Οι δέκα καλύτερες Ευρωπαικές ταινίες υποψήφιες για το βραβείο LUX: Ελληνική συμπαραγωγή ανάμεσά τους - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Οι δέκα καλύτερες Ευρωπαικές ταινίες υποψήφιες για το βραβείο LUX: Ελληνική συμπαραγωγή ανάμεσά τους

Βραβεία, Ειδήσεις | 6-7-2015 |

Στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι που διεξάγεται αυτή την εποχή στην Τσεχία, η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τη 10 ταινίες που θα είναι υποψήφιες για το Βραβείο LUX. Να θυμίσουμε ότι πέρσι για το ίδιο βραβείο ήταν υποψήφια η Ξενία του Πάνου Κούτρα.

Στις φετινές ταινίες, βρίσκουμε αρκετές πολιτικές ταινίες, καθώς ο ρατσισμός, η ανεργία, η κρίση και η μετανάστευση είναι από τα κεντρικά θέματα των ταινιών που επιλέχτηκαν. Ανάμεσά τους και μία Ελληνοβουλγαρική παραγωγή, το The Lesson, που συμμετείχε στο περσινό Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες που προτάθηκαν είναι (πατώντας στα link, βλέπετε και τις κριτικές μας από τα Φεστιβάλ που τις έχουμε δει):

The Lesson Kristina Grozeva, Petar Valchanov (Βουλγαρία, Ελλάδα) – H Ελληνική συμπαραγωγή με κεντρικό θέμα την κρίση

45 Years Andrew Haigh (Ηνωμένο Βασίλειο) – Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ του Βερολίνου φέτος, σε μια ταινία για ένα ζευγάρι σε μακροχρόνια σχέση.

A Perfect Day Fernando León de Aranoa (Ισπανία) – Από τις καλύτερες ταινίες στις Κάννες φέτος με Benicio del Toro, Tim Robbins και Olga Kurylenko στα Βαλκάνια

Rams Grímur Hákonarson (Ισλανδία, Δανία) – Η έκπληξη από την Ισλανδία που κέρδισε το βραβείο “Ένα κάποιο Βλέμμα” στις Κάννες πριν δύο μήνες

The Measure Of A Man  Stéphane Brizé (Γαλλία) – μία ταινία για την ανεργία και την βαρβαρότητα της σημερινής αγοράς εργασίας. Ένα αριστούργημα που κέρδισε το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου στις Κάννες φέτος για τον Vincent Lindon.

Mediterranea – Jonas Carpignano (Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Κατάρ) – Μία ταινία για την μετανάστευση από έναν μετανάστη στην Ιταλία. Η ταινία ήταν μία από τις εκπλήξεις του Φεστιβάλ των Καννών.

Mustang – Deniz Gamze Ergüven (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία, Κατάρ) – Μία δραματική ταινία ενηλικίωσης από την Τουρκία

Son Of Saul  László Nemes (Ουγγαρία) – Δεν χρειάζονται συστάσεις για το βραβευμένο με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής δράμα του Nemes για το Άουσβιτς.

Toto And His Sisters  Alexander Nanău (Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία)

The High Sun – Dalibor Matanić (Κροατία, Σλοβενία, Σερβία)

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη του Cinefreaks με τον Dalibor Matanić, σκηνοθέτη του The High Sun, με τίτλο “Η αγάπη θα νικήσει το μίσος που πουλάει στην εποχή μας”