Το θρυλικό "Jaws" έγινε 40 και συμπυκνώθηκε σε 3 λεπτά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Το θρυλικό “Jaws” έγινε 40 και συμπυκνώθηκε σε 3 λεπτά

Ειδήσεις | 20-6-2015 |

Eμείς εδώ, σαν καλοί και άξιοι cinefreaks, έχουμε δει και ξαναδεί την ιστορική ταινία του Steven Spielberg “Jaws” ή αλλιώς “Τα σαγόνια του καρχαρία”.  Σήμερα λοιπόν, η ταινία αυτή έχει την τεσσαρακοστή επέτειό της (έκανε πρεμιέρα στις 20/6/1975).

Το “Jaws” αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας, καθώς μαζί με το “Star Wars” ήταν από τα πρώτα φιλμ που εδραίωσαν στο Hollywood το θεσμό του “καλοκαιρινού blockbuster”. Μέχρι τότε, όλες οι μεγάλες παραγωγές έβγαιναν Χριστούγεννα ή κατά το Μάρτη. Τα “σαγόνια του καρχαρία” έκαναν πρεμιέρα κατακαλόκαιρο σε 409 αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, δηλαδή 44 περισσότερες από το “The Godfather” (1972). Το αξιοπερίεργο όμως δεν είναι αυτό, αλλά η διάρκεια παραμονής του “Jaws” στις αίθουσες. Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια ταινία προβαλλόταν για μήνες και όσο περνούσε ο καιρός, τόσο αυξάνονταν οι αίθουσες που την προέβαλλαν, αγγίζοντας τις 954 στην 59η μέρα προβολών!

Τα κέρδη έφτασαν τα $ 100.000.000, ενώ η Universal, ο Spielberg κι οι υπόλοιποι παραγωγοί, ανάσαναν ανακουφισμένοι που η ταινία έβγαλε τα λεφτά της. Κι αυτό γιατί, κατά την προετοιμασία, το budget της ταινίας είχε διπλασιαστεί στα $ 7.000.000, οι μέρες των γυρισμάτων είχαν φτάσει τις 159 αντί για τις 55 που είχαν όλοι προγραμματίσει αρχικά και το στούντιο ήδη μετρούσε ζημία.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις όλη την ταινία μέσα σε τρία μόλις λεπτά, χάρη στη δουλειά ενός φανατικού οπαδού της, με αφορμή τα 40 χρόνια από την πρεμιέρα της.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6OhJoVVU-kc]