Αν προχωρήσεις με διασκευές, κουβαλάς και το βάρος αυτών των κομματιών. Είναι σαν να αντηχεί στον χρόνο, και όχι μόνο στη στιγμή.”

df_0015_convert_srgb_Retouch_001_grade_02

Η παραγωγή έγινε από τον συνθέτη Tyler Bates και τον μουσικό παραγωγό Marius de Vries. Ο Snyder ήθελε τα τραγούδια “να προσθέσουν βάθος, διάσταση και νόημα στις αφηγηματικές ενότητες, καθώς η ταινία περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά επίπεδα πραγματικότητας”, όπως σημειώνει ο de Vries, για να συμπληρώσει ότι “ο Snyder ήθελε οι στίχοι να καθοδηγούν το κοινό στις πολύπλοκες σκηνές και στην διανοητική κατάσταση της Babydoll”. Η επένδυση, σχεδιάστηκε για να υπερθεματίσει την αίσθηση πραγματικότητας στα διάφορα παράλληλα σύμπαντα. Σχετικά με την επιλογή των κομματιών, ο Snyder δήλωσε ότι η προσεκτική επιλογή έγινε επίσης για να προκληθεί στο κοινό μία αίσθηση νοσταλγίας, με θέματα για την ελευθερία που σου προκαλεί η φαντασία. 

600px-SuckerPunchWW1Battlefield

Στο πρωτότυπο σενάριο της ταινία, υπήρχαν αρκετά σημεία στα οποία οι πρωταγωνίστριες θα τραγουδούσαν, αλλά αποφασίστηκε όλα αυτά σημεία να βγουν από το τελικό προϊόν καθώς ο σκοπός δεν ήταν να δημιουργηθεί μία μουσικά οδηγούμενη ταινία, ή ένα μιούζικαλ. 

Η μεγάλη έκπληξη του soundtrack, όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για τους κριτικούς, ήταν η συμμετοχή της πρωταγωνίστριας, Emily Browning, η οποία στα πλαίσια της οντισιόν της για τον ρόλο, της ζητήθηκε να ηχογραφήσει τη φωνή της. Το κομμάτι που επέλεξε ήταν το “Killing Me Softly with His Song”. Μετά από αυτό, ακολούθησαν τα “Where Is My Mind?” από τους Pixies, και η καταπληκτική διασκευή του “Sweet Dreams (Are Made of This)” των Eurythmics, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξει την ταινία. Αν δεν το έχετε δει, που θα έπρεπε, θα διαπιστώσετε ότι η πρώτη ατάκα της Babydoll ακούγεται 27 λεπτά μετά τους τίτλους αρχής, με το κομμάτι να παρουσιάζει τον χαρακτήρα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

sucker punch robots browning babydoll

Πέρα όμως από την ίδια, η μουσική επένδυση έχει και κάποια άλλα μουσικά διαμάντια. Bjork, Skunk Anansie, και Queen σε ένα εκπληκτικό mash-up των I Want It All και We Will Rock You.

Το tracklist της ταινίας, το οποίο πρέπει να ακούσετε ΤΩΡΑ, αποτελείται:

1.”Sweet Dreams (Are Made of This)” από Emily Browning – 5:18

2.”Army of Me (Sucker Punch Remix)” από Björk featuring Skunk Anansie -6:50

3.”White Rabbit” από Emilíana Torrini – 5:07

4.”I Want It All / We Will Rock You Mash-Up”  από Queen featuring Armageddon aka Geddy – 5:07

5.”Search and Destroy” από  Skunk Anansie – 4:24

6.”Tomorrow Never Knows” από Alison Mosshart και Carla Azar – 7:35

7.”Where Is My Mind?” από Yoav και Emily Browning – 6:08

8.”Asleep” από Emily Browning – 4:20

9.”Love Is the Drug” από Carla Gugino και Oscar Isaac – 4:12

ή μπορείτε να το ακούσετε εναλλακτικά ολόκληρο εδώ:

Διαβάστε περισσότερα για: ,