Θα είναι το Son of Saul το επόμενο Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας; - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Θα είναι το Son of Saul το επόμενο Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας;

Ειδήσεις | 12-6-2015 |

Είναι ακόμη πολύ νωρίς, μόλις Ιούνιος… Κι όμως το φαβορί για την ξενόγλωσση ταινία υπάρχει ήδη και δεν είναι άλλο από το Son of Saul, η Ουγγρική ταινία για το ολοκαύτωμα που εντυπωσίασε το Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.

Η ταινία του László Nemes ήταν μια ταινία ντεμπούτο, όντας η μόνη τέτοια ταινία από νέο σκηνοθέτη στο διαγωνιστικό και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους περισσότερους στο Φεστιβάλ. Η ταινία πήρε διανομή στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το θέμα της μας πάει στο 1944 και στο Άουσβιτς, όπου κάποιοι από τους Εβραίους που βρίσκονται εκεί, χρησιμοποιούνται για λίγους μήνες, πριν θανατωθούν και οι ίδιοι σε μια ειδική ομάδα που βοηθά στις μαζικές εκτελέσεις. Σε αυτήν την ομάδα ανήκει και ο Saul, κάτι που του δίνει πιο ανθρώπινες συνθήκες, μια άμεση επαφή με ανωτέρους, ένα Χ στο πίσω μέρος των ρούχων του για να ξεχωρίζει καθώς και το βαρύ καθήκον να καθαρίζει τον θάλαμο αερίων από τα γυμνά πτώματα. Οι Ναζί, δεν αναφέρονται στα πτώματα σαν να είναι άνθρωποι. Είναι “κομμάτια” όπως τα λένε και οι άλλοι Εβραίοι σαν τον Saul που τους μεταφέρουν, θα πρέπει αυστηρά να μεταφέρουν ένα κομμάτι ο ένας κάθε φορά. Δείτε τι γράψαμε για τον Son of Saul από τις Κάννες. 

Τo Son of Saul ήταν λοιπόν μετά από όλα αυτά η πρώτη ταινία που είναι στις υποψηφιότητες για Oscar καθώς η Ουγγαρία την επέλεξε ήδη να την εκπροσωπήσει. Αν και η κούρσα έχει ακόμη πολύ δρόμο, η Ουγγρική υποψηφιότητα είναι πολύ ισχυρή και λογικά θα είναι τουλάχιστον εκ των πέντε που θα είναι υποψήφιες.