Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στην Agnès Varda - η πρώτη γυναίκα με το βραβείο - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στην Agnès Varda – η πρώτη γυναίκα με το βραβείο

Ειδήσεις, Φεστιβάλ | 10-5-2015 |

Το Φετινό Φεστιβάλ των Καννών θα έχει δύο Χρυσούς Φοίνικες. Αυτό που θα κερδίσει το Διαγωνιστικό, και άλλον έναν, τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα που θα απονεμηθεί στην τελετή λήξης στην Agnès Varda. Η Varda είναι το τέταρτο άτομο και η πρώτη γυναίκα που παίρνει το βραβείο μετά τους Woody Allen το 2002, τον Clint Eastwood το 2009 και τον Bernardo Bertolucci, το 2011. Ο Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας δίνεται μετά από απόφαση του Board of Directors του Φεστιβάλ των Καννών, με το βραβείο να δίνεται σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που οι ταινίες τους έχουν διεθνή αναγνώριση, χωρίς να έχουμε όμως λάβει το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ στο παρελθόν.

Δείτε τα πάντα για το Φεστιβάλ των Καννών όπου θα βρισκόμαστε από την Τετάρτη και για 10 μέρες!

Όταν η Varda ενημερώθηκε για το γεγονός και για το ποιοι είναι οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου είπε: “Μα οι ταινίες μου δεν έχουν ποτέ πουλήσει όσο οι δικές τους!” Η Agnès Varda είναι φωτογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός και η πολυδιάστατη ιδιοφυΐα της, μαζί με την πάντοτε ανικανοποίητη περιέργειά της, την οδήγησαν σε μία μεγάλη ποικιλία δουλειών που καθεμία είναι χρυσός, λέει στην σελίδα του το Φεστιβάλ των Καννών.

Η Varda έχει διαγωνιστεί μόλις μία φορά για τον Χρυσό Φοίνικα, με την ταινία της Cléo de 5 à 7  το 1962, ενώ άλλες τρεις έχει διαγωνιστεί για την Χρυσή Άρκτο του Βερολίνου, ενώ με το  Sans toit ni loi το 1985 κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας. Πέρα από δημιουργός είναι και καταξιωμένη ακαδημαϊκός.

AgnesVarda4