Συνέντευξη με τον Manuel de Coco της Άγνωστης Γης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Συνέντευξη με τον Manuel de Coco της Άγνωστης Γης

Συνεντεύξεις | 21-5-2015 |

Μία Ελληνική ταινία, διαφορετική από κάθε άλλη κάνει πρεμιέρα αυτή τη βδομάδα. Ο λόγος για την Άγνωστη Γη ή Unknown Land, η οποία ταξίδεψε σε αρκετά Φεστιβάλ και απαγορεύτηκε στο Ισραήλ, αλλά και τον Αραβικό κόσμο. Το Cinefreaks μίλησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας Manuel De Coco και σας παρουσιάζει όσα μας είπε.

Δείτε τι γράψαμε για την Άγνωστη Γη, που προβάλλεται από σήμερα 21 Μαΐου και κάθε μέρα μέχρι τις 28 Μαΐου στις 20:30 στον κινηματογράφο Τριανόν.

Cinefreaks: Εσείς και οι παραγωγοί, είναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με την παραγωγή μίας ταινίας. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κινηματογράφο;
“Η αγάπη μας για το σινεμά ήταν αυτό που μας ώθησε να ασχοληθούμε με την παραγωγή αυτής της ταινίας. Το μόνο που έμενε ήταν να το καταφέρουμε με μόλις 25.000 ευρώ.”

Cinefreaks: Η ταινία σας, όπως έχει δηλωθεί σε πολλά άρθρα, δίχασε τον αραβικό κόσμο, και είναι από τις λίγες ταινίες, αν όχι η μοναδική, που έχει απαγορευθεί στο Ισραήλ και στις Αραβικές χώρες. Γιατί συνέβη αυτό; Ποιο είναι το ευαίσθητο εκείνο σημείο, που κατάφερε να κάνει την ταινία αμφιλεγόμενη;
“Η αφορμή για την απαγόρευση της ταινίας ήταν ένα πλάνο της Ισραηλινής σημαίας σε ένα ιστιοφόρο που βυθίζεται. Οι βασικός λόγος όμως που λογοκρίθηκε η “Άγνωστη Γη” είναι γιατί μιλά για απαγορευμένα θέματα όπως η ειρήνη και η αγάπη. Ο πόλεμος και ο φόβος είναι τα αντίθετά τους, τα οποία επέβαλαν οι ισχυροί του πλανήτη στο πλήθος, που, μέσα στην άγνοιά του, τους ακολουθεί…Στην Ελβετία η ταινία πήρε τιμητική διάκριση για τη λογοκρισία που έχει υποστεί. Ευτυχώς, υπάρχουν και κάποιοι που ακόμα επιβραβεύουν έργα καλλιτεχνών που αντιστέκονται στην παγκόσμια δικτατορία.”

pray

Cinefreaks: Πώς αντιμετωπίσατε τις καιρικές δυσκολίες (η έναρξη των γυρισμάτων συνέπεσε με την έναρξη των μουσώνων στην περιοχή);
“Οι άνεμοι που έπνεαν στο νησί ήταν ισχυροί με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό μέρος των γυρισμάτων. Ο δυνατός αέρας έμπαινε εμπόδιο στην διεκπεραίωση των σκηνών και οι περισσότεροι διάλογοι της ταινίας δεν ακούγονταν καλά. Για το λόγο αυτό γύρισα εκ νέου τις σκηνές των διαλόγων, κινηματογραφώντας τους ηθοποιούς από μακριά ή με την πλάτη τους στην κάμερα, ώστε να μην φαίνονται τα χείλη τους. Στη συνέχεια η ηχογράφηση έγινε σε απάνεμα σημεία. Επίσης, σε πολλά μέρη ακυρώθηκαν τα γυρίσματα, καθώς ο κατακλυσμός δημιούργησε κατολισθήσεις και οι δρόμοι έκλεισαν. Με τόσες αντιξοότητες, κάνεις πολλές λήψεις μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσχεδιασμό, υπομονή και πίστη αλλά πάνω από όλα τύχη!”

Cinefreaks: Από που χρηματοδοτήθηκε η ταινία; Πως είναι να φτιάχνεις μια τόσο δύσκολη ταινία με μικρό budget;

“Η «Άγνωστη Γη» χρηματοδοτήθηκε από τον παραγωγό Μπάμπη Μπίζα. Υπάρχουν ταινίες που γίνονται με ελάχιστα χρήματα και είναι αξιόλογες. Στη περίπτωση αυτή χρειάζεσαι σίγουρα το ταλέντο για να γυρίσεις μια ταινία επιπέδου, όπως κάναμε εμείς, μια ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών που αγαπά αυτό που κάνει. Aν είχαμε περισσότερα χρήματα στη διάθεσή μας, πιστεύω πως το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα καλύτερο. Όταν τέλειωσαν τα γυρίσματα, ένας παραγωγός μου είπε να μην αναφέρω το ποσό με το οποίο έγινε η ταινία, παρά μόνο αν βραβευτώ… Μετά από δεκατρείς υποψηφιότητες και τέσσερα βραβεία σε 15 διεθνή φεστιβάλ μπορώ πλέον να λέω ότι με τόσα λίγα κάναμε τόσα πολλά!”

Cinefreaks: Πέρα όμως από τις τεχνικές δυσκολίες, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν με τις αναταραχές στην Υεμένη να μαίνονται. Παλαιότερα διαβάσαμε ότι είχατε εκφράσει τους φόβους σας μήπως και δεν μπορείτε να επιστρέψετε. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συνέβη; Πως το βιώσατε όλο αυτό;
“Όταν ήμασταν στη Σοκότρα, μας ενημέρωσαν ότι γίνονταν μάχες στην πρωτεύουσα Σαναά από την οποία έπρεπε να περάσουμε για να επιστρέψουμε. Την ημέρα που φτάσαμε εκεί, χτυπήθηκε το προεδρικό μέγαρο και ο πρόεδρος της χώρας τραυματίστηκε, ενώ οι πτήσεις από και προς την Υεμένη απαγορεύτηκαν. Στο αεροδρόμιο επικρατούσε ταραχή και συνωστισμός, καθώς πολλοί ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Μείναμε καθηλωμένοι εκεί, ενώ η κατάσταση ήταν χαοτική. Από παντού διέρρεαν πληροφορίες ότι το αεροδρόμιο ήταν στόχος επίθεσης καθώς υπήρχαν φήμες διαφυγής του προέδρου της χώρας. Η τηλεόραση έδειχνε ειδήσεις με πλάνα από τις μάχες που γίνονταν λίγα χιλιόμετρα μακριά μας. Οι αντάρτες που πολεμούσαν το καθεστώς της κυβέρνησης είχαν καταλάβει αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας. Ο δημοσιογράφος που περιέγραφε όλα όσα συνέβαιναν έκλαιγε με λυγμούς. Με τον οπερατέρ αποφασίσαμε να βγούμε έξω και να τραβήξουμε πλάνα για την ταινία, όμως δεν μας το επέτρεψαν. Ήταν συγκλονιστικό να μην γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο λεπτό. Τελικά, την επόμενη μέρα ήρθε το αεροπλάνο.”

16

Cinefreaks: Γιατί είναι σημαντικό να δει κάποιος την Άγνωστη Γη;
“Είναι σημαντικό να την δει για να την γνωρίσει! Ίσως η ταινία να είναι η αφορμή να μάθει κάποια πράγματα για τον εαυτό του και τη ζωή του. Χωρίς αυτογνωσία δεν μπορεί να σωθεί κανείς, παρά μόνο αν ο άνθρωπος στραφεί μέσα του και ανακαλύψει την ψυχή του, αυτή την «άγνωστη γη».

Cinefreaks: Αυτή την περίοδο βρίσκεστε στο στάδιο παραγωγής του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Invisible World – Shambhala”, με γυρίσματα στο Θιβέτ, Μογγολία, Ρωσία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μιλήστε μας για αυτό. Ποιό το θέμα του, και πως είναι να γυρίζει κανείς ένα ντοκιμαντέρ σε τόσα μέρη ανά τον κόσμο;
“Πρόκειται για ένα οδοιπορικό εσωτερικής αναζήτησης που οδηγεί στη Σαμπάλα – τον τόπο της ειρήνης και της ηρεμίας. Ταξιδέψαμε σε πολλά μέρη όπου εικάζεται ότι υπάρχει, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την ιερή τοποθεσία. Το κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η Σαμπάλα, ως μέρος της βουδιστικής θρησκείας, και τα επιμέρους στοιχεία της πνευματικότητας όπως το θαύμα, η θεραπεία, η προσευχή και ο πνευματικός δάσκαλος. Στόχος του είναι να δώσει απαντήσεις για το τι πραγματικά είναι η Σαμπάλα, όπως επίσης να ακουστούν και οι απόψεις άλλων θρησκειών για αυτόν τον ιερό τόπο. Με αφορμή αυτό το ντοκιμαντέρ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ξεχωριστούς ανθρώπους και πολιτισμούς. Πραγματικά αισθάνομαι ότι έγινα πιο πλούσιος εσωτερικά. ”

Την συνέντευξη επιμελήθηκαν για το Cinefreaks.gr οι Κωνσταντίνος Καραγάνης και Γιάννης Πατλάκας