Sense 8: Η σειρά των Wachowski (Cloud Atlas, Matrix, V for Vendetta) που θα σε καθηλώσει - Επεισόδια 1-4 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Sense 8: Η σειρά των Wachowski (Cloud Atlas, Matrix, V for Vendetta) που θα σε καθηλώσει – Επεισόδια 1-4

TV | 7-6-2015 |

Μία σειρά σε 8 εκδοχές από τα αδέρφια Wachowski που μετά το Cloud Atlas συνεργάζονται με το Netflix για να κάνουν μία σειρά που ακολουθεί τα βήματα του Cloud Atlas και των τελευταίων προβληματισμών τους για την κοινωνία, την καταπίεση αλλά φυσικά και την επιστημονική φαντασία. Οι δημιουργοί της τριλογίας του Matrix και του V for Vendetta (ok μόνο το σενάριο έγραψαν εκεί αλλά πρακτικά ήταν δική τους ταινία), είπαν να κάνουν τηλεόραση επέλεξαν το σαρωτικό Netflix και ένα θέμα που είναι σίγουρα μοναδικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

8 άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη ενώνονται με κάποιους μυστήριους δεσμούς μέσω μιας γυναίκας που τους “γέννησε” ή καλύτερα τους έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Ο καθένας μπορεί να αισθανθεί τον άλλον και το τι νιώθει, ενώ μπορεί ακόμη και να γίνει ο άλλος για λίγο. Ποιοι είναι αυτοί;

Screenshot-from-2015-06-06-155005-e1433619649947

1. Will Gorski, κάτοικος Σικάγο και αστυνομικός που τον κατατρώει μια ανθρωποκτονία που δεν έλυσε ποτέ
2. Riley Blue, (γεννημένη σαν Gunnarsdóttir), μιας μυστηριώδης γυναίκα που κατάγεται από την Ισλανδία και μένει πλέον στο Λονδίνο για να ξεφύγει από το παρελθόν της.
3. Capheus, οδηγός και ιδιοκτήτης λεωφορείου με το όνομα Van Damm στο Nairobi της Κένυας. Η μητέρα του πάσχει από AIDS και εκείνος προσπαθεί να την βοηθήσει βρίσκοντας φάρμακα.
4. Sun Bak, μία επιχειρηματίας στην Seoul της Νότιας Κορέας με μεγάλη εμπειρία στο kick boxing.
5. Lito Rodriguez, Ισπανός ηθοποιός που μένει στο Μεξικό και είναι κρυφά gay.
6. Kala, μία Ινδή πιστή στον Ινδουισμό γυναίκα που ζει στην Βομβάη και έχει λογοδοθεί να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπά
7. Wolfgang Bogdanow, ένας κλειδαράς στο Βερολίνο που ασχολείται με κλοπές και έχει παιδικά τραύματα με τον πατέρα του
8. Nomi Marks μία λεσβία τρανσέξουαλ στο San Francisco που διατηρεί πολιτικό blog μιλώντας και για τα δικαιώματα των queer ατόμων ενώ είναι ταυτόχρονα hacker

Screenshot-from-2015-06-06-153740-e1433619783616

Σε αυτές τις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες προστίθεται και ο Jonas, ένα μέλος group κάποιων παλιών “Sensates” που ήξερε και την δημιουργό τους και προσπαθεί να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους και τους εχθρούς τους.

Το Sense 8 μετά τα 4 πρώτα του επεισόδια που είδαμε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα σειρά για πολλούς και εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους. Πρώτον και σημαντικότερο, το σενάριό του και όλα τα υπερφυσικά και πνευματικά που αυτό αγγίζει. Οι Wachowski στο sci-fi κομμάτι του θέματος φαίνεται να έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με μια μυθολογία που αν συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο όμορφα και γρήγορα σε όλη την σεζόν, αγγίζει τη μυθολογία άλλων δημιουργιών των δημιουργών που μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό.

Sense8-cast

Όμως το sci-fi στοιχείο, φαίνεται να μην είναι το κεντρικό στην όλη ιστορία, αλλά αυτό που υποβοηθάει για να έχουμε δράση και ακόμα παραπάνω συναισθήματα. Κι αυτό γιατί το κύριο στοιχείο είναι η δραματουργία με τους 8 χαρακτήρες των Wachowski να είναι προσεκτικά επιλεγμένοι και γραμμένοι, έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικοί, αλλά ταυτόχρονα και πολύ πολύ ενδιαφέροντες. Σχεδόν όλοι τους μυρίζουν από πολύ μακριά Wachowski, καθώς οι επιρροές των δύο αδερφών από προηγούμενες τους δουλειές είναι πολύ μεγάλες. Η όλη ιστορία θυμίζει τους καταπιεσμένους χαρακτήρες του Cloud Atlas, την σημαντικότερη πηγή έμπνευσης για το Sense 8, ενώ κύριο στοιχείο της υπόθεσης είναι η καταπίεση από την κοινωνία και τις δομές της, είτε αυτές είναι η μη ανεκτικότητα στο διαφορετικό, είτε η οικογένεια, είτε οι παραδόσεις, είτε το παρελθόν που στοιχειώνει. Σε όλες τις περιπτώσεις κάτι τρώει τους χαρακτήρες και είναι αυτό που θα τους δημιουργήσει προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιοι από τους άλλους 8 εαυτούς τους να επέμβουν για να βοηθήσουν.

α

Η ιστορία του Sense 8 έχει σίγουρα βαθιά αυτοβιογραφικά στοιχεία των δύο αδερφών. Για όσους δε το ξέρετε μέχρι πριν λίγα χρόνια τα αδέρφια Wachowski ήταν οι Andy και Larry Wachowski. Όμως πλέον εδώ και κάποιο καιρό ο Larry έκανε αλλαγή φύλου και είναι η Lana Wachowski. Δύο (τουλάχιστον) από τους χαρακτήρες είναι σε ομοφυλοφιλικές σχέσεις και μάλιστα ο ένας θα μπορούσε να είναι η Lana Wachowski, αυτοπροσώπως, με την ιστορία της Nomi Marks να είναι μία υπέροχη και να θυμίζει σε κάποια σημεία και πάλι παλιούς καλούς Wachowski και συγκεκριμένα την υπέροχη σκηνή που είχαμε δει στο V for Vendetta με την Valerie.

To Sense 8 είναι σίγουρα μία από τις σειρές που τουλάχιστον αν κρίνουμε από τα 4 επεισόδια της αξίζει σίγουρα κάποιος να την δει. Με κινηματογραφική δομή και σκηνοθεσία, καλό σενάριο, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πλήρη μυθοπλασία, αλλά ακόμα και χιούμορ μοιάζει η ιδανική σειρά για το καλοκαίρι. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την υπέροχη μουσική επένδυση, που στις δυνατές σκηνές προσθέτει αγωνία και σε δύο τρεις τρυφερές σκηνές προσφέρει τρομερές συναισθηματικά σκηνές. Αποκορύφωμα το κλείσιμο του τέταρτου επεισοδίου με τους οχτώ να τραγουδάνε “What’s going on” από 4 Non Blondes.

Στα αρνητικά της σειράς ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει. Ενώ οι 8 βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές χώρες, και μόνο 3 από αυτούς μιλάνε στην πραγματικότητα Αγγλικά, σε μας παρουσιάζονται σαν να μιλάνε όλοι Αγγλικά. Πράγμα βέβαια συνηθισμένο για σειρά, ακόμα και αν είναι Netflix. Εκεί που ενοχλεί το γεγονός αυτό όμως είναι όταν χαρακτήρες που σε όλο το υπόλοιπο επεισόδιο τους ακούς να μιλάνε Αγγλικά, ξαφνικά όταν συναντούν τους άλλους της οχτάδας, μιλάει ξαφνικά ο καθένας την γλώσσα του, είτε είναι Ισπανικά, είτε Κορεάτικα, είτε Σουαχίλι.

H πρώτη σεζόν της σειρά αποτελείται από 12 επεισόδια και όλα έχουν βγει online ήδη από το Netflix. Στην Ελλάδα βέβαια Netflix δεν υπάρχει, όμως κάπως νομίζω θα βρείτε να τα δείτε. Τις επόμενες μέρες η κριτική μας και για τα υπόλοιπα επεισόδια του Sense 8.