Η κατάργηση του "κινηματογραφικού φόρου" προκαλεί έκρηξη στους κινηματογραφιστές και θάνατο του Ελληνικού σινεμά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η κατάργηση του “κινηματογραφικού φόρου” προκαλεί έκρηξη στους κινηματογραφιστές και θάνατο του Ελληνικού σινεμά

Απόψεις, Ειδήσεις | 17-8-2015 |

Ένα από τα νομοθετήματα του τρίτου μνημονίου που πέρασε πριν λίγες μέρες στην βουλή ήταν και η κατάργηση του λεγόμενου κινηματογραφικού φόρου. Τι είναι αυτός ο φόρος;

Είναι ένας ειδικός φόρος που επιβάλλεται σαν μέρος του εισιτηρίου, που πληρώνει ο θεατής για να δει μια ταινία, ελληνική ή ξένη. Συγκεκριμένα το 8%  του εισιτηρίου στην επαρχία και το 12% στο αστικό κέντρο επιστρέφεται στον ελληνικό κινηματογράφο με διάφορους τρόπους. Ένα μικρό μέρος στους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και στους αιθουσάρχες. Το μεγαλύτερο κομμάτι κατευθείαν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από κει στην παραγωγή ταινιών. Και το υπόλοιπο μένει στη διάθεση του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού, για διοργάνωση Φεστιβάλ κλπ.

Οι εκτιμήσεις από τους κρατικούς προυπολογισμούς θέλουν το Ελληνικό σινεμά να λαμβάνει τα τελευταία χρόνια περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ποσό έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστο. Τα χρήματα αυτά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% προέρχονται από τον φόρο στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα μια κατάργηση του φόρου αυτού να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο σινεμά της χώρας. Να σημειωθεί ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και οδηγό την Γαλλία.

Ήδη η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου με ανακοινώσεις τους διαμαρτύρονται και ζητούν την κατάργηση της διάταξης που καταργεί τον φόρο.

Η ανακοίνωση της Ακαδημίας:

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση τού Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», σελ. 259 Δ.13 παρ. 8, η ελληνική πολιτεία καταργεί τον ειδικό φόρο που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός δεν είναι ένας φόρος υπέρ τρίτων, αλλά αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο – λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας το νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική τέχνη.  

Η ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών και Παραγωγών:

Με βάση τα πρότυπα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η Γαλλία, και στη χώρα μας ισχύει ο Ειδικός Φόρος που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010. Στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα.

Απαιτούμε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου – φόρο που αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο – από τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του προέδρου του Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρη Καραντινάκη:

Σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές για την ανθοφορία οραμάτων, αυτή τη στιγμή στο διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο ο ελληνικός κινηματογράφος συνεχίζει να υπάρχει. Μοιάζει, λοιπόν, οξύμωρο σχήμα από τη μία να γίνονται διεργασίες ώστε να γίνει πράξη η περιβόητη προσέλκυση ξένων παραγωγών, επειδή η πολιτεία αναγνωρίζει την αναπτυξιακή δυναμική του κινηματογράφου, και από την άλλη να καταργείται ο ειδικός φόρος των εισιτηρίων, που ΔΕΝ είναι κρατικά χρήματα, αλλά χρήματα των σινεφίλ, και αποτελεί το οξυγόνο της ελληνικής κινηματογραφικής πολιτικής. Κάτι σαν “ευτυχισμένος θάνατος”, δηλαδή.