Top 10 - Οι καλύτερες πατρικές φιγούρες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Top 10 – Οι καλύτερες πατρικές φιγούρες

Top-10 | 22-6-2015 |

Χτες ήταν η γιορτή του πατέρα. Διότι τα παιδιά δεν έχουν μόνο μαμάδες. Έχουν και μπαμπάδες. Και το σινεμά φροντίζει να μας θυμίσει ότι υπάρχουν παραδείγματα πατεράδων που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω για να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους.

Στη λίστα που ακολουθεί διαλέξαμε 10 πατεράδες, που θα ευχόμασταν να γίνουμε.

10. Leon, the Professional (1994) – Leon – Jean Reno

the-professional

Δεν είναι ο πατέρας της μικρής Matilda (Natalie Portman), αλλά είναι ο πατέρας που ποτέ δεν είχε. Σε μία σχέση που δημιουργήθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες, ο Leon συμπεριφέρεται σαν πατέρας, μαθαίνοντας στην “κόρη” του, τη ζωή και τη “δουλειά”. Και εκείνη σαν καλή “κόρη” προσφέρει στον Leon, όσο ένα παιδί μπορεί να προσφέρει στον πατέρα του. Η πιο αξιοπερίεργη προσθήκη της λίστας.

9. Το Κυνήγι της Ευτυχίας (2006) – Chris Gardner – Will Smith

2006FALP_PH_DF-09989

Από την απόλυτη εξαθλίωση, στην δημιουργία μίας καλής ζωής για εκείνον και τον γιο του. Ο Will Smith ενσαρκώνει τον πραγματικό Chris Gardner, έναν πατέρα που το μόνο πράγμα που τον κράτησε ζωντανό ήταν η αγάπη για τον γιο του. Τουλάχιστον σε αυτή την ταινία ο Jaden Smith ήταν υποφερτός. Πράγμα το οποίο δεν ισχύει για την μετέπειτα πορεία του. Ναι, για το After Earth λέμε.

8. Η Αρπαγή (2008) – Bryan Mills – Liam Nesson

taken2v2

Φίλε απαγωγέα: Πριν διαπράξεις οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια που αφορά την αρπαγή κάποιου παιδιού, φρόντισε να μάθεις ποιος είναι ο πατέρας. Γιατί, αν σου τύχει μία περίπτωση όπως αυτή του Liam Nesson, στο απόλυτα επιτυχημένο “Taken”, τότε λυπάμαι που σου το λέω, αλλά ατύχησες.

7. Η κα Ντάουτφαϊρ (1993) – Daniel Hillard – Robin Williams

mrs-doubtfire

Όταν αγαπάς τα παιδιά σου υπερβολικά, αλλά η γυναίκα σου ζητάει διαζύγιο γιατί σε θεωρεί ακατάλληλο για πατέρα, το μόνο πράγμα που μπορεί να σε οπλίσει είναι η αγάπη σου για αυτά. Και η λύση για να τα βλέπεις; Να μεταμορφωθείς σε υπηρέτρια και να πιάσεις δουλειά στο σπίτι τους. Εξαιρετικός Robin Williams. Όπως πάντα άλλωστε.

6. John Q (2002) – John Quincy Archibald – Denzel Washington

78cf72d1d9f4

Όταν ένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να βάλει το παιδί σου στις λίστες για μεταμόσχευση, και εσύ αποφασίζεις να κάνεις κατάληψη σε ένα νοσοκομείο για να το καταφέρεις, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό, αποφασίζεις να δώσεις ο ίδιος την καρδιά σου, προκειμένου να σωθεί ο γιος σου. Ένας ρόλος που θα έπρεπε να οδηγήσει τον Washington, στις υποψηφιότητες, αν όχι και στο Oscar.

5. Κράμερ εναντίον Κράμερ (1979) – Ted Kramer – Dustin Hoffman

fhd979KVK_Dustin_Hoffman_023

Μπορεί ο συγκεκριμένος πατέρας, να άργησε να καταλάβει τι εστί ο ρόλος του, αλλά όταν το έμαθε αποφάσισε να γίνει ο καλύτερος πατέρας για το παιδί του. Σε μία ταινία, που όλοι έχουν δίκιο, σαν παλιά, καλή αρχαία τραγωδία, στο τέλος της ταινίας θες αυτός ο πατέρας να δικαιωθεί. Η ταινία κατάφερε να κερδίσει 5 Oscar: Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Α’ Ανδρικού για τον Hoffman, και B’ Γυναικείου για τη Meryl Streep.

4. Σκιές και Σιωπή (1962) – Atticus Finch – Gregory Peck

to-kill-a-mockingbird

Το “To Kill a Mockingbird” πέρα από μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, είναι και μία ταινία για το αντίκτυπο της πατρότητας. Ο Peck ερμηνεύει τον ρόλο που του χάρισε το Oscar, και εμείς βλέπουμε το πως ένας ηρωικός πατέρας μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για τα παιδιά του, αλλά και για την κοινωνία.

3. Ψάχνοντας τον Νέμο (2003) – Marlin – Albert Brooks

Finding_nemo_marlin_nemo

Όταν ένας δύτης παίρνει τον γιο του από τον ύφαλο, ο Marlin ξεκινάει ένα ταξίδι σε όλο τον ωκεανό, για να τον βρει. Το μόνο που θα σας θυμίσω είναι μία ατάκα, στην σκηνή που τα ζώα μοιράζονται την ιστορία του: “Αυτός είναι υπεύθυνος πατέρας, αν θέλετε τη γνώμη μου”. Εξαιρετικός.

2. Η ζωή είναι ωραία (1997) – Guido – Roberto Benigni

1340710787_sshot-5

O Guido με τον γιο του είναι αιχμάλωτοι του ολοκαυτώματος. Για να προστατέψει τον γιο του από τον τρόμο των Γερμανών, χρησιμοποιεί το θάρρος και το χιούμορ του, για να διαφυλάξει την ευαίσθητη ψυχή του παιδιού του. Και oscar για τον Benigni, για έναν από τους σημαντικότερους πατεράδες του κινηματογράφου.

1. Η Ομίχλη (2007) – David Drayton – Thomas Jane

The-Mist

Ναι, σας ακούω ήδη να με βρίζετε. Αλλά για όποιον έχει δει αυτή την ταινία, (και θα αποφύγω τα spoilers) σίγουρα η τραγικότητα του πατέρα θα τον έχει αγγίξει. Για την τελική ενέργεια του, δεν χρειάζεται μόνο θάρρος. Αλλά και ένα χαρακτηριστικό όργανο του αναπαραγωγικού συστήματος.

Να αγαπάτε τους μπαμπάδες σας.