Τα Χαμένα Απομνημονεύματα του Όρσον Γουελς - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα Χαμένα Απομνημονεύματα του Όρσον Γουελς

Ειδήσεις | 29-5-2015 |

Ένα άγνωστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής, αλλά και της προσωπικότητας του πρωτοπόρου δημιουργού Όρσον Γουελς, αποκαλύπτεται από την ανακάλυψη που έκαναν οι υπεύθυνοι των αρχείων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Περισσότερο από 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Confessions of a One-Man Band» («Εξομολογήσεις μιας μονομελούς μπάντας» σε ελεύθερη απόδοση) φέρνει στο φως λεπτομέρειες από τις σχέσεις του με πασίγνωστους σταρ της εποχής, αλλά και τους λόγους που ο Γουελς άφησε αρκετές ταινίες ημιτελείς.

«Αν το σκεφτείτε σαν ένα παζλ, τότε αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι του, που μας φέρνει πιο κοντά στη συνολική εικόνα», λέει ο επιμελητής της Βιβλιοθήκης του Μίσιγκαν, Φίλιπ Χόλμαν. «Έχουμε τη δυνατότητα να τον δούμε ως πατέρα, σύζυγο, φίλο και να πάρουμε μια γεύση από τα παρασκήνια, τις χαμένες ευκαιρίες του και την αγωνία που βίωνε» προσθέτει, καθώς είναι γνωστή η «κόντρα» που είχε με τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ.

Το υλικό αυτό, που έρχεται στο φως τρεις δεκαετίες μετά τον θάνατό του, αναφέρεται και στις απόψεις του Γουελς για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, περιγράφοντας μεταξύ άλλων μια μεθυσμένη έξοδό τους το 1954 όταν αυτός κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας («έπρεπε να το πάρει ο Ίζακ Ντίνεσεν», γράφει), αλλά και τη Ρίτα Χέιγουορθ, σύζυγό του για 4 χρόνια. Η πρόχειρη και ατελής μορφή στην οποία βρίσκεται μπορεί να μην επιτρέπει την δημοσίευσή του, θεωρείται όμως πως θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ερευνητές και τους ιστορικούς του κινηματογράφου, αφού θα τους βοηθήσει να ρίξουν φως σε πιο άγνωστες πτυχές της ζωής του.

WellesHayworth

«Χωρίς αμφιβολία, με μισούσε», λέει πχ για τον Ντ. Γ. Γκρίφιθ, σκηνοθέτη του «The Birth of a Nation» (1915), ταινίας-σταθμό στην ιστορία του σινεμά. Ο ίδιος τον θαύμαζε, όμως επειδή το Χόλιγουντ φέρθηκε στον Γκρίφιθ ως παρία, ο Γουελς πίστευε πως ζήλευε την αποδοχή που εκείνος γνώρισε στη συνέχεια.

Το υλικό έστειλε στο Πανεπιστήμιο η σύντροφος του Γουελς τα τελευταία 24 χρόνια της ζωής του, Όγια Κοντάρ, η οποία τα είχε αποθηκεύσει στο σπίτι της στην Κροατία. Τον τελευταίο μήνα ξεκίνησε και μια καμπάνια crowdfunding για να ολοκληρωθεί ένα τελευταίο ημιτελές έργο του σκηνοθέτη, το «Η Άλλη Πλευρά του Ανέμου», κάτι που στηρίζει και η κόρη του, Μπέατρις: «Ο πατέρας μου αγωνίστηκε όλη του τη ζωή να βρει χρηματοδότηση για να τελειώσει τις ταινίες του, αλλά ποτέ τόσο πολύ όσο για τη συγκεκριμένη”, δήλωσε πρόσφατα. «Θα ήταν πολύ χαρούμενος αν μάθαινε πως οι άνθρωποι που πραγματικά νοιαζόταν για το έργο του ήταν αυτοί που τελικά βοήθησαν να ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

Ο Γουέλς εκτιμάται πως άφησε ημιτελή σενάρια και γυρίσματα για πάνω από 10 ακόμα ταινίες, μεταξύ των οποίων και μεταφορές του «Δον Κιχώτη» και του «Έμπορου της Βενετίας». Πέθανε το 1985 σε ηλικία 70 ετών.

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , , ,