To μήνυμα του σκηνοθέτη Νικόλα Ανδρουλάκη για το δημοψήφισμα: Οι καλλιτέχνες γράψτε, τραγουδήστε, κινηματογραφείστε υλικό, εκφραστείτε! - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

To μήνυμα του σκηνοθέτη Νικόλα Ανδρουλάκη για το δημοψήφισμα: Οι καλλιτέχνες γράψτε, τραγουδήστε, κινηματογραφείστε υλικό, εκφραστείτε!

Απόψεις, Ειδήσεις | 30-6-2015 |

Όπως σας είπαμε ήδη εδώ και εδώ, έχουμε όπως όλοι αποδιοργανωθεί με τις εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και διάθεση να κάνουμε την δουλειά που κάνουμε και πολλοί από μας το βρίσκουμε ανούσιο. Ωστόσο μετά από κουβέντα που κάναμε αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε την κινηματογραφική επικαιρότητα αλλά να καλύπτουμε σκεπτόμενα, υπεύθυνα, αληθινά, μη διχαστικά, αλλά κυρίως καλλιτεχνικά την πολιτική επικαιρότητα των ημερών. Σε αυτό το κλίμα θα θέλαμε να δείτε την ταινία μικρού μήκους του Νικόλα Ανδρουλάκη με ένα κλικ εδώ, αν δε το έχετε κάνει ήδη, και μετά να διαβάσετε το σχόλιο του δημιουργού παρακάτω μετά την εκπληκτική ανταπόκριση που είχε η ταινία:

” Τρεις μήνες μετά. Το κείμενο που έγραψα σε μία νύχτα. Το βίντεο που γυρίσαμε σε ένα μεσημέρι. Με ανθρώπους που κέρασαν το μεράκι και το ταλέντο τους. Άνθρωποι εντελώς διαφορετικών πεποιθήσεων και ψυχοσύνθεσης ενώθηκαν. Έτσι για το γαμώτο. Επειδή τους έπεισα ότι αξίζει. Και σχεδόν 1.000.000 θεατές από την Ελλάδα κι όλη την Ευρώπη το είδαν ήδη. Και το σχολίασαν και το εκθείασαν και το έκριναν και το διέδωσαν και το «έκλεψαν» και το κατέβασαν και το ανέβασαν στις σελίδες και τα προφίλ και τα σάιτ και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι κι ονοματεπώνυμοι, μικροί και μεγάλοι, στωικοί και κάφροι. Ασχολήθηκαν. Γιατί ανήκει σε όσους γουστάρουν και πιστεύουν ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε από την αρχή, μέσα στη βουή και τον πανικό, μια Ευρώπη των πολιτών.

Κι έτσι άρχισε η κοινότητα του #‎Eurowhisper‬ Αργά και σταθερά. Σχεδόν δειλά. Γιατί όσοι μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι με δύναμη κι ουσία νομίζετε ότι δεν αξίζει. Κι όσοι καταλαβαίνετε πόσο αξίζει νομίζετε ότι δεν μπορείτε. Κι όμως. Οι θεσμοί κι οι τρόικες κι οι κυβερνήσεις αποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως δίχως ουσιαστική κι ομαδική έκφραση λόγου και απόψεων απευθείας από τους πολίτες της Ευρώπης, η ήπειρος που λέμε όλοι μας Πατρίδα, είναι καταδικασμένη να αλληλοσπαραχτεί από μισαλλοδοξία κι απληστία ή απόγνωση. Μην κωλώνετε! Μη βαριέστε! Μην είστε μαλάκες! Μην οδηγηθούμε σε εμφύλια σύγκρουση για το δίλημμα Πίτσα, μπύρα, μπάλα ή Πούτσα, μπάλα και καράτε».

Το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι ούτε αρχή ούτε τέλος. Είναι μια αιφνίδια κίνηση τακτικής και συμβολισμού της κυβέρνησης για τους δανειστές. Ψηφίστε ό,τι λέει το ένστικτό μας. Ούτως ή άλλως είναι πλέον σαφές ότι κάθε απόφαση οδηγεί σε νέα ερωτήματα και διαπραγματεύσεις κι αδιέξοδα ή ελπίδες. Στο «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» ελάτε να χτίσουμε μια ρημάδα ανεμόσκαλα!

Μπορείτε όλοι να βοηθήσετε στην ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που νομίζουν ότι είμαστε αντίπαλοι. Οι καλλιτέχνες γράψτε, τραγουδήστε, κινηματογραφίστε υλικό, εκφραστείτε! Κι ας μη λάβετε έσοδα ή βραβεία για το μόχθο σας. Οι δημοσιογράφοι ελάτε σε επαφή με κοινότητες του εξωτερικού, αναμεταδώστε αυτό που νιώθετε κι όχι αυτό που «πουλάει». Οι ακτιβιστές φυτέψτε σπόρους αντί για δέντρα. Οι ταξιτζήδες κι οι καφετζήδες κι οι κρεοπώλες κι οι αεροσυνοδοί κι οι μεταφράστριες κι οι σερβιτόροι κι οι πόρνες κι οι παπάδες κι οι βαρκάρηδες κι οι ξενοδόχοι κι οι ξεναγοί κι οι χειρουργοί κι οι φοιτητές κι οι ασφαλιστές κι οι πράκτορες κι οι μικροπωλητές, μιλήστε απευθείας με τους «Ξένους» του Αλμπέρ Καμί. Χωρίς κουτοπονηριά. Χωρίς μιζέρια. Χωρίς να θέλετε να τους ξεγελάσετε ή να τους καταδικάσετε. Μοιραστείτε την αλήθεια του λαού μας. Με τα άδικα και τα δίκια μας. Ίσως έχουμε περισσότερα κοινά όνειρα με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας.

Ας μην είναι πόλεμος η ερχόμενη Κυριακή. Ας είναι ένα ακόμη ξυπνητήρι. Μια αφορμή. Για να ψάξουμε και να προωθήσουμε την ουσία. Ναι ρε, από την κακομοίρα την υπέροχη την αυτοκαταστροφική τη σουρεαλιστική την Ελλαδίτσα μπορεί κάτι να ξεκινήσει. Αλλά με τους πολίτες της Ευρώπης συμμάχους. Γιατί είμαστε όλοι το ίδιο. Και μας χρειαζόμαστε. Κι αν τα βαμπίρ μας θέλουν κανίβαλους, μη γίνουμε ρε γαμώ την τρέλα μου! Δε μας αξίζει αυτή η μοίρα. Στόμα με στόμα, ψίθυρο με ψίθυρο. Με αγάπη. Με ταπεινότητα. Ειρηνικά. Γαμήστε τους. Σε περίπτωση που δεν πεθάνουμε. “

Διαβάστε περισσότερα για: