Η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού για την κατάργηση του κινηματογραφικού φόρου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού για την κατάργηση του κινηματογραφικού φόρου

Ειδήσεις | 18-8-2015 |

Αύξηση της απευθείας επιχορήγησης του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, υποσχέθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναπλήρωση του κενού από την κατάργηση μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Δείτε τι είναι ο συγκεκριμένος φόρος και τις αντιδράσεις της κινηματογραφικής οικογένειας για την κατάργησή του

Οι εκτιμήσεις από τους κρατικούς προυπολογισμούς θέλουν το Ελληνικό σινεμά να λαμβάνει τα τελευταία χρόνια περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ποσό έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστο. Τα χρήματα αυτά σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% προέρχονται από τον φόρο στα εισιτήρια, με αποτέλεσμα μια κατάργηση του φόρου αυτού να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο σινεμά της χώρας.

Μετά τις μαζικές αντιδράσεις από ένωση σκηνοθετών και παραγωγών, ΕΚΚ και Ακαδημία, το υπουργείο πολιτισμού απάντησε σε ανακοίνωσή του, ότι θα προβεί σε αύξηση της επιχορήγησης προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ότι η διάταξη θα γίνει αντικείμενο επαναδιαμόρφωσης σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα για το θέμα είναι ενήμερος και σύμφωνος για τους σχετικούς χειρισμούς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα διαβουλευθεί με τη διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τους επαγγελματικούς φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου, οι κινηματογραφιστές δεν δείχνουν να έχουν ηρεμήσει και οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς σε βάθος χρόνου, το Ελληνικό σινεμά χάνει το μεγαλύτερο πόρο του και θα εξαρτάται κάθε χρόνο από τις διαθέσεις κάθε κυβέρνησης όταν θα συντάσει τον προυπολογισμό της.