Top 10: Οι κατάσκοποι που αγαπήσαμε - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10: Οι κατάσκοποι που αγαπήσαμε

Top-10 | 8-6-2015 |

Με τη Melissa McCarthy να εισβάλει στις οθόνες ως Spy την ερχόμενη εβδομάδα, οι κατάσκοποι που πέρασαν από τον κινηματογράφο έχουν την τιμητική τους. Στο σημερινό Top-10 παρουσιάζουμε δέκα μυστικούς πράκτορες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο σινεμά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ήταν αρχικά δημιουργήματα συγγραφέων για κατασκοπικά μυθιστορήματα: οι κατάσκοποι άλλωστε κουβαλούν πάνω τους τη νοσταλγία της παλιάς εποχής και δύσκολα «γεννιούνται» απευθείας για τον κινηματογράφο. Και φυσικά, όπως θα δείτε παρακάτω, δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση.

angelina-jolie-salt-0710-614px

10. Angelina Jolie  – (Evelyn Salt) Salt
Η πράκτορας Salt αρχικά έμελλε να είναι άνδρας και μάλιστα για τον ρόλο προοριζόταν ο Tom Cruise. Η Angelina Jolie όμως κάνει εξαιρετική δουλειά και δημιουργεί μια από τι καλύτερες action heroines που έχουμε δει. Δράση, ξύλο, γρήγοροι ρυθμοί –τι άλλο να ζητήσεις; Κρίμα που δεν είδαμε περισσότερα εν είδει franchise, ειδικά όταν άλλες κι άλλες ταινίες αποκτούν αχρείαστες συνέχειες.

Bridget von Hammersmark

9. Diane Kruger – (Bridget von Hammersmark) Inglourious Basterds
Στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Bridget von Hammersmark συνδυάζει τις υποκριτικές της ικανότητες με τον πατριωτισμό της και γίνεται η κατάσκοπος που θα βοηθήσει τους Βρετανούς να ρίξουν το Γ’ Ράιχ με την Επιχείρηση Kino. Κλασική ηρωίδα του Ταραντίνο, που την ενσαρκώνει η Diane Kruger, και αποδεικνύει πως είχε περισσότερα κότσια από πολλούς άνδρες εκείνη την εποχή.

Austin Powers

8. Mike Myers  – (Austin Powers)
Τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψουν τον Austin Powers! Το μεσαίο του όνομα είναι –κυριολεκτικά– Κίνδυνος! Είναι ο μοναδικός από τη λίστα που έχει ταξιδέψει στον χρόνο, ενώ η ευκολία με την οποία έριχνε γυναίκες στα ‘60s τον ακολούθησε άνετα και στα ‘90s! Απολαυστική σειρά παρωδίας των κατασκοπικών ταινιών, ο Austin Powers του Mike Myers είναι ο κατάσκοπος που τελικά θα θέλαμε να γνωρίσουμε περισσότερο από κοντά!

MrMrsSmith

7. Brad Pitt & Angelina Jolie  – (John and Jane Smith) Mr. & Mrs. Smith
Αδιαμφησβήτητα το πιο θανάσιμο ζευγάρι κατασκόπων, ο John και η Jane Smith, βάζουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα πάνω από τα συζυγικά. Κακά τα ψέματα, η ταινία ήταν πολύ ευχάριστη, ο λόγος όμως που θα μείνει στην ιστορία είναι το ότι αποτέλεσε την πρώτη γνωριμία των Brad Pitt & Angelina Jolie (δεύτερη φορά στη λίστα) που στη συνέχεια έγιναν ζευγάρι.

TheRock

6. Sean Connery  – (John Mason) The Rock
Ο John Mason δεν είναι από τους πρώτους κατασκόπους που μας έρχονται στο μυαλό, αν και θα έπρεπε να τον υπολογίζουμε πιο πολύ: είναι ο μόνος που δραπέτευσε από το Αλκατράζ, αλλά πολύ περισσότερο, είχε υποκλέψει μικροφίλμ αμερικάνικων υπηρεσιών με μυστικά όπως τον πραγματικό δολοφόνο του J. F. Kennedy. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι, λόγω του Sean Connery που υποδύεται και τους δύο χαρακτήρες, ο John Mason είναι στην πραγματικότητα ο James Bond ύστερα από μερικά χρόνια!

three-days-of-the-condor-DI

5. Robert Redford – (Joe “Condor” Turner) Three Days of the Condor
Ο Joe Turner είναι ένας κατάσκοπος «γραφείου» της CIA, αλλά αναγκάζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του όταν φαίνεται πως η ίδια η Υπηρεσία του τον κυνηγά. Χωρίς να ξέρει ποιον να εμπιστευτεί, ο Joe Turner (Robert Redford) και ο Sydney Pollack προσφέρουν 2 αγωνιώδεις ώρες σε μια κλασική κατασκοπική ταινία «παλαιάς κοπής» που διατηρεί το σασπένς και την φρεσκάδα της ακόμα και σήμερα.

JackRyanHarrisonFord

4. Harrison Ford – (Jack Ryan) Patriot Games & Clear and Present Danger
Απόλυτα Αμερικανός ήρωας και πατριώτης, ο Jack Ryan δεν είναι άλλος από τον Harrison Ford. Κι άλλοι τον έχουν υποδυθεί (πιο πρόσφατα ο Chris Pine), όμως ο Ford είναι αυτός που πάντα θα μας έρχεται στο μυαλό. Ικανότατος, αλλά πάνω από όλα ταγμένος στο καθήκον του, αρκούν οι κινηματογραφικές μεταφορές των Patriot Games και Clear and Present Danger για να τον βάλουν στη λίστα μας!

MissionImpossible4

3. Tom Cruise – (Ethan Hunt) Mission: Impossible
Η κλασική σειρά του ’60 είναι πλέον παρελθόν: Ο Tom Cruise έκανε ένα από τα πρώτα και πιο επιτυχημένα reboot στην ιστορία των κατασκοπικών ηρώων και έκανε τον Ethan Hunt έναν ήρωα που θα κάνει τα πάντα, όσο επικίνδυνη κι αν είναι η αποστολή! Το εξαιρετικό πρώτο φιλμ του 1996 θέτει πολύ σωστά τις βάσεις για την αρχή της ιστορίας του Hunt, το οποίο δημιούργησε ένα ικανοποιητικότατο franchise που δεν σταματά, παρότι ο Cruise έχει πατήσει τα –ήντα!

JasonBourne

2. Matt Damon – (Jason Bourne) The Bourne Identity
Ο Jason Bourne είναι ψηλά στη λίστα των κατασκόπων, αν και ο ίδιος δεν ξέρει ποιος είναι! Αυτό όμως τον κάνει ακόμα πιο θανάσιμα επικίνδυνο: δεν έχει τίποτα να χάσει! Εισάγοντας σκηνές δράσης και συμπλοκής σε φρενήρη ρυθμό που δεν είχαμε ξαναδεί στο spy genre, ο Matt Damon έγινε το πιο διάσημο όνομα κατασκόπου τη δεκαετία των ‘00s. Και δεν τελείωσε με την πρώτη τριλογία: τον περιμένουμε όπως όλα δείχνουν να επιστρέψει το 2016!

JamesBond

1. Agent 007: James Bond
Παραδεχτείτε ότι δεν εκπλαγήκατε: ο πιο διάσημος κατάσκοπος όλων των εποχών δεν μπορεί παρά να είναι ο Bond –o James Bond! Με τα μαραφέτια του, τα Bond girls και τα κλασικά αλλά γρήγορα αυτοκίνητά του, ο 007 μπορεί να έχει αλλάξει πολλά πρόσωπα, αλλά σίγουρα όλοι τον αναγνωρίζουμε από το μοναδικό του στυλ. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του είναι πλέον συνώνυμο του κατασκόπου. Ομολογουμένως, οι καλύτερες στιγμές του είναι αυτές του Sean Connery, του Daniel Craig και του Roger Moore, ο καθένας μας πάντως μπορεί να έχει τη δική του προτίμηση ανάμεσα από 24 ταινίες. Ή 25, αν μετρήσουμε και το επερχόμενο Spectre!

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,