ΕΘ 43: Μας φάγανε τα γραφικά - Όχι άλλο CGI. Tom Cruise και Mission Impossible δείχνουν τον δρόμο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

ΕΘ 43: Μας φάγανε τα γραφικά – Όχι άλλο CGI. Tom Cruise και Mission Impossible δείχνουν τον δρόμο

Eκτός Θέματος | 27-8-2015 |

Σήμερα μία από τις πιο “τίμιες” σειρές ταινιών δράσης μας παρουσιάζεται στην πέμπτη συνέχειά της. Ο λόγος για το Mission Impossible: Rogue Nation που βγαίνει στις αίθουσες και μας θυμίζει γιατί ο Tom Cruise – τον συμπαθούμε ή όχι – είναι ένας από τους μεγαλύτερους action ήρωες της εποχής μας.

Ο προβληματισμός λοιπόν που μας βάζει το Rogue Nation είναι μεγάλος, όσον αφορά το τι από αυτά που βλέπουμε στις σκηνές δράσεις σε παρόμοιες ταινίες, αλλά και σε ταινίες υπερηρώων, είναι αληθινά, και πόσα είναι στην πραγματικότητα fancy ζωγραφιές στην οθόνη ενός υπολογιστή, κοινώς CGI. Η σκηνή λοιπόν που πυροδότησε την συζήτηση είναι η πρώτη σκηνή της ταινίας, μια σκηνή όπου ο Ethan Hunt, βρίσκεται πάνω σε ένα αεροπλάνο που απογειώνεται και ο ίδιος κρατιέται κατά την απογείωση από την πόρτα του. Η σκηνή βρισκόταν και στο trailer και ίσως να μην της δώσατε σημασία, πρόκειται όμως για μία πραγματικά εντυπωσιακή σκηνή δράσης που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς, ότι γυρίστηκε χωρίς χρήση CGI και χωρίς κασκαντέρ, με τον ίδιο τον Cruise να ανεβαίνει σε ένα αεροπλάνο κατά την απογείωσή του. Μάλιστα η σκηνή γυρίστηκε 8 φορές όπως αποκαλύπτουν οι συντελεστές στο παρακάτω βίντεο.

Απίστευτο ε; Παρόμοιες σκηνές έχει γυρίσει ο Cruise και στα προηγούμενα Mission Impossible, ενώ ο ηθοποιός συχνά λέει πως τον εξιτάρει να γυρίζει ο ίδιος τις δύσκολες σκηνές που απαιτούν οι ταινίες δράσης που παίζει. Επίσης πολύ ρεαλιστικές εικόνες με εκρήξεις, κουστούμια και άλλα ωραία βλέπουμε στα γυρίσματα του Edge of Tomorrow, με τον Cruise και την Emily Blunt. Δείτε ενδεικτικά το βίντεο παρακάτω και μάθετε περισσότερα στο άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει πρόσφατα.

Τι δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου πράσινη οθόνη στις ταινίες του Cruise. Όπως βλέπετε και στο τελευταίο βίντεο, υπάρχει και προφανώς η καθόλου χρήση γραφικών (για παράδειγμα στα backgroung) θα εκτόξευε το έτσι κι αλλιώς υπέρογκο κόστος των ταινιών δράσης. Εξάλλου δεν είναι μόνο ο Cruise που δείχνει το παράδειγμα, καθώς εν μέρει η επιλογή για χρήση CGI ή όχι είναι περισσότερο θέμα παραγωγής, σκηνοθέτη και συντελεστών.

Και γιατί τα λέμε αυτά Cinefreaks; Για τον απλό λόγο ότι τα παραπάνω βίντεο μας πάνε πίσω σε μια πιο αθώα εποχή, που το σινεμά, ακόμα και οι ταινίες δράσεις ήταν φτιαγμένες με “αγνά υλικά” δηλαδή με σκηνές προσεκτικά γυρισμένες, με εφέ που σε πολλές περιπτώσεις ήταν κάτι ανάμεσα σε πραγματικότητα και οφθαλμαπάτη, με σενάριο πιο στιβαρό και με σκηνές λιγότερο εντυπωσιακές ίσως, αλλά πιο αληθινές και ίσως ρεαλιστικές και με το μπάτζετ να ξοδεύεται για δημιουργία on set στα γυρίσματα δηλαδή και όχι σε επεξεργασία από την ομάδα των γραφικών της ταινίας.

Τι δηλαδή να μην γίνεται χρήση γραφικών και τεχνολογιών CGI και εικονικής πραγματικότητας στο γύρισμα ή στο post-production ταινιών; Όχι φυσικά. Το CGI μας έχει χαρίσει εντυπωσιακά πράγματα. Παραδείγματα δείτε στα άρθρα που έχουμε γράψει για τα γραφικά και τις τεχνολογίες στο τελευταίο X-Men ή στους δράκους-κοτόπουλα του Game of Thrones, ή στο πως έγινε δράκος Smaug στο Hobbit ο Benedict Cumberbatch.

Το CGI όμως τείνει λόγω της ευκολίας που φέρνει ένα εργαλείο που καταστρέφει ένα μέρος της μαγείας του σινεμά, ακόμα και εκεί που δεν χρειάζεται.

Έτσι για τέλος δείτε αυτό το εκπληκτικό βίντεο με τις πέντε πιο αχρείαστες χρήσεις CGI σε ταινίες (όχι αναγκαστικά δράσης):