Top 10 - Οι ταινίες που περιγράφουν καλύτερα την ελληνική κατάσταση - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Οι ταινίες που περιγράφουν καλύτερα την ελληνική κατάσταση

Top-10 | 14-6-2015 |

Ζούμε δύσκολους καιρούς αγαπημένε cinefreak. Πολιτικά, καλλιτεχνικά, από όποια πλευρά και αν το δεις. Πρέπει τα μυαλά μας να είναι ανοιχτά, αλλά όχι και να πάρουν αέρα.

Ο κόσμος μας αγχώνεται, τον πιάνει πανικός, λογομαχεί, διαφωνεί, παθιάζεται. Στα θετικά όμως είναι ζωντανός, σκέφτεται, λειτουργεί και προσπαθεί να βρει λύσεις.

Κόντρα λοιπόν σε όλα τα παραπάνω, εμάς μας ήρθε έμπνευση, και ανατρέξαμε σε όλες εκείνες τις ταινίες που θα μπορούσαν να περιγράφουν τον ελληνικό λαό, ή την ελληνική κυβέρνηση, ή τα media, ή γενικά την όλη κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες.

Σημείωση 1η: μη μου φανατιστείτε. Η διάθεση είναι χιουμοριστική.

Σημείωση 2η: Μη δείτε καμία αυτές τις μέρες. Μπορεί να σας μπουν ιδέες.

10. The Hunger Games (2012 – 2015)

hero_HungerGamesCatchingFire-2013-1

Ένα παιχνίδι επιβίωσης, το οποίο παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Οι παίκτες δεν έχουν επιλογή για το αν θα συμμετέχουν ή όχι, και νικητής μπορεί να είναι μόνο ένας. Οι “Αγώνες Πείνας” διεξάγονται κάθε χρόνο. Μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος αντιστέκεται, και αποφασίζει να επαναστατήσει. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Ε, δε μπορεί. Κάτι θα σας θυμίζει.

9. Children of Men (2006)

children1

Ο κόσμος δεν έχει μέλλον, γιατί οι γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά. Σε έναν κόσμο που έχει ξεγραμμένα τα πάντα, μία γυναίκα είναι επιτέλους έγκυος. Με τον κόσμο πλέον να μπορεί να ελπίζει, πρέπει να παρθεί μία απόφαση. Θα διασωθεί αυτή η γυναίκα, ή η ελπίδα θα χαθεί για πάντα; Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Διλήμματα, διλήμματα, διλήμματα.

8. Shaun of the Dead (2004)

shaunofthedead

Σε μία χώρα γεμάτη από ζόμπι, ένας άντρας με την παρέα του θα προσπαθήσουν να διασχίσουν τη χώρα, για να κερδίσει πίσω την αγαπημένη του. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Εμείς είμαστε ο “άντρας”. Η γεμάτη ζόμπι χώρα, η Ευρώπη. Η παλιά μας αγαπημένη, η θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη.

7. 30 Days of Night (2007)

1136507-30daysofnight_vampires_1_

Σε μία απομακρυσμένη πόλη στην Αλάσκα, η εποχή αλλάζει, και θα εγκλωβιστεί για 30 μέρες στο απόλυτο σκοτάδι. Όταν ο μήνας του σκότους ξεκινά, η πόλη κατακλύζεται από βαμπίρ. Οι πολίτες πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλον. Οι επιζήσαντες αποφασίζουν να παραμείνουν κρυμμένοι. Όταν το σχέδιο αυτό αποτυγχάνει, αποφασίζουν ν’ αντιδράσουν. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Μήπως αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς, απέναντι σε ότι βαμπίρ θέλει να μας πιει το αίμα; Μπορεί, αλλά στην ταινία οργανώθηκαν πρώτα.

6. 127 Hours (2010)

127HOURS_UNION_VFX_01

Ένας ορειβάτης, ξεκινάει μόνος του να εξερευνήσει ένα φαράγγι. Η επιλογή του αυτή τον οδηγεί στο να εγκλωβιστεί, και σιγά σιγά να αρχίσει να τα χάνει. Απελπισμένος προχωρά σε ακραία μέτρα για να μπορέσει να ζήσει και να ελευθερωθεί. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Ας υποθέσουμε ότι ο James Franco ενσαρκώνει εμάς, και ο εγκλωβισμός είναι η παρούσα κατάσταση. Στο τέλος ο Franco επιβιώνει, αλλά με ένα τίμημα που θα τον ακολουθεί για πάντα.

5. Good Night and Good Luck (2005)

good-night-and-good-luck_pic

Ένας δημοσιογράφος αποφασίζει με ρίσκο της καριέρας και της ζωής του να βγάλει στη φόρα όλα τα άπλυτα ενός γερουσιαστή, λόγω των απάνθρωπων πρακτικών και ιδεών του. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Αντίθετα από το τι υφίσταται, έτσι θα θέλαμε τους δημοσιογράφους μας. Υπάρχει και το αντίθετο. Δυστυχώς χάνεται.

4. V for Vendetta (2005)

V_For_Vendetta_kissthemgoodbye_net_2784

Σε ένα μελλοντικό Λονδίνο, ο κόσμος δεν μπορεί να αντιδράσει στο φασιστικό καθεστώς, καθώς ο φόβος κυριαρχεί. Μέχρι την στιγμή που ένας άνδρας έρχεται να διορθώσει τα σφάλματα του παρελθόντος του, και μαζί να δώσει στον λαό να καταλάβει ότι έχει πραγματική δύναμη στα χέρια του. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Μία ατάκα της ταινίας που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι, “Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται τις κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να φοβούνται τον λαό.”

3. Frost/Nixon (2008)

2008_frost_nixon_005

Μία σειρά από συνεντεύξεις μαζί με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Nixon, με σκοπό να αποκαλύψει τα πάντα για το σκάνδαλο του Watergate. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Η ελπίδα κάποια στιγμή οι δημοσιογράφοι να γίνουν κάπως έτσι.

2. The Party (1968)

party-03-g

Ένα τυπογραφικό λάθος, κάνει έναν κομπάρσο του Hollywood, αντί να απολυθεί, καλεσμένο σε ένα από τα δημοφιλέστερα πάρτι του χώρου. Οι κατάσταση ξεφεύγει, με εκείνον να μην ξέρει τι κάνει. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Άμα τα καλοσκεφτείτε, είμαστε λίγο σαν τον Peter Sellers, και η Ευρώπη είναι σαν το πάρτι.

1. The Mist (2007)

the-mist

Οι πολίτες μίας μικρής κωμόπολης εγκλωβίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ, όταν περίεργες δυνάμεις που κανείς στην αρχή δεν καταλαβαίνει καταλαμβάνουν την περιοχή. Χωρίς να μπορούν να βγουν πρέπει όλοι μαζί να βρουν λύση στο πρόβλημα και να βγουν από την δύσκολη κατάσταση. Και σε κλασσική γραφή του King, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όταν αρχίζουν ο καθένας να έχει την δική του άποψη και να προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις μεταξύ τους σχέση. Ο λόγος που μπήκε στη λίστα: Το σούπερ μάρκετ, η χώρα μας. Τα τέρατα που παραμονεύουν, οι “αντίπαλοι” μας στην παρούσα κατάσταση. Εμείς, οι εγκλωβισμένοι στο σούπερ μάρκετ.

Εμείς ένα έχουμε να προτείνουμε. Ψυχραιμία αδέρφια. Πάνω από όλα ψυχραιμία.

Διαβάστε περισσότερα για: