Sense 8 - Επεισόδια 5-8 - Το έπος φαντασίας των Wachowski συνεχίζεται απολαυστικά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Sense 8 – Επεισόδια 5-8 – Το έπος φαντασίας των Wachowski συνεχίζεται απολαυστικά

TV | 10-6-2015 |

Μετά τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του Sense 8 που είδαμε, βγάλαμε την ετυμηγορία ότι θα πρέπει να αρχίσετε την σειρά και να της δώσετε σίγουρα μια ευκαιρία καθώς πρόκειται για μία από τις πιο καλές και πρωτότυπες σειρές επιστημονικής φαντασίας με πολλά δραματουργικά χαρακτηριστικά που την κάνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Συνεχίζοντας να βλέπουμε λοιπόν την σειρά στο Netflix, μένουμε στην θέση μας βάζοντας όμως και μερικά αστεράκια. Ας δούμε λοιπόν τι είδαμε στα επεισόδια 5-8 της σειράς (που έχει στην πρώτη της σεζόν 12 επεισόδια).

Δείτε τα πάντα που γράφουμε για το Sense 8 στην σελίδα του TvFreaks για την σειρά.

Screenshot from 2015-06-07 16:45:47

Το Sense 8 είπαμε είναι σαν να βλέπεις ταινία των Wachowski. Καλή η κακή? Σαν το Matrix και το Cloud Atlas ή σαν το Jupiter Ascending. Ο καθένας θα πει την δική του γνώμη. Προσωπικά το Sense 8 μου θυμίζει έντονα το Cloud Atlas. Αγγίζει περίπου τα ίδια φιλοσοφικά θέματα, δεν είναι βέβαια το ίδιο περίπλοκο, είναι όμως και πέρα από τις ομοιότητες και τις διαφορές σαν ταινία. Πρώτον όσο αφορά την συνέχεια της ιστορίας που δεν πολυλογαριάζει την δομή των επεισοδίων και δεύτερο στο μέγεθος της παραγωγής. Πλέον το Netflix δεν κάνει απλά καλές σειρές, αλλά περνά τις σειρές σε ένα επίπεδο που δημιουργοί σαν τους Wachowski μπορούν να πουν μια ιστορία με ένα τρόπο που θυμίζει τηλεόραση, θυμίζει σινεμά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο, έχει μια ιδιαίτερη δομή και αυτή συνοδεύεται από κάποια εντυπωσιακά και σίγουρα πολυδάπανα γυρίσματα και πολύ καλό μοντάζ.

Αναφέρομαι φυσικά σε κάποιες πολύ όμορφες σκηνές κατά την διάρκεια της επικοινωνίας των Sensates μεταξύ τους. Είπαμε και στο κείμενο για τα επεισόδια 1-4, για την πολύ όμορφη σκηνή με το τραγούδι What’s Going On, που είναι και ο τίτλος του 4ου επεισοδίου. Όχι τόσο έντονες, αλλά παρόμοιες στιγμές επαναλαμβάνονται και στα επεισόδια 5-8, κυρίως όμως έχουμε την επικοινωνία των Sensates με τον έναν να βρίσκεται στο μέρος που βρίσκεται ο άλλος και αντίστροφα, μέσα σε μία σκηνή, όπου φαντάζομαι πως στην πραγματικότητα έχει γυριστεί δύο φορές, σε δύο διαφορετικά μέρη του κόσμου, με το μοντάζ να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά για να μας δώσει αυτή την ψευδαίσθηση.

Screenshot from 2015-06-07 15:32:41

Η ιδιαιτερότητα της σειράς συνεχίζεται και στο ότι έχουμε πρακτικά να κάνουμε με 8 διαφορετικές σειρές, που απλά κάπως μαγικά ενώνονται. Το καλογραμμένο σενάριο εκμεταλλεύεται στην εντέλεια το γεγονός αυτό, αν και σε κάποιες περιπτώσεις το ότι οι sensates επικοινωνούν όταν έχουν κάτι κοινό να πουν και να κάνουν, μοιάζει επιτηδευμένο και σίγουρα είναι μέχρι στιγμής ανεξήγητο από την σειρά. Βέβαια αρκετά πράγματα εξηγούνται όσο περνάνε τα επεισόδια, οπότε ίσως αυτό να είναι και ένα από αυτά στην συνέχεια.

Πηγαίνοντας στους 8 χαρακτήρες της σειράς, παρατηρούμε ότι κάποιοι έχουν σίγουρα μεγαλύτερο βάρος από κάποιους άλλους σε αυτά τα πρώτα 8 επεισόδια. Κάποιοι βέβαια, δεν έχουν επικοινωνήσει με τους άλλους, αλλά μόνο με κάποιους και η ιστορίες τους είναι λιγότερο συνδεδεμένες με την κεντρική ιστορία. Σε αυτούς τους χαρακτήρες ανήκουν κυρίως η Κάλα από την Ινδία και ο Γερμανός Wolfgang που φαίνονται κάπως αποκομμένοι από όλα όσα γίνονται στους άλλους, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως οι ιστορίες τους δεν είναι ενδιαφέρουσες.

  Screenshot from 2015-06-07 12:37:09

Το κεντρικό νόημα της σειράς είναι βέβαια σε πλήρη εξέλιξη σε κάθε σχεδόν επεισόδιο, με περισσότερες πληροφορίες να γίνονται γνωστές. Ο Dr. Friedman και το Biologic Preservation Organization φαίνεται να είναι πίσω από το κυνήγι που γίνεται στους sensates, ενώ λίγο πολύ μαθαίνουμε ότι εκείνοι είναι κάτι σαν ανώτερο νέο είδος που ο οργανισμός αυτός ερευνά και θέλει να κρατήσει κρυφούς, κάνοντας τους πειράματα ή εξοντώνοντας τους. Στο όγδοο επεισόδιο μάλιστα σε μία απολαυστική σκηνή δράσης με τρεις από τους sensates να παίζουν, βλέπουμε την Nomi να βρίσκεται στο κυνήγι από τον συγκεκριμένο γιατρό (που είναι και αυτός sensate και ελέγχει τους άλλους με το βλέμμα του για κάποιο περίεργο λόγο).

Η ανάπτυξη βέβαια της κεντρικής ιστορίας θα μπορούσε από κάποιον να χαρακτηριστεί αργή, όμως νομίζω ότι οι Wachowski, που παρεμπιπτόντως έχουν σκηνοθετήσει τα μισά επεισόδια της σειράς, θέλουν να δώσουν βάση στις ιστορίες, να αναπτύξουν ισχυρούς χαρακτήρες και να ασχοληθούν στην συνέχεια με την sci-fi πλευρά της ιστορίας. Έτσι η σειρά είναι μέχρι στιγμής περισσότερο δραματική με απλά τους 8 χαρακτήρες να επικοινωνούν μεταξύ τους υπερφυσικά και λιγότερο μια sci-fi ιστορία δράσης.

Θυμηθείτε τι γράψαμε για τα πρώτα τέσσερα επεισόδια της σειράς.

Screenshot from 2015-06-07 11:58:04

Σε αυτή την ιστορία λοιπόν δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε πόσο έχουμε αγαπήσει τους gay χαρακτήρες της σειράς που μοιάζουν να είναι και οι πιο στιβαροί σε δραματουργία. Ο Lito και η Nomi μαζί με τις σχέσεις τους κερδίζουν την παράσταση και απειλούν το How to Get Away with Murder για το βραβείο της πιο queer σειράς.

Screenshot from 2015-06-07 15:30:45