Οι τρεις Ευρωπαικές ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX. Μία Ελληνική συμπαραγωγή υποψήφια - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι τρεις Ευρωπαικές ταινίες που διεκδικούν το βραβείο LUX. Μία Ελληνική συμπαραγωγή υποψήφια

Ειδήσεις | 24-7-2015 |

Από τις 10 ταινίες που ήταν αρχικά υποψήφιες για το Βραβείο LUX σήμερα έμειναν μόνο οι τρεις να διεκδικούν το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο θεσμός του βραβείου LUX βραβεύει μία ταινία κάθε χρόνο που αντιπροσωπεύει την Ευρώπη του σήμερα και συνήθως οι ταινίες που επιλέγονται αφορούν μεγάλα σύγχρονα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την ήπειρο. Πέρσι στην δεκάδα είδαμε και το Ξενία του Πάνου Κούτρα.

Φέτος η Ελλάδα εκπροσωπείται και πάλι, αυτή τη φορά από το The Lesson που είναι συμπαραγωγή με την Βουλγαρία και διαγωνίσθηκε στα περσινά Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και San Sebastian. Οι τρεις ταινίες που επιλέχτηκαν ήταν:

– The Lesson Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα) – H Ελληνική συμπαραγωγή με κεντρικό θέμα την κρίση

Mediterranea – Jonas Carpignano (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) – Μία ταινία για την μετανάστευση από έναν μετανάστη στην Ιταλία. Η ταινία ήταν μία από τις εκπλήξεις του Φεστιβάλ των Καννών.

– Mustang – Deniz Gamze Ergüven (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) – Μία δραματική ταινία ενηλικίωσης από την Τουρκία

Οι τρεις ταινίες θα προβληθούν σε Φεστιβάλ ανά την Ευρώπη τους προσεχείς μήνες, ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο.